Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Krögare kan pusta ut några månader till – får fortsätta på Österbladska tomten till årsskiftet

Ett gathörn, där det står ett gult trähus med plåttak och stora fönster till affärslokaler.
Bildtext Arkivbild. Företagarna som är kvar vid Österbladska tomten får fortsätta sin verksamhet åtminstone fram till årsskiftet.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Hyreskontrakten för krogarna Dynamo och Bar Ö skulle ta slut i augusti, men nu har företagarna fått grönt ljus att fortsätta med sin verksamhet åtminstone fram till årsskiftet. Krögarna tar situationen med ro.

I Åbo har tvisten om vad som ska hända med den så kallade Österbladska tomten i centrum pågått i flera år.

Markägaren vill bygga nytt på tomten samtidigt som de gamla 1800-tals husen i kvarteret mellan Slottsgatan och Eriksgatan är rivningshotade. Det skulle betyda slutet för bland annat krogarna Dynamo och Bar Ö.

Företagarna på tomten lever redan nu på tilläggstid. Det senaste hyreskontraktet skulle ta slut i augusti, men nu får företagarna fortsätta med sin verksamhet åtminstone fram till årsskiftet.

Vid Bar Ö Och Dynamo tar ägarna de korta kontrakten ändå för det mesta med ro.

– Klart det skapar en viss oro, men å andra sidan tänker jag att det är bättre så här, om de kortare kontrakten gör att vi kan fortsätta med vår verksamhet så länge som möjligt, säger Tuomas Sara, ägare till Bar Ö.

Den osäkra situationen gällande byggnadernas framtid har ändå förändrat barernas verksamhet en del. Sara berättar till exempel att han inte har låtit renovera det ena fönstret – som inte går att öppna och därmed tvätta – till följd av det här.

En man som sitter i en soffa.
Bildtext Tuomas Sara säger att de korta kontrakten skapar en del stress, men att de är värda det eftersom de gör det möjligt för honom att fortsätta med Bar Ö:s verksamhet tills vidare.
Bild: Pontus Nyqvist / Yle

Den ovissa framtiden har ändå inte lett till några större bekymmer när det gäller planering och att boka in evenemang, enligt Jussi Lehtinen, som äger nattklubben Dynamo.

– Vi tar emot bokningar som vanligt, och evenemangsbyråerna som vi samarbetar med förstår vår situation, men är ändå intresserade av att samarbeta vilket är fint, säger Lehtinen.

Nytt höghus planeras till tomten

Yle Åboland har tidigare rapporterat om planerna för den Österbladska tomten. Tomtens ägare vill bygga ett 12-våningshus på tomten. Planerna har upprört många Åbobor, eftersom de med största sannolikhet skulle betyda slutet för de gamla trähusen som finns på tomten. På tomten finns också ett stenhus.

Tomtens ägare har kommit med några olika förslag på hur tomten kunde utvecklas. I tre av förslagen skulle man låta riva de två gamla trähusen och bygga ett nytt höghus mittemot biblioteket. I ett av förslagen skulle trähusen bevaras och höghuset byggas på innergården.

Nattklubben Dynamo verkar i det ena trähuset, och Bar Ö i det andra. Byggnaderna är inte skyddade i någon stadsplan eller detaljplan, men Åbo museicentral anser i sitt utlåtande från år 2015 att tomten och husen är mycket värdefulla både kulturhistoriskt och för stadsbilden.

I våras skrev nästan 11 000 personer på adressen för att bevara husen på tomten.

En man i regnjacka och keps inomhus vid ett fönster.
Bildtext Jussi Lehtinen tror det blir svårt att skapa en liknande atmosfär som i Dynamo i någon annan lokal i staden.
Bild: Pontus Nyqvist / Yle

Unikt kulturellt utbud

Flera företagare har redan flyttat ut från fastigheterna på tomten på grund av osäkra hyreskontrakt och eftersom husen är i så dåligt skick. Kvar finns tre barer; El Gringo, Dynamo och Bar Ö.

Ifall barerna tvingas flytta ut ur fastigheterna kommer det bli svårt att skapa en motsvarande atmosfär i någon annan lokal i staden, säger både Jussi Lehtinen och Tuomas Sara. De frågar sig också om det ens finns andra lediga lokaler i staden som passar för den typen av verksamhet som Dynamo och Bar Ö erbjuder. Företagarna är överens om att det är svårt att hitta lediga lokaler.

– Om man tänker på stadens musik- och kulturutbud så finns det ganska få ställen som erbjuder levande musik samt också högklassig DJ-klubbverksamhet. I det avseendet kommer Dynamos avslut att ha en stor inverkan på stadens utbud, säger Lehtinen.

– Jag får många förfrågningar, så det är tydligt att det finns en efterfrågan på en sådan här mångsidig kulturell lokal, säger Sara.

En person går förbi ett gammalt, gult trähus med plåttak och takfönster. Två bilar väntar på att få köra vidare, medan två bilar är parkerade framför huset.
Bildtext Arkivbild. Ett nytt höghus planeras att byggas på den Österbladska tomten.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Både Lehtinen och Sara hoppas att de får fortsätta med sin verksamhet så länge det bara är möjligt. Samtidigt säger de att de förstår att tomtens ägare vill utveckla området eftersom tomten ligger så centralt.

– Jag förstår att man vill utnyttja tomten effektivt, i stället för att som nu där den i huvudsak fungerar som en jättestor parkering på innergården. Det kanske inte heller är helt smart, säger Lehtinen.

Fortfarande oklart om husen rivs

Utvecklingen av tomten tog ett steg framåt i somras efter att markägaren TS Yhtymä och Åbo stad slöt ett avtal om att förbereda en detaljplan för tomten. Tidningen Helsingin Sanomat skriver om att man i beredningen av en ny detaljplan för tomten inte tar ställning till om trähusen ska bevaras eller rivas.

”I kontraktet kommer man inte överens om innehållet i detaljplanen”, skriver Åbo stads planläggningsdirektör Paula Keskikastari i ett mejl till Yle Åboland.

Tanken är att utkastet till en ny detaljplan för Österbladska tomten behandlas av stadens politiker 2025. Tomtens öde avgörs i sista hand av Åbo stadsfullmäktige.

Diskussion om artikeln