Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Snart är Storyn bakom storyn-turnén här – åtta redaktörer ger en unik inblick i sitt arbete

Uppdaterad 14.09.2023 11:08.
Marcus Rosenlund, Ville Hupa, Barbro Björkfelt, Måns “DJ Bunuel” Strömberg, Nicke Aldén, Annvi Gardberg. Nedre rad fr. v: Tika Sevón Liljegren och  Anne Hietanen.
Bildtext De medverkande fr. v. Marcus Rosenlund, Ville Hupa, Barbro Björkfelt, Måns “DJ Bunuel” Strömberg, Nicke Aldén, Annvi Gardberg. Nedre rad fr. v: Tika Sevón Liljegren och Anne Hietanen.
Bild: Barbro Ahlstedt

Nu är det inte långt kvar tills du har möjlighet att se en föreställning där åtta redaktörer på Svenska Yle ger en unik inblick i sitt journalistiska arbete.

Den 19 september är det dags för deltagarna att inta scenen och för första gången berätta var sin historia, som ringar in de stora frågorna i journalistjobbet.

Vad är Storyn bakom storyn?

Storyn bakom storyn är livejournalistik som inte lämnar någon oberörd.

Föreställningen handlar om den journalistiska berättelsen, och publiken får dessutom en inblick i processen. Vilka insikter, dilemman och etiska avväganden måste journalisten tampas med på vägen? Dessutom berättar de medverkande journalisterna om hur de själva har förändrats som människor i och med sitt jobb.

Var och när spelas föreställningen?

Föreställningen Storyn bakom storyn ges tre gånger, den 19 september på Tryckeriteatern i Karis, den 21 september i Schaumansalen i Jakobstad och den 26 september på Svenska Teatern i Helsingfors. Föreställningen på Svenska Teatern bandas och publiceras på Yle Arenan den 29.10, samt sänds i Yle Fem den 19.11 och 26.11 klockan 20.

Biljettförsäljningen sköts via teatrarnas egna biljettjänster, Netticket.fi för föreställningarna på TryckeriTeatern i Karis och för Schaumansalen i Jakobstad och Lippu.fi för föreställningen på Svenska Teatern i Helsingfors. Biljetterna kostar 10 euro i Karis och Jakobstad och 5, 10 eller 15 euro på Svenska Teatern.

Hur kom föreställningen till?

Föreställningen har hittat sin form under några månaders intensivt arbete. Varje journalist har fått hjälp på vägen av dramaproffs – berättelserna mejslades fram med hjälp av Svenska Yles dramaturger, och sedan har de medverkande övat upp den sceniska framställningen under ledning av skådespelaren Nina Hukkinen.

Den ansvariga producenten på Svenska Yle drama, Marina Meinander, beskriver föreställningen som en fest för journalistiken i all sin bredd.

– Grunden i arbetet har varit att synliggöra vår journalistiska kompetens. Det blir glädje, allvar, självironi, humor och framförallt starka berättelser. Det gemensamma är att det handlar om den avgörande storyn, efter vilken livet aldrig blir sig likt igen. Den mest minnesvärda händelsen, berättad med de medverkandes egna ord, säger Marina Meinander.

Vem kommer vi att få träffa, och vad talar de om?

Ville Hupa, politikredaktör och tidigare USA-korrespondent

- Bland abortmotståndare i ett polariserat USA

Barbro Björkfelt, dokumentärregissör

- Snälla, lär mig din dialekt

Måns Strömberg ”DJ Bunuel”, dj och musikredaktör

- Musik som bygger broar mellan människor

Nicke Aldén, programledare för Strömsö

- När jag mötte min största idol och gjorde bort mig i direktsändning

Marcus Rosenlund, vetenskapsredaktör

- Mitt möte med döden i Atacamaöknen

Annvi Gardberg, undersökande journalist

- Jag begrep inte att man kan vara så rädd för coronavaccin

Anne Hietanen, kulturredaktör

- Att göra nakna intervjuer utan att klä av för mycket

Tika Sevón Liljegren, programledare för BUU-klubben

- Att hitta sig själv (och sin näsa) i Nepal

Här poserar de åtta av Svenska Yles journalister som medverkar i föreställningen Storyn bakom storyn. Bakre raden från vänster: Marcus Rosenlund, Ville Hupa, Måns Strömberg aka DJ Bunuel, Niklas Aldén och Annvi Gardberg. I mitten: Barbro Björkfelt. I främre raden från vänster: Tika Sevón Liljegren och Anne Hietanen.
Bild: Barbro Ahlstedt / Yle

Storyn bakom storyn ges på Tryckeriteatern i Karis den 19.9, i Schaumansalen i Jakobstad den 21.9, och på Svenska Teatern i Helsingfors den 26.9, samtliga klockan 19. Föreställningen publiceras på Yle Arenan den 29.10, samt sänds i Yle Fem den 19.11 och 23.11 klockan 20.