Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Bellingcat: Internationellt nynazistnätverk ordnade sommarfest i Tavastehus

Uppdaterad 31.08.2023 23:36.
Ett stort mörkt trähus.
Bildtext Arkivbild på den fritidsstuga i Evois där det högerextrema evenemanget ska ha ordnats.
Bild: Johanna Talasterä / Yle

Det grävande journalistkollektivet Bellingcat har publicerat bilder från det högerextrema och nynazistiska stugevenemanget White Boy Summer Fest. Stugans ägare kommenterar inte evenemanget för Yle.

Sommarevenemanget White Boy Summer Fest har blivit något av en högerextrem tradition och i år ordnades det i juni i en hyrd fritidsstuga i byn Evois i Tavastehus, rapporterar Bellingcat.

Finländska medlemmar av den amerikanska skinheadrörelsen Hammerskins ska ha deltagit i evenemanget, där det ordnades en kampsportturnering och spelningar med högerextrema band.

Den finländska filialen av Hammerskins kallas också Crew 38. Enligt forskare i extremrörelser Tommi Kotonen ses Crew 38 nu som fullvärdiga medlemmar i nätverket.

Hammerskins har mindre grupperingar runtom i Europa och USA.

Stugföretagare kände inte till evenemanget

Fritidsstugan där White Boy Summer Fest ordnades ägs enligt Bellingcat av ett företag i turismbranschen, som hyr ut flera stugor i södra Finland. Företagaren avböjde att kommentera när Yle tog kontakt.

Bellingcat baserar sin artikel på information och bilder från grupper på Discord och Telegram. De kunde lokalisera stugan genom att jämföra bilder från stuguthyrningsannonser med bilder från det högerextrema sommarevenemanget.

Enligt Bellingcat visste inte företagaren hurdant evenemang som ordnades i fritidsstugan.

Det finns inga skäl att misstänka företagare för brott om det ordnas extremistiska evenemang i utrymmen de hyr ut.

Yle kontrollerade Bellingcats uppgifter och har hittat bilder från stugan som liknar den i bilderna från det högerextrema sommarevenemanget.

Yle har inte kunnat bekräfta att bilderna som Bellingcat har publicerat är äkta. Bellingcat är ändå kända för att ägna sig åt trovärdig grävande journalistik. Gruppen har följt med internationella nynazistiska och högerextrema nätverk i flera år.

Artikeln är en översatt och bearbetad version av Yle Uutisets Bellingcat: Kansainvälinen uusnatsiverkosto järjesti kesäkuussa tapahtuman Hämeenlinnassa av Teemu Kammonen. Översättningen är gjord av Mikael Stenlund.