Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Armand Duplantis hissade upp ribban till världsrekordhöjd – Oliver Helander fyra i Diamond League

Uppdaterad 01.09.2023 11:59.
Armand Duplantis firar segern.
Bildtext Armand Duplantis var ensam hoppare över sex meter.
Bild: Lehtikuva

Herrarnas stavhopp blev som det ofta blir när Armand Duplantis är med och tävlar. Till sist var han ensam kvar i tävlingen och hissade upp ribban på världsrekordhöjd. Två bra försök på höjden men inget världsrekord för Duplantis denna gång.

Armand Duplantis utmanades av amerikanerna KC Lighfoot och Sam Kendricks i Diamond League-galan i Zürich. Lightfoot och Kendricks missade VM i Budapest efter att inte ha hoppat tillräckligt bra i de amerikanska VM-uttagningarna.

I tävlingen visade Duplantis att han är världens bästa stavhoppare. Efter att ha tagit sex meter i första försöket var han ensam kvar i tävlingen. Då höjde han ribban till 623, som skulle ha varit nytt världsrekord.

Första hoppet på höjden misslyckades. Andra och tredje försöken var inte oävna men ett nytt världsrekord får vänta på sig. Duplantis har tidigare förbättrat världsrekordet sex gånger.

Helander slutade fyra

I samma gala fanns även Oliver Helander med i startfältet i herrarnas spjut.

Helanders längsta kast kom i den femte omgången när han kastade 83,65.

I Diamond League får de tre bästa kastarna efter fem omgångar kasta den sjätte och sista omgången. Efter den femte omgången hade tysken Julian Weber hand om tredje platsen med resultatet 85,04.

I den sjätte omgången kastade utöver Weber även Jakub Vadlejch och VM-mästaren från i söndags Neeraj Chopra.

Chopra bättrade på i sista omgången till 85,71 men det räckte inte till vinst i Diamond League-tävlingen. Vadlejch kast från fjärde kastomgången mätte 85,86. Weber stannade på 85,04.

Jakub Vadlejch kastar spjut.
Bildtext Jakub Vadlejch vann herrarnas spjut.
Bild: Lehtikuva

Finlands stafettlag stod för bra tid

Galan avslutades med stafett, damernas 4x100 meter, och på den fjärde banan startade ett finländskt stafettlag.

Anna Pursianen, Aino Pulkkinen, Anniina Kortetmaa och Lotta Kemppinen slutade fyra i loppet med tiden 44,23. Den snabbaste tiden från ett finländskt stafettlag den här säsongen är 44,09.

Nederländerna vann stafetten. Schweiz slutade tvåa och Australien trea.