Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska aktivisten Nef: ”Jag får meddelanden av transpersoner som undrar varför de ska fortsätta leva”

Uppdaterad 01.09.2023 09:30.
En man går med regnbågsflaggan på ett torg i Ryssland.
Bildtext Sexuella minoriteters rättigheter har under de senaste tio åren kontinuerligt begränsats. Nu får transpersoner inte längre könskorrigerande vård.

I juli skrev Rysslands president Vladimir Putin under en ny lag som innebär att transpersoner inte längre kan få könsbekräftande vård. Sedan dess har aktivisten Nef Cellarius tagit emot desperata meddelanden från ryska transpersoner.

Nef Cellarius sitter uppkopplad i sitt kök i Tyskland. Bara två dagar har gått sedan han lämnade Ryssland – för att inte återvända igen.

Han visste redan när hans hemland invaderade Ukraina, landet hans mormor kommer ifrån, att han ville bort. Men beslutet har också att göra med att Cellarius identifierar sig som trans.

– Situationen i Ryssland i dag är mycket allvarlig för transpersoner, säger han.

Ny lag förbjuder vård

I juli godkände det ryska parlamentet en lag som begränsar transpersoners rättigheter.

– Vi bevarar Ryssland och dess kulturella värderingar, dess traditionella grund, sa Pjotr Tolstoj, vice ordförande i ryska statsduman, när lagförslaget behandlades.

Ihminen seisoo tupakalla Venäjän duuman rakennuksen edessä.
Bildtext Ryska statsduman godkände den nya lagen som begränsar transpersoners rättigheter i juli.
Bild: Maxim Shipenkov / EPA

Den nya lagen innebär att transpersoner varken kan få könsbekräftande behandling eller byta sitt juridiska kön.

– För människor som inte kan få behandling nu är det här en katastrof. Många känner att det inte finns någon utväg, säger Cellarius.

– Det är också så paradoxalt. Å ena sidan säger det ryska hälsoministeriet att transsexualism är en sjukdom som kräver könsbekräftande behandling, å andra sidan har den ryska regeringen nu förbjudit sådan behandling.

”Jag är bra på att spela teater”

Cellarius föddes med en kvinnokropp i Sankt Petersburg för 37 år sedan. Han insåg redan som 12-åring att han var man och inte kvinna.

– Under barndomen tyckte jag mycket om science fiction och brukade tänka att min kropp var en biomekanisk dräkt som jag alltid hade på mig. Men på insidan av den här dräkten fanns en kille.

Transaktivisten Nef Cellarius.
Bildtext Aktivisten Nef Cellarius växte upp i Sankt Petersburg.

Cellarius har själv inte lidit av könsdysfori, vilket många transpersoner gör. Därmed har han heller inte genomgått könsbekräftande behandling.

– Min upplevelse är inte helt typisk eftersom jag är okej med att låtsas vara kvinna och tycker om att ha smink. Men så här är det inte för de flesta transpersonerna i Ryssland.

När Cellarius var 15 år försökte han berätta för sin mamma om sin könsidentitet. Men hon förstod inte vad han försökte säga.

– Jag insåg då att det är bättre att bara fortsätta att låtsas. Hon vet fortfarande inte i dag, vilket är tufft eftersom hon är min enda familj, säger Cellarius.

– Men jag är väldigt bra på att spela teater.

Cellarius hade samtidigt tur under sin uppväxt – han hade vänner som stöttade honom.

– De brukade alltid säga ”hej mannen” och så, säger Cellarius och skrattar.

– Men så är det inte vanligtvis. Det finns en stor press från det ryska samhället på transpersoner.

Allt tuffare läge för sexuella minoriteter

Sedan 2013, när den första lagen som förbjuder ”propaganda för icke-traditionella sexuella relationer” klubbades igenom, har situationen för sexuella minoriteter i Ryssland blivit allt tuffare.

I fjol stärktes dessutom den tidigare lagen när en ny propagandalag antogs. Kriterierna som definierar vad som är hbtqi-propaganda trädde i kraft den 1 september 2023.

– Det här betyder att tillsynsmyndigheten för media, Roskomnadzor, nu kan stänga ner webbsidor som de anser innehålla sådan propaganda, säger Cellarius.

Amnesty International protesterar mot våld mot sexuella minoriteter i Tjetjenien.
Bild: EPA

Under de senaste tio åren har flera ryska hbtqi-aktivister häktats i Ryssland eller tvingats gå under jorden.

– De som fortfarande är kvar gömmer sig. Man använder kodord i kommunikationen med varandra och säger aldrig var man befinner sig.

Cellarius tycker också att attityderna mot specifikt transpersoner har förändrats i takt med de nya lagarna.

– Innan dess såg de flesta på transpersoner som konstiga och lite skrämmande, men man tänkte kanske att de är drag queens eller att de kommer att växa ur det, säger Cellarius.

– I dag är stämningen i Ryssland mycket mer aggressiv. Jag var till exempel rädd att klä mig i mer maskulina kläder där, även om det generellt sett är accepterat för kvinnor att klä sig i byxor och kavaj.

”Många undrar varför de ska fortsätta leva”

Den nya transfobiska lagen gör att transpersoner är ännu mer utsatta än förr.

– Det är inte olagligt att vara transperson eller att berätta för din familj och dina vänner att du är det, men att göra det utan att kunna ändra kön juridiskt eller genomgå könsbekräftande behandling – det är tortyr.

Den nya translagen innebär att även om du påbörjat könsbekräftande behandling, som att ta hormoner, så kommer du inte kunna fortsätta göra det.

– Man tvingar de här personerna att ge sig ut på svarta marknaden för att få sina mediciner eller kunna göra könsbekräftande kirurgi.

Demonstration av en rysk hbtqi-intresseorganisation i Berlin.
Bild: snapshot-photography/F Boillot/Shutterstock/All Over Press

Cellarius jobbar också på en intresseorganisation som heter ”Coming out”. Där erbjuder han samtalsstöd för andra transpersoner.

– Jag har fått så många meddelanden sen den här lagen trädde i kraft, där personer frågar: ”Varför ska jag fortsätta leva?”

Ingen utväg

Cellarius påpekar att många transpersoner inte har någon utväg ur situationen.

– På grund av diskriminering tjänar transpersoner betydligt mindre pengar i Ryssland än personer som inte är trans. Det betyder att de inte kan betala för att till exempel studera utomlands och ta sig ut ur Ryssland den vägen.

Rysk hbtq-aktivist blir gripen av polis under demonstration.
Bildtext Ryske hbtqi-aktivisten Nikolaj Aleksejev blir gripen av polis under en demonstration.
Bild: EPA

Att vara transperson i Ryssland är heller ingen grund för att få asyl.

– De här personerna kan inte säga att de blir fysiskt torterade eller så. Men de är väldigt fattiga, får inga bra jobb och möter mycket diskriminering.

– Jag tycker inte att det är rättvist att ryska hbtqi-personer eller personer som är mot regimen inte ska kunna lämna landet. Och jag förväntar mig att självmordssiffrorna bland transpersoner kommer att öka rejält.

En del av Putins krig mot Nato

Enligt Cellarius finns det flera anledningar till att den ryska regimen har valt att begränsa hbtqi-personers rättigheter.

– Den första anledningen är politisk. Det går inte bra i kriget i Ukraina, så man vill kunna peka på framgångar på hemmaplan. Putin kan säga att Ryssland slåss mot hela Nato och slåss för ryska värderingar genom att klubba igenom en sådan här lag, säger Cellarius.

Vladimir Putin i förgrunden, i bakgrunden Rysslands flagga.
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin.
Bild: EPA-EFE

Den andra anledningen som Cellarius lyfter fram är att sexuella minoriteter, och i synnerhet transpersoner, är en enkel grupp att testa repressionsmekanismer på.

– Transpersoner i Ryssland är väldigt osynliga. De flesta är endera som jag, det vill säga att man inte visar utåt att man är trans, eller så är det personer som har genomfört könsbekräftande behandling och som inte pratar öppet om att de är trans. Så det finns nästan ingen som kan säga ”jag har en vän som är transperson och hen är jättetrevlig”.

Cellarius menar att sexuella minoriteter således är ett sätt för den ryska regimen att utöva kontroll över en utsatt grupp människor, men att det här utövandet senare kan utökas till hela befolkningen.

– Många tror att det här bara handlar om transpersoner och eftersom det är så få som är det så behöver man inte bry sig. Men nej, det här handlar om alla. Och om Putin blir omvald som president nästa år tror jag att allt kommer bli ännu mer repressivt.

Artikeln uppdaterades kl. 9.30 med följande ändring: ”könskorrigerande” byttes ut mot ”könsbekräftande”.