Hoppa till huvudinnehåll

Politik

”Man har inte tagit tag i vad som ska ske då en minister är rasist” – sådana reaktioner väcker meddelandet mot rasism

Uppdaterad 06.09.2023 15:56.
Collage av bilder av fyra människor med närbilder.
Bildtext Kristina Stenman, Gashaw Bibani, Yaron Nadbornik och Emina Arnautovic kommenterar regeringens meddelande mot rasism.
Bild: Yle

Yaron Nadbornik är nöjd med de formuleringar som berör den judiska minoriteten i regeringens färska meddelande. Kurdaktivisten Gashaw Bibani (VF) saknar svar på frågan vad som ska hända med ministrar som gett rasistiska uttalanden.

Det mest konkreta förslaget som nämns i regeringens meddelande mot rasism är att kriminalisera förintelseförnekelse. Det här är någonting som EU har uppmanat Finland att göra i många år.

Yaron Nadbornik, ordförande för den judiska församlingen i Helsingfors, är nöjd med de formuleringar som berör den judiska minoriteten. Enligt Nadbornik börjar mycket av det hat som utövas mot olika folkgrupper just från förintelseförnekelse.

– Folk har olika missuppfattningar eller tror på konspirationsteorier. Vissa människor tror till exempel på något så löjligt som att förintelsen inte har hänt. Det är lika utbrett i Finland som det är i resten av västeuropa. Det finns många, många människor som tror på det där.

Regeringen kommer också att utreda det juridiskt mera knepiga förbudet mot nazist- och kommunistsymboler, såsom hakkorsflaggor.

– Orsaken till att de inte har gjort det nu tror jag är att det finns så många andra symboler som måste gås igenom. Till exempel Sovjetunionens symbol och andra liknande som eventuellt måste förbjudas samtidigt. Det är den hemläxan som de inte har haft tid att göra, säger Nadbornik.

Nu återstår det att se hur det här konkretiseras, hur man riktar resurser till det här arbetet och hur den politiska diskussionen fortsätter

Kristina Stenman, diskrimineringsombudsman

I meddelandet står det också att minnesdagen för förintelsens offer ska börja kallas Förintelsens minnesdag också på finska, i stället förvainojen uhrien muistopäivä.

– Finland har varit det enda landet som har haft ett skilt namn för den dagen, vilket har varit väldigt, väldigt konstigt. Vi har lyft fram det här i åratal. Alltså, långt över tio år. Med olika regeringar och riksdagsledamöter och politiker men ingenting har hänt förrän nu, säger Nadbornik.

Diskrimineringsombudsmannen: Mera konkreti

Diskrimineringsombudsmannen Kristina Stenman ställer sig försiktigt positiv till regeringens meddelande, även om hon blev överraskad över en del tongångar under regeringens presskonferens i torsdags. Hon reagerade bland annat på uttalandet om att rasism kanske inte är ett så stort problem i Finland då forskning visar motsatsen.

Hon tycker att det är bra att regeringen planerar att förbjuda förnekelsen av förintelsen, men hon efterlyser mera konkreti i programmet. Hon ser pappret som en inledning och ett första steg.

– Nu återstår det att se hur det här konkretiseras, hur man riktar resurser till det här arbetet och hur den politiska diskussionen fortsätter efter det här. Det får inte stanna vid ett papper, utan att det blir en annorlunda ton i debatten.

Enligt Stenman har vi i det stora hela en ganska bra lagstiftning då det gäller att komma åt rasism och diskriminering, men det finns möjligheter att förbättra tillämpningen. Hon nämner att offentliga myndigheter och skolor borde bli bättre på att göra likabehandlingsplanering och att arbetsgivare borde bli bättre på mångfald i rekryteringen.

Stenman påminner om att lagstiftning inte är det enda sättet att bekämpa rasism. De som leder landet har en viktig roll i att visa hur man talar om olika människor och grupper i samhället, enligt henne.

Enligt Stenman ska man inte använda ett hatiskt språk.

– Även om man har olika åsikt om till exempel invandringspolitiken så bör man tala om människor på ett respektfullt sätt.

Gashaw Bibani: Vad händer med rasistiska ministrar?

Gashaw Bibani som är vårdpolitiker från Vänsterförbundet och kurdaktivist säger i Svenska Yles diskussionsprogram Slaget efter tolv att regeringens meddelande saknar djup. Mycket av innehållet i meddelandet är enligt henne självklarheter.

– Anledningen till att folk är missnöjda handlade om de ministrar som har gett rasistiska uttalanden. Man har inte riktigt tagit tag i frågan vad som ska ske då en minister är rasist.

Hon är oroad för att vi kanske inte i framtiden pratar om rasism med dess rätta namn och vilka konkreta åtgärder som följer av att man är rasist i Finland.

Josephine Gram, utbildare i antirasism, deltog också i Slaget efter tolv. Hon håller med om att det inte framkommer mycket nytt i regeringens meddelande.

Vi måste prata om de här sakerna på ett förnuftigt sätt

Gashaw Babani, politiker

Det finns inga åtgärder nedtecknade om vad som händer då en offentlig person beter sig rasistiskt.

– Jag kan inte annat än sucka och le, säger Gram.

Emina Arnautovic som sitter i SFP:s partistyrelse vill bredda diskussionen. Hon vill ha med näringslivet. Kommunerna borde också reservera mera budgetmedel för att motverka rasism, tycker hon.

Gashaw Babani vill få slut på det negativa narrativet inom politiken.

– Vi måste prata om de här sakerna på ett förnuftigt sätt, utan att såra hela grupper av människor.

Emina Arnautovic tycker att problemet är den gråa massan som inte tror sig vara rasister. Också Josephine Gram vädjar till den gråa massan att ta reda på om anti-rasism och hur rasism fungerar.

Slaget efter tolv - dagens debatt

Spela upp