Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Finländska europarlamentariker positivt inställda till mindre strömmingsfiske: ”Man försvarar inte yrkesfisket bara genom att försvara kvoterna”

Uppdaterad 01.09.2023 20:50.
Strömming i en blå plastbunke. Fiskarna är små och silvriga.
Bildtext Bildsättningsbild. EU-kommissionens förslag att begränsa strömmingsfisket har fått skarp kritik av fiskeindustrin.
Bild: Alamy / All Over Press

EU-kommissionens förslag att kraftigt minska kvoterna för strömmingsfiske 2024 har väckt starkt kritik bland yrkesfiskare. Europaparlamentariker som Yle Åboland har talat med är ändå för en begränsning av fisket.

Målet med att begränsa strömmingsfisket i Finland är att strömmingsbeståndet ska kunna återhämta sig. Det handlar fortfarande bara om ett förslag, och kommissionen ska rösta om saken i oktober.

Ville Niinistö, finländsk europaparlamentariker för De gröna, som hör till gruppen De gröna/Europeiska fria alliansen i parlamentet, säger att det nu krävs åtgärder för att rädda strömmingen.

– Det är viktigt att inse att strömmingen mår dåligt och något måste göras. Under de senaste 40 åren har strömmingen blivit mindre och samtidigt har mängden strömming minskat. Kvoten måste minskas ganska kraftigt i några år för att strömmingen ska kunna återhämta sig.

En man med svart hår och glasögon, iklädd kostym, tittar rakt in i kameran.
Bildtext Ville Niinistö besökte Åbo under Europaforum.
Bild: Maj Lundström / Yle

Trots att Niinistö anser att strömmingsfisket i Finland måste begränsas, så anser han att en nollkvot är en ganska drastisk åtgärd. Enligt Niinistö har strömmingens situation förbättrats en aning under 2023, och med tanke på det här skulle det kunna vara ett alternativ att tillåta en viss mängd fiske utan att göra skada.

– Det finns en hel bransch här som inte alls skulle få strömming lokalt under ett år, och det är ärligt talat lite överdrivet. Det kunde räcka med att halvera kvoten eller minska den med en tredjedel och sedan utvärdera situationen igen om något år. Man kan inte lägga ner en hel bransch i några år och sedan förvänta sig att den ska kunna återhämta sig igen.

Niinistö betonar att det också är i fiskebranschens intresse att ta tag i problemet med sinande strömmingsbestånd. Det är inte EU:s syfte att stoppa strömmingsfisket på lång sikt, säger Niinistö.

– Det är viktigt att alla har samma mål, det vill säga att fisket kan fortsätta i det långa loppet och att beståndet är på en så hög nivå att man kan fiska mer i framtiden. Man försvarar inte yrkesfisket bara genom att försvara kvoterna, det är också i yrkesfiskarnas intresse att ta tag i de miljöproblem som påverkar fiskebeståndet.

”Vi kan inte låta strömmingen dö ut på grund av pälsindustrin”

Sirpa Pietikäinen är europaparlamentariker för Samlingspartiet och hör till Europeiska folkpartiets grupp i parlamentet. Hon är inne på samma linje som Ville Niinistö, det vill säga att något måste göras för att rädda strömmingen, men att fiske i viss mån eventuellt kunde tillåtas.

– Det är ganska hårda åtgärder, men det är också en oroväckande situation. Man har gjort samma sak med kvoten för torsk tidigare, så det är inte första gången man skulle göra något liknande.

Pietikäinen anser att man också kunde överväga en kvot på fyra till tio procent av den strömming som fångas i dag, eftersom det är den andel som landar på matbordet.

– Till pälsindustrin går nästan 70 procent och resten till fiskmat. Vi kan inte låta strömmingen dö ut på grund av pälsindustrin.

Enligt Kim Jordas som är verkställande direktör för Finlands Yrkesfiskarförbund är uppfattningen att en stor del av den inhemska strömmingen skulle användas som foder för pälsdjursnäringen föråldrad. Andelen har minskat drastiskt under de senaste åren. Enligt Jordas går endast cirka 10 procent av den finländska strömmingen till pälsnäringen som foder.

En kvinna med glasögon, röda läppar, och kort, vitt hår.
Bildtext Sirpa Pietikäinen.
Bild: Maj Lundström / Yle

Både Pietikäinen och Niinistö är överens om att man måste diskutera tillsammans med yrkesfiskarna, och komma fram till lösningar kring hur de ska kompenseras både på nationell nivå och på EU-nivå.

– Om man inte kan utföra sitt arbete under ett år måste man få kompensation för det, säger Pietikäinen.

Yrkesfiskare som Svenska Yle har talat med har också lyft fram miljöaspekten i strömmingsfrågan. I och med fisket drar man upp stora mängder kväve och fosfor ur havet. Pietikäinen anser ändå inte att det här är ett tillräckligt starkt argument för att fisket ska få fortsätta som tidigare.

Petteri Orpo: Oskälig och orättvis kvot för Finlands del

Också Finlands statsminister Petteri Orpo tog ställning till strömmingskvoterna under Europaforum i Åbo på fredagen. Han säger till Yle Turku att fiskeförbudet är både oskäligt och orättvist.

– Vi måste självklart se till att det finns lax och strömming i Östersjön också i framtiden. Fiskekvoterna kan minska, men man kan inte göra det på ett sätt som innebär att Finlans kvot blir noll, säger Orpo.

Orpo anser att kvoterna nu drabbar Finland och det finländska fisket på ett orimligt sätt, och att ansvaret borde fördelas på ett rättvist sätt mellan alla länder.

Statsminister Petteri Orpo.
Bildtext Statsminister Petteri Orpo från Samlingspartiet.
Bild: Johanna Manu / Yle

Enligt Orpo kommer nu regeringen att göra allt man kan för att göra kommissionens förslag mer rättvist och rimligt.

– Det här är en av de första konkreta sakerna som min regering måste arbeta för att påverka beslutet. Varken jag eller Finlands regering kan godkänna nuvarande förslaget. Vi måste förhandla för att få ett bättre förslag för Finlands del.

Artikeln ändrades klockan 20.50 med statistik från Finlands Yrkesfiskarförbund gällande andelen av strömmingsfångsten som går till pälsnäringen.

Diskussion om artikeln