Kasernen vid Glaspalatset blir nytt restaurangkluster med biograf – dörrarna öppnas i november
Kulturkasernen har nu nått takhöjd och bygget väntas bli färdigt senare i höst. Helheten består av en biograf, restauranger, en evenemangslokal, glaspaviljong, utomhusscen och ett destilleri.
Empirekasernen från 1800-talet i Glaspalatskvarteret ska få nytt liv i form av en restaurang- och evenemangshelhet som kallas Kulturkasernen.
Dörrarna öppnas i november, men ännu finns inget exakt datum för när byggarbetet är färdigt. Det mesta av den gamla byggnaden har rivits ner, men några detaljer har tagits tillvara, bland annat en gammal kamin, lite tapeter och en tegelvägg som restaurerats.
”Blir ett intressantare kvarter”
Byggnaden ligger mellan Glaspalatset och Narinken, det vill säga på ett område där det redan finns en hel del restauranger och annan service. Dessutom ligger många biografer på promenadavstånd.
Varför behövs en till biograf här?
– Jag tror att biografen blir speciell. Det här blir ett intressantare kvarter. Museet Amos Rex får en jätteintressant granne och det kommer nu att finnas en orsak att komma hit varje vecka. Museet byter utställning tre gånger per år, men nu kommer det att finnas ett utbud hela tiden, säger konstsamfundets VD Stefan Björkman.
Byggprojektet inleddes i oktober 2021 och totalt ligger budgeten på 35 miljoner euro, varav Konstsamfundet står för 30 miljoner och Noho Partners för de resterande fem miljonerna.
Björkman hoppas att kasernen kommer att locka fler besökare till Helsingfors centrum.
– Vi har en trafik på miljoner människor här, så om en del av dem kommer hit så blir det nog bra. Vi tittar på projektet på lång sikt och jag tror det kommer att bli ett hjärta i centrum av staden för kultur.
”Plats för smalare filmer behövs”
Skådespelaren Alma Pöysti är en av projektets faddrar och hon säger att det behövs en plats där också lite smalare filmer kan visas.
– Jag tror att vi behöver sådana här mötesplatser, utöver de som redan finns. Platser som kan sammanföra olika typer av konstformer och där man erbjuder ett bredare utbud, också smalare filmer. Ett kuraterat program så att man kan komma hit och bli överraskad.
Tror du att det finns en publik för sådant?
– Det tror jag helt säkert. Man märker nog nu efter pandemin att människor har börjat röra på sig mer och söker sig till mötesplatser för att träffas och för att få ta del av kultur tillsammans. Man sitter inte längre ensamma hemma och kucklar framför datorn, säger Pöysti.