Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ambassadörer från Ryssland, Belarus och Iran får gå på Nobelfesten i år – också Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson är bjuden

Jimmie Åkesson
Bildtext Jimmie Åkesson tackar nej till inbjudan.
Bild: Silja Viitala / Yle

Nobelstiftelsen väljer i år att bjuda in ambassadörerna från Ryssland, Belarus och Iran – i motsats till vad man gjorde i fjol. Dessutom får Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson en inbjudan för första gången.

I fjol blev ambassadörerna från Ryssland, Belarus och Iran utan inbjudan på grund av den politiska utvecklingen. I år går Nobelstiftelsen tillbaka till praxis och bjuder in alla ambassadörer som är verksamma i Sverige.

Enligt Nobelstiftelsen är det viktigt att också bjuda in stater som behöver höra hur viktigt det är med demokrati och mänskliga rättigheter. Man vill helt enkelt motverka den allt mer polariserade samhällsutvecklingen, enligt Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen.

– Det är helt klart att världen allt mer delas in i sfärer där dialogen mellan personer med olika åsikter minskat. För att motverka den här tendensen utökar vi inbjudningarna för att fira och förstå Nobelpriset och vikten av fri vetenskap, fri kultur och fria, fredfulla samhällen, säger Helgesen.

I fjol var de tre ambassadörerna inte inbjudna till Nobelfesten i Sverige, men nog till festen i Norge där Nobels fredspris delas ut.

Årets pristagare tillkännages i början av oktober, medan Nobelfesten – som traditionen påbjuder – ordnas på Nobeldagen den 10 december.

Jimmie Åkesson bjuds in – tackar nej

I år bjuder stiftelsen också in Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson för första gången.

Åkesson har hittills inte varit bjuden eftersom Nobelstiftelsen har ansett att hans partis värderingar inte matchar de värderingar Nobelprisen står för. Enligt stiftelsen skulle det ändå komma att ändras ifall han blir statsminister.

I våras valde Nobelstiftelsen trots allt att ändra praxis och bjuda in samtliga ledare för riksdagspartierna.

Enligt Helgesen har Nobelstiftelsen fört en diskussion om ärendet, och han säger att beslutet är kopplat till att vi lever i en allt mer polariserad värld. Nobelprisen står för motsatsen till polarisering, nationalism och populism.

Åkesson tackar ändå nej till inbjudan och säger sig vara ”väldigt upptagen då”. Redan i fjol sade han att han inte kommer delta, även om han blev inbjuden.

– Är man inte välkommen så vill man inte bli inbjuden med vänsterhanden eller armbågen heller, sa han till nyhetsbyrån TT i oktober i fjol.

Källor: Reuters, SVT, DN, TT