Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Stort avbräck i det finska laget – Oliver Helander missar Sverigekampen: ”Började kännas av i lårmusklerna”

Oliver Helander i kvalet i VM 2023.
Bildtext Oliver Helander tävlar inte i Sverigekampen.
Bild: Lehtikuva

Finlands största spjutstjärna Oliver Helander står över helgens landskamp mot Sverige. För många tävlingar på kort tid uppges som orsak.

Finlands bästa spjutkastare Oliver Helander tävlar inte i helgens landskamp mot Sverige, efter att ha slutat fyra i torsdagens Diamond League-tävling i Zürich med ett kast på 83,65.

Det är ett stort avbräck för det finländska laget som möter Sverige i landskampen i Stockholm.

Tävlingen var Helanders tredje på en vecka och han själv tyckte att det började kännas i kroppen.

– Det började kännas av i lårmusklerna, men det är ganska naturligt när det är tredje tävlingen på en vecka, säger Helander.

Nu bekräftar Jani Tanskanen, general manager för det finska friidrottsförbundet SUL, att Helander kommer att stå över Sverigekampen.

Enligt Tanskanen missar Helander tävlingen av hälsoskäl och kommer att träffa en läkare så snart han kommer till Finland. Tanskanen går inte närmare in på hälsoskälen.

Helander kommer att ersättas av Lassi Etelätalo som missade finalen i VM.

Helander har kastat 87,32 på Paavo Nurmi Games i Åbo den här säsongen. Vid världsmästerskapen i Budapest blev han sjua efter att ha kastat 83,38. Helanders rekord är 89,83 från förra året.

Finlands spjuttrio i Sverigekampen består av Taneli Juutinen, Toni Kuusela och Lassi Etelätalo.

Medel- och långdistanslöparen Eemil Helander, som tog silver i U23-EM i Esbo, står också över landskampen. Han var uttagen på 5 000 meter.

Diskussion om artikeln