Jarl Sundqvist har gjort sin sista arbetsdag på utvecklingsbolaget Concordia: ”En kommunfusion skulle ge Jakobstadsområdet större muskler”
Utvecklingsbolaget Concordias vd Jarl Sundqvist går i pension, åtminstone från just den befattningen. För den som fastnat för utvecklingsarbete är det svårt att helt kliva åt sidan.
På torsdagen gjorde Jarl Sundqvist sin sista arbetsdag på Jakobstadsregionens utvecklingsbolag Concordia. Efter nästan sju år lämnar han posten som vd, ett arbete som han säger har varit intressant och spännande.
– När man börjar arbetsdagen vet man aldrig hur den slutar. Jämt händer det något intressant. Det har varit fantastiska år, med ett bra gäng, i en positiv och dynamisk region, summerar Sundqvist åren på Concordia.
Sundqvist säger att Concordia jobbar framgångsrikt med just det som är utvecklingsbolagets uppgift. Det var den uppgift han fick av styrelsen när han tillträdde.
– Det känns bra. Jag har gjort vad jag kan och tillsammans har vi åstadkommit mycket för näringslivet och intressebevakningen och ökat regionens synlighet, säger han.
Trots att Sundqvst trivts med sitt sitt arbete är han redo att lämna över stafettpinnen till sin efterträdare Daniela Mårtenson. Redan på fredagen ställde sig Mårtenson vid rodret.
Sundqvist hyser inga tvivel om att Mårtenson blir en bra efterträdare. Hon är ”fit for fight”, säger han. Helgens planer är vedhuggning på sommarstugan. På måndag väntar kaffebjudning med både den avgående och den tillträdande vd:n.
Fastnade för utvecklingsarbete
Vill man försöka sig på att summera Jarl Sundqvists arbetskarriär är den röda tråden helt klart utvecklingsarbete.
Innan Sundqvist kom till Concordia arbetade han som forsknings- och utvecklingschef på yrkeshögskolan Centria och innan dess som direktör för Österbottens handelskammare.
– Det kan man nog säga, utvecklingsarbete i olika former är det jag arbetat med. Det kommer jag nog att fortsätta med i någon form, trots att jag går i pension, säger Sundqvist.
Man måste tänka långsiktigt, ha bra sittmuskler och vara något av en mental maratonlöpare.
Utvecklingsarbetet liksom ”krokade”, som han själv uttrycker det, Jarl Sundqvist. Han blev ”hooked”, som man säger på engelska, fastnade helt enkelt för sitt uppdrag.
– Det är också jobbigt, man måste tänka långsiktigt, ha bra sittmuskler och vara något av en mental maratonlöpare. Men det belönar, det gör det helt klart, och det är beroendeframkallande, säger Sundqvist.
Ligga på latsidan kommer han inte att göra. Sundqvist leder musikfestivalen RUSK:s businessgrupp med uppdraget är att hitta privatfinansiering för kammarmusikfestspelen. Redan på tisdag är det dags för nästa möte.
För Sundqvist är uppdraget ett sätt att kombinera sitt intresse för musik, han har bland annat ett förflutet i kammarkören Bel Canto, och samtidigt bidra med sin kunskap.
Viktigast att synliggöra regionen
När Jarl Sundqvist tillträdde som vd var styrelsens önskan att Concordia skulle jobba för att sätta Jakobstadsregionen på kartan. Concordia ska få regionen att synas och arbeta för att fylla behovet av arbetskraft.
Sundqvist säger att undersökningar inom näringslivet visar att dess önskan är den samma.
– Vi kommer att behöva över 2 000 nya anställda under de närmaste åren. Behovet av arbetskraft är en av de tuffaste flaskhalsarna för tillväxten i regionen. Därför fortsätter vi på den här linjen, säger Sundqvist.
Jarl Sundqvist tvivlar inte på att arbetskraftsbehovet och tillväxten kommer att fortsätta. Men en förutsättning är att man kan trygga tillgången på kompetent arbetskraft som också bereds möjlighet till bra boende och trivsel.
– De som flyttar hit ska trivas och tycka att det är intressant och fint att bo på världens bästa plats. ”Världens bästa plats” är vår nya slogan, och den får starkt stöd av dem som redan är bosatta i regionen. Hit kan man komma, här kan man bli kvar och lyckas, säger Sundqvist.
För att locka nya invånare måste man veta var det lönar sig att marknadsföra regionen. Det handlar om att göra en matchningsanalys, att räkna ut var det finns potentiellt rörlig arbetskraft, säger Sundqvist.
Senast var arenan Uleåborg. Där lyckades Concordia bra, men framgången kommer inte gratis. Det är ett tufft jobb, säger Sundqvist, i grund och botten är det ett säljjobb.
– Vi säljer Jakobstadsregionen som en etableringsort. När man beger sig ut på främmande mark måste man satsa pengar, tid och energi på marknadsföring för att kunna locka människor till våra nedslag och få ut vårt budskap, säger Sundqvist.
En kommunsammanslagning ger bredare axlar
Tidigare har det rapporterats om att det är svårt att locka finskspråkiga till regionen. Det håller på att ändras, säger Sundqvist. Endera har regionen ändrat, eller så har man blivit bättre på att berätta om vad regionen står för.
Nu får man ännu ett ben att stå på i och med Visit Jakobstad, ett bolag som staden Jakobstad grundat i år för att utveckla, främja och öka kännedomen om staden och regionen.
– Det är ett positivt tillskott. Visit rekryterar just nu rekryterar en vd. Turismattraktionen kommer att fylla ut berättelsen om regionen. Det kommer att tillföra ytterligare ett nyttigt element, säger Sundqvist.
Finns nu alla de verktyg och den palett som behövs för att marknadsföra regionen?
– Inte riktigt. Om man ska lägga i ytterligare en växel och vara mera effektiv ser jag att det behövs större kommunala helheter för att göra oss slagkraftiga ute i världen.
Du talar alltså om en kommunfusion?
– Ja. Man kan börja med att se på förutsättningarna för Jakobstad, Pedersöre och Larsmo att täta upp samarbetet ytterligare och på riktigt se på möjligheten att slå sig samman.
För att lyckas fullt ut med intressebevakning och utvecklingsarbete behövs det bredare axlar, säger Sundqvist. En enhetlig röst skulle skruva upp tempot.
Skulle jag komma till Finland så skulle jag börja här. Vi har en bra atmosfär och kännedom om hur man tar emot människor.
Just nu är invånarantalet 50 448 personer i hela regionen. Från januari tills slutet av augusti har invånarantalet ökat med 400 personer. Det ser ut som om det man kämpat för så länge har lyckats, trenden har vänt.
– Mot alla odds har vi lyckats, men det är ett samarbete med kommuner, näringsliv och utbildare. Concordias roll är att hjälpa till att skapa visionen om vad vi vill vara, en växande, välkomnande region, säger Sundqvist.
Han säger att regionen blir allt mera internationell. Inte minst i stadsbilden hör man allt fler främmande språk.
– Skulle jag komma till Finland så skulle jag börja här. Vi har en bra atmosfär och kännedom om hur man tar emot människor, säger Sundqvist.
De små och medelstora företagen är styrkan
Det är mycket som bubblar under ytan just nu, planerade satsningar både på land och till havs. Men Jarl Sundqvist anser ändå att det är de små och medelstora företagen som är Jakobstadsregionens främsta styrka.
Även om de stora nyetableringarna skapar de största rubrikerna utgör de mindre företagens tillväxt växer lika stor tillväxt på en femårsperiod.
– Där finns massor av investeringsvilja och även pengar för att växa. Vår största resurs och starkaste tillväxt kommer från små och medelstora företag som vill bli större, och de behöver också arbetskraft. Där finns den största dynamiken.
Jarl Sundqvist säger att regionens företagaranda är starkare och mera mångsidig än på många andra håll. Därför är tillväxten i regionen är främst generisk, den kommer alltså inifrån, säger Sundqvist.
– Det är också regionens styrka och stryktålighet under kriser och lågkonjunkturer, säger Sundqvist.
Flyget ett måste för näringslivet
Om företagarandan är styrkan så är ligger hotet i om regionen inte håller sig i framkant och står sig i konkurrensen gentemot andra regioner när det gäller att attrahera kompetens säger Sundqvist.
– Man måste kunna bo och resa hit, och härifrån, tryggt och behändigt. Det handlar om hela paketet, järnväg, flyg, riksåttan och hamnen inom den här femtonminutersregionen som Jakobstadsområdet är, säger Sundqvist.
Och man kan inte säga annat än att det stormat, och fortfarande stormar, kring hela infrapaketet. Concordia har hållit fast och fortsätter att hålla fast vid infrastrukturen, säger Jarl Sundqvist.
– Infrastrukturen är en av hörnstenarna i samhällsbygget. De andra hörnstenarna är vardagsliv, skola, dagis, service, underhållning, kultur och idrott. Hela samhällsbygget måste vara i skick för att vi ska kunna locka unga talanger till regionen, säger Sundqvist.
Hela samhällsbygget måste vara i skick för att vi ska kunna locka unga talanger till regionen.
Just nu är flyget åter en gång i hetluften. Att trygga flygtrafiken till och från Karleby-Jakobstad flygplats är enligt Jarl Sundqvist avgörande för områdets framtid.
– Det är en faktor som är avgörande när företag bestämmer sig för att etablera sig eller kvar stanna i regionen. Jag säger det här för att jag pratat med företagsledarna. Det är så här de tänker, säger Sundqvist.
Man måste ta sig till området smidigt, lätt och tryggt säger Sundqvist. Passagerarna som flyger till och från Kronoby är främst businesspassagerare, det handlar inte om rekretationsresor.
– Det är ren och skär business, man åker för att träffa kunder och kunder kommer hit för att besöka företagen. Därför behövs flyget, säger Sundqvist.
Men ska då faktiskt en människa som uppenbarligen fortfarande är så ”krokad” och brinner för utvecklingsarbete verkligen sluta jobba för att hugga ved på sommarstugan?
– Jag lämnar Concordia. Men jag fortsätter som konsult och privatföretagare, för den som behöver mina tjänster. Du får skriva det, säger Jarl Sundqvist.