Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Finlands julstad Åbo sätter upp karusell och en månadslång julmarknad på Salutorget, med inspiration från Centraleuropa

En jättelik snöglob med en julgran i bakgrunden på Salutorget i Åbo.
Bildtext Julen 2022 pryddes Åbo salutorg av en jättelik snöglob.
Bild: Maria Lammassaari / Yle

Julmarknadsevenemanget arrangeras för första gången i år. Arrangör är samma företag som ligger bakom Domkyrkotorgets uteservering.

Åbo vill stärka sin position som Finlands julstad genom att anordna ett månadslångt julmarknadsevenemang på Salutorget. Influenser till evenemanget har sökts från centraleuropeiska julmarknader.

”Sommarrestaurangen är inte riktigt samma sak som julmarknaden, så det finns nya saker och ting att lära sig framåt”, medger julmarknadsproducenten Samuli Pasanen i ett pressmeddelande.

Utöver de traditionella försäljnings- och matstånden planeras en gratis julkarusell på marknaden. Dessutom efterlyses lokala körer, teatrar och hobbygrupper för att uppträda på julmarknaden.

Matvagnar och food trucks på Salutorget

”Vi hoppas att det här ska bli ett årligen återkommande evenemang, som varje år utvecklas ännu mer för Åboborna såväl som julmarknadsförsäljarna”, säger Hanna Sjöbring som är handelsplatschef vid Åbo stad.

Invigningen av julmarknaden firas den 25 november och evenemanget pågår till den 22 december. Cirka 20–25 försäljningsställen kommer att finnas på Salutorget, varav några kan hyras för halva tiden.

”Vintern är utmanande för allt som handlar om mat utomhus, så vi söker lokala företagare som klarar av att arbeta självständigt utan rinnande vatten och avlopp. I praktiken innebär det matvagnar, food trucks och andra mobila livsmedelslokaler”, säger Pasanen.

På andra språk

Diskussion om artikeln