Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Sannfinländare om meddelandet mot rasism: ”Jag förstår inte varför man måste lägga skattemedel och människors tid på det här”

En medeålders, skallig man med grått helskägg och glasögon, i blå kostym.
Bildtext Sannfinländarnas riksdagsledamot Mauri Peltokangas tycker att regeringens meddelande som ska motverka rasism och diskriminering innehåller speciella ordval.
Bild: Juha Kemppainen / Yle

Sannfinländarnas riksdagsledamöter ställer sig bakom regeringens meddelande mot rasism. Mauri Peltokangas (Sannf) tycker ändå att det handlar om självklara saker som det är onödigt att lägga extra resurser på.

Sannfinländarna höll ett gruppmöte på förmiddagen innan regeringens meddelande om främjande av likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering presenterades. Gruppordförande Jani Mäkelä säger att gruppen var enig om att godkänna meddelandet.

– Förstås ställdes det frågor och det fanns ett behov av att gå igenom saker. Diskussionen och utvärderingen av meddelandet var mångsidig, säger Mäkelä.

Mäkelä säger att diskussionen på gruppmötet inte innehöll så stora meningsskiljaktigheter att någon ledamot skulle ha föreslagit att förkasta meddelandet.

Statsminister Petteri Orpo var med på mötet för att svara på de sannfinländska ledamöternas frågor och för att berätta om sin syn på meddelandet.

– Vi gick igenom hela meddelandet punkt för punkt för att närmare se vad som avses med de här sakerna, vilka saker som kommer från regeringsprogrammet och så vidare.

Anna-Maja Henriksson beskrev meddelandet som ”historiskt”. Mäkelä är mindre entusiastisk. Han beskriver meddelandets innehåll som ”ganska klar text”.

Hur viktigt anser du att det här meddelandet är?

– Själv tycker jag att de här sakerna gott och väl kunde ha skötts via regeringens normala programarbete utan något särskilt meddelande. Men jag förstår förstås sommarens situation och de här skandalerna som var, att det här meddelandet baserar sig på den kontexten, säger Mäkelä.

”Fullständigt självklara saker”

Det är få som svarar när Svenska Yle ringer runt till de sannfinländska riksdagsledamöterna, men till sist svarar Mauri Peltokangas från Karleby.

– Jag står bakom meddelandet, men jag ser inte varför det är nödvändigt. Allt som står i det finns redan i grundlagen och i regeringsprogrammet, säger Peltokangas.

Peltokangas tycker meddelandets formuleringar innehåller ”ganska speciella ordval” och syftar till exempel på kriminaliseringen av att förneka förintelsen.

– Enligt mig är förintelsen förbjuden i Finlands grundlag. Om man förbjuder att förneka den så kan det här uppfattas som en lindring som också kan uppfattas på ett dåligt sätt, säger Peltokangas.

För SFP har det däremot varit avgörande att regeringen ger ett trovärdigt meddelande om likabehandling till riksdagen som också får tilläggsresurser för att förverkligas.

– De här sakerna är fullständigt självklara för oss, så jag förstår inte varför man måste lägga skattemedel och människors tid på det här. Men om det inte är självklara saker för SFP så är det förstås deras sak, säger Peltokangas.

Tror du att alla regeringspartier kommer att rösta för regeringens och ministrarna Rydmans och Purras förtroende efter det här meddelandet?

– Jag litar på att de här fyra partierna står i en enad front. Jag ser ingen orsak till vidare spekulationer eller förundran över det här, säger Peltokangas.