Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Välvårdade hus med pool avskärmades från fattigdomen 500 meter bort – nu ska skammens mur i Peru rivas

Programmet är inte längre tillgängligt
En mur separerar de rika från de fattiga i Lima, Peru. - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

På den ena sidan av en bergsrygg i Perus huvudstad Lima hittar man överklassen. På den andra sidan finns det som många kallar Limas slum. Nu har muren mellan dem börjat rivas.

Författningsdomstolen i Peru fastslog vid årsskiftet att den tio kilometer långa muren ska rivas. Initiativet togs av en medborgare år 2018. Muren började rivas den här veckan, efter en utdragen kamp mellan staten och medborgare på den fattiga sidan.

Muren kallas i folkmun för skammens mur.

Den byggdes på 1980-talet, för att skydda de förmögna invånarna i La Molina-kvarteret från en grupp med kommunistaktivister under namnet Sendero Luminoso, på svenska ungefär ”den lysande vägen”.

Gruppen grundades på 1970-talet, och såg våld som det enda sättet att återta makten från kapitalisterna. Ledstjärnorna för dem var Maoismen, Leninismen och Marxismen. De klassades som terrorister.

Enligt Perus så kallade Sannings- och försoningskommission stod gruppen för över 37 000 dödsfall under gerillakriget som pågick under de två decennier som ledde upp till millennieskiftet.

Kommissionen grundades av Perus dåvarande president Alejandro Toledo några år efter att den lysande vägens ledare Óscar Ramírez dog år 1999.

Ett rött streck markerar gränsen längs med La Molina där muren går.
Bildtext Muren, markerad med rött, går längs med La Molina-distriktets gräns.
Bild: Daniel Ekblad / Yle / mapcreator.io

24 år efter kommunistledarens död börjar muren rivas

Efter ett halvt sekel av segregation mellan det tidigare terroristkontrollerade området och de förmögna kvarteren i La Molina är kontrasten tydlig. Muren som skulle hålla kommunisterna ute har stått kvar decennier efter att hotet upphört.

Muren har ändå förlängts på den här sidan av millennieskiftet. Den gången ville invånarna i La Molina skydda sig från olaglig landockupering, något som förknippas med byggandet av informellt boende – eller som det också kallas – slummar.

– Det är en diskriminerande mur. Det kan inte vara så att vi delar upp peruaner efter sociala klasser. Det är oacceptabelt, det händer inte längre någonstans i världen, sa domaren Gustavo Gutierres rill radiokanalen RPP enligt France 24 efter domen gavs vid årsskiftet.

Det fastslogs att muren skulle börja rivas senast efter 180 dagar. Den här veckan började arbetare slita ned stenarna från den taggtrådsbeklädda muren.

Källor: Reuters, France 24, Britannica