Augusti var ovanligt regnig, juni varmast – sådant var sommarvädret
Meteorologiska institutet rapporterar, föga förvånande, att det i augusti regnade ovanligt mycket, samtidigt som särskilt Lappland fick ovanligt många varma dagar.
På mätstationerna i Kilpisjärvi, Utsjoki och Savukoski var augusti rekordvarm.
De här orterna hade fler dagar med högsommarvärme än vanligtvis, medan de var färre än vanligt i Södra och Västra Finland, visar Meteorologiska institutets uppgifter.
I hela landet var antalet dagar med högsommarvärme normalt, alltså tio dagar.
Månadens högsta dagstemperatur uppmättes i Raumo den 7 augusti, 33,6 grader. Svalast var det i Savukoski den 22 augusti, minus 2,3 grader.
Blött och vått
Det har knappast undgått någon att det regnade rejält i augusti. Särskilt i landets västligaste delar och i Lappland regnade det upp till två gånger mera än normalt.
Preliminära uppgifter visar att Tvärminne i Hangö fick mest regn, 212,4 millimeter. Torrast var det i trakten av Nyslott.
Oväder som förde med sig kraftiga vindar och ösregn drog in över Västra Finland den 8 augusti. Stormen döptes till Sylvia.
Stormen Tauno besökte för sin del de ostliga delarna av landet den 28 augusti.
Varmare sommarperiod än normalt
I hela landet var sommaren upp till en grad varmare än normalt.
Totalt registrerades 40 dagar med högsommarvärme under perioden maj–augusti. Det tidigare långtidsmedeltalet låg på 36 dagar.
Mellersta Finland fick en ovanligt regnig sommar. Mest regn kom det i Multia i Mellersta Finland, 413,4 millimeter. Minst regn registrerades på Fagerholm i Nagu, drygt 100 millimeter.
Stora variationer i olika landsändor
Juni månad var varmare än de övriga sommarmånaderna. I Kajsaniemi i Helsingfors låg medeltemperaturen på 17 grader och i Sodankylä i norr kring 14 grader.
Det blev klart svalare i Södra Finland i juli jämfört med exempelvis juli i fjol. Nu låg medeltemperaturen i Helsingfors på 16,9 grader, mot 18,5 grader för ett år sedan.
Också augusti blev svalare än i fjol på många håll i Södra och Mellersta Finland, medan sommarvärmen höll i sig i norr.