Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Längsta fängelsedomen för stormningen av Kapitolium: Proud Boys-ledare får 18 års fängelse

Ett folkhav av människor utanför Capitolium i USA som viftar med Trumpflaggor och USA:s flagga.
Bildtext Över 2 000 Trumpanhängare stormade USA:s kongressbyggnad den 6 januari 2021. 600 av dem har dömts för brott.
Bild: Ken Cedeno/UPI/Shutterstock/All Over Press

En av de tidigare ledarna för den amerikanska högerextrema gruppen Proud Boys har dömts till 18 års fängelse för sin inblandning i stormningen av Kapitolium i USA den 6 januari 2021.

Proud Boys-ledaren Ethan Nordean dömdes samtidigt som flera andra personer kopplade till den högerextrema gruppen.

Han innehar nu rekordet för den längsta fängelsedomen till följd av stormningen av Kapitolium tillsammans med Stewart Rhodes, grundaren av den högerextrema gruppen Oath Keepers.

Båda två har dömts till 18 års fängelse för uppvigling.

”Den absoluta ledaren på plats”

Åklagarna kallade Ethan Nordean för den ”absoluta ansvariga ledaren på plats” under stormningen av Kapitolium då över 2 000 Trumpanhängare försökte stoppa kongressens godkännande av tillträdande president Joe Biden.

Enligt åklagarna hade Nordean uttryckt sig aggressivt på sociala medier inför stormningen av Kapitolium, varefter han den 6 januari 2021 ledde en grupp på närmare 200 män till kongressbyggnaden.

Han rev bland annat ner ett stängsel, vilket ledde till att upprorsmakarna drabbade samman med polis.

Åklagarna yrkade på ett fängelsestraff på 27 år, medan försvaret – som menade att stormningen inte var planerad – bad om ett drygt två år långt fängelsestraff.

Nordean uppgav för sin egen del att han ser händelserna som en hemsk tragedi och att han ångrar att han inte använde sin ledarroll för att stoppa det som hände.

Flera andra personer kopplade till den högerextrema gruppen Proud Boys fick sina domar i fredags och i torsdags. Alla dömdes till över 10 års fängelse, flera av dem över 15 år.

Fler än 1 110 personer har åtalats för delaktigheter i stormningen av Kapitolium och över 600 av dem har dömts.

Källor: AP, AFP