Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Axåkers skola i Pedersöre har inlett sitt första läsår – både rektor och elever är förtjusta i byggnaden

Uppdaterad 01.09.2023 15:50.
Två barn och en kvinna står framför en vägg.
Bildtext Rektor Maria Östberg och eleverna Isa Gustafsson och Oliver Ekman står framför ett konstverk som pryder skolans fasad. Konstverket består av elevernas egna teckningar.
Bild: Mikaela Löv / Yle

Lagom till skolstarten stod Axåkers skola i Bennäs klar för att ta emot lärare, 145 skolelever och 30 förskoleelever. I den nya skolan samsas också barn från Östensö och Sundby sedan de byskolorna stängts.

Axåkers skola i Bennäs, Pedersöre består av betong med inslag av ek och stora fönster. Inuti skolan finns ett torg varifrån man tar sig till undervisningsutrymmen och matsal på bottenplan. En trappa upp finns lärarnas arbetsrum.

Rektor Maria Österberg är glad över det generösa ljusinsläppet och den stora matsalen med armaturer som ger restaurangkänsla. Det är roligt att gå till jobbet varje morgon.

– Det kändes roligt at få inleda det nya skolåret här, skolan är otroligt vacker och inbjudande, säger Östberg

– Det är så stort och fint och ljust, säger Isa Gustafsson som går i sexan.

En skolbyggnad.
Bildtext Till Axåkers skola kommer elever från Bennäs, Katternö, Lövö, Sundby och Östensö. Detta läsår har skolan 145 elever i årskurserna 1–6.
Bild: Mikaela Löv / Yle

Eleverna är entusiastiska över sin nya skola

Det råder ingen tvekan om att Gustafsson och hennes klasskompis Oliver Ekman är glada över nybygget. Det går inte att ta miste på deras stora entusiasm. Men visst kändes det lite konstigt först.

– Det kändes lite underligt att få en så ny skola. Men starten har gått bra och det är en väldigt fin skola, säger Oliver Ekman.

– Det kändes väldigt spännande att få komma hit den första morgonen. Vi hade bara titta lite på skolan just när de började bygga den. Men den är verkligen jättefin, det känns fantastiskt, säger Isa Gustafsson.

Maria Östberg är glad över att eleverna uppskattar den nya skolan

– Vi mår bra av att ha vackra miljöer runt om oss när vi ska lära oss nya saker, säger Maria Östberg.

En bild över en matsal med armaturer i taket.
Bildtext Rektor Maria Östberg är förtjust i armaturerna som ger matsalen restaurangkänsla.
Bild: Mikaela Löv / Yle

Större skola än tidigare

Tillsammans med förskolebarnen rymmer skolan 175 barn. Det innebär att eleverna i höst började i en betydligt större skola än de var vana vid. Men det är inga problem säger Ekman och Gustafsson. Istället har det inneburit många glada återseenden.

– Vi gick i dagis med barnen som senare började i andra skolor. Nu får vi träffas igen efter sex år. Det är väldigt roligt, säger Oliver Ekman.

Helt utan gnissel togs beslutet om att stänga två skolor inte emot. Men nu har man kommit igång. Maria Östberg säger att hon hoppas att vårdnadshavarna tycker det känns bra att sända sina barn till Axåkers skola.

Östberg berättar att trygghet, respekt och allas lika värde är skolans ledord. Oliver och Isa håller med, det känns roligt att träffa alla klasskompisar och även få nya.

– Det känns som om vi alltid skulle ha känt varandra, för vi har kommit i gång så bra, säger Isa Gustafsson.

Två barn som sitter i en soffa.
Bildtext Dagen till ära får Isa Gustafsson och Oliver Ekman sitta i lärarnas soffa på övervåningen.
Bild: Mikaela Löv / Yle

Egna klassrum och öppna lärmiljöer

Oliver Ekman uppskattar också att han fått flera nya lärare och nya klassrum. Eftersom hans favoritämne är musik uppskattar han salen. som är byggd för undervisning i textilslöjd, bildkonst och musik.

Musikdelen har högre takhöjd för akustikens skull och där finns både instrument och mixerbord att använda. Maria Östberg säger att byggnaden passar väl för de behov som skolan har.

– Vi har valt att ha egna klassrum, men har också många andra lärmiljöer vi kan använda. Vi är lite i startgroparna ännu och håller på känna in oss i rummen och se vilka alla möjligheter som finns. Dessutom använder vi oss av miljön utanför skolbyggnaden.

Barn som leker på en skolgård.
Bildtext Axåkers skolas gårdsplan ger många möjligeter till både lek och träning. Även på fritiden.
Bild: Mikaela Löv / Yle

Skolgården lockar också på fritiden

På rasterna och fritiden finns det också mycket att göra på skolgården. Det finns ett välbesökt utegym, gungor, speciellt spindelgungor som är jättepopulära och en allplan där man kan leka och bland annat spela fotboll.

– Hit får man komma också på fritiden, de är meningen. Vi hoppas att de som bor i närheten också får glädje av vår skolgård. Det är roligt om också de vuxna också hittar till skolan, säger Maria Östberg.

Diskussion om artikeln