Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sällsynt björn skjuten – italienarna upprörda

En appenninsk brunbjörn går på en gräsbevuxen sluttning.
Bildtext Den appeninska brunbjörnen förekommer endast i ett litet bergsområde i Italien. Björnen på bilden är inte honan Amarena som har fällts.
Bild: Paul Harris / AOP

En ytterst sällsynt björn har dödats i Italien. En björnfamilj brukade hälsa på i byarna kring Abruzzo nationalpark. Nu har björnhonan skjutits och två ungar är försvunna.

I Italien är både myndigheter och viltexperter upprörda över att en sällsynt björn har blivit skjuten.

I torsdags dök den appeninska brunbjörnen Amarena upp på en 56-årig mans gård i byn San Benedetto dei Marsi. Mannen sköt ihjäl björnhonan med sitt gevär.

Efteråt sa mannen till polisen att han skjutit björnen för att han blev skrämd, men nu kommer han eventuellt att åtalas för att han dödade björnen.

Appenninska brunbjörnar finns bara i ett litet område i bergskedjan Apenninerna. Hela stammen tros bestå av ungefär 60 djur.

Amarena var ett av dragplåstren i Abruzzo nationalpark. Den vilda björnhonan syntes ofta i området med sina två ungar.

Nu är det oklart vad som har hänt med ungarna. Efterspaning pågår, eftersom ungarna är för små för att klara sig på egen hand.

Myndigheterna i nationalparken och och en representant för regionförvaltningen uppger att Amarena aldrig har betett sig hotfullt mot människor. De fördömer dådet och anser det vara obegripligt.

Lokala invånare brukade stanna upp och titta på björnfamiljen när den visade sig bland folk. Amarena och hennes ungar hälsade ofta på i byarna i utkanten av nationalparkens område.

Tidigare i veckan spred björnfamiljen glädje i San Sebastiano Dei Marsi. BBC har publicerat en video av Amarena och hennes ungar på kvällspromenad.

Enligt Världsnaturfonden WWF:s avdelning i Italien var Amarenas död ett hårt slag mot att den sällsynta björnstammen ska klara sig. Amarena var en av få appeninska brunbjörnshonor i fertil ålder.

Källa: Yle Uutiset, AFP, AP