Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

”Regeringens meddelande ändrar inte den politik som enskilda partier driver” – sommarens debatt om rasism drev tidigare SFP:aren Elina Sagne-Ollikainen till handling

En kvinna sitter i en rund fåtölj och tittar in i kameran.
Bild: Petter Christian Blomqvist / Yle

SFP:s medverkan i regeringen fick Elina Sagne-Ollikainen att lämna partiet. På söndag är hon med och arrangerar en stordemonstration mot rasism och diskriminering i Helsingfors.

Meddelandet mot rasism och diskriminering som offentliggjordes på torsdagen och som SFP:s riksdagsgrupp ställer sig bakom är viktigt, säger doktorand i folkrätt Elina Sagne-Ollikainen – men någon radikal ändring i den politik som bedrivs av de enskilda partierna ser hon inte att det medför.

– Det sannfinländska partiet, till exempel, kommer att fortsätta stå bakom det de har sagt innan. Samtidigt är jag glad att arbetet görs, säger Sagne-Ollikainen.

Sagne-Ollikainen ställde upp i vårens riksdagsval för SFP, och verkade också som vice ordförande för SFP i Helsingfors åren 2021–2023. I början av sommaren valde hon ändå att lämna partiet.

– Den kampanj jag har fört, det som jag tror att folk röstade på mig i valet för, det syns inte i regeringsprogrammet. Jag kände att jag svek mina väljare, den politiska riktlinjen kunde jag inte längre stå bakom. Jag gick ur, och jag tänker att det är en tydlig signal till de som har röstat på mig: det här är inte en politik som jag står bakom, säger Sagne-Ollikainen.

På söndagen den 3 september ordnas demonstrationen Me emme vaikene (vi tystnar inte), bland annat med syfte att påminna riksdagen om att rasism inte hör hemma vare sig i det finska samhället eller i landets regering.

Lyssna på hela intervjun med Elina Sagne-Ollikainen.

“Det går inte att koppla från så länge politikerna velar kring ett ämne som är så allvarligt”

13:32