Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Oklart om alla i SFP röstar för enskilda ministrars förtroende – Henriksson: ”Jag har gett Eva tid att tänka”

Uppdaterad 02.09.2023 14:37.
Anna-Maja Henriksson håller i ett par glasögon medan hon talar och tittar åt sidan. Hon sitter vid ett bord i en tv-studio.
Bildtext SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson i Morgonettan på lördagsmorgonen.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Svenska folkpartiet vill sitta kvar i regeringen och kommer att rösta för regeringens förtroende i riksdagen. Men hur SFP:s ledamöter röstar då det gäller enskilda ministrar är öppet.

Svenska folkpartiets förutsättningar är bättre i regeringen än i oppositionen. Det budskapet upprepade ordförande Anna-Maja Henriksson i Morgonettan på lördagsmorgonen.

– Det fanns en tanke om att lämna regeringen i somras. Jag var själv förtvivlad och undrade om det blir något av regeringens meddelande mot rasism. Det har varit en tung sommar för SFP, men också för dem som upplever rasism.

Henriksson är glad över att alla i SFP ställde sig bakom regeringens meddelande mot rasism.

– Jag tycker att det är fint att också Eva [Biaudet] ställde sig bakom meddelandet.

”Vi ska inte gå händelserna i förväg”

Riksdagen möts snart för att rösta om förtroendet för regeringen och också om sitt förtroende för enskilda ministrar: Näringsminister Wille Rydman (Sannf) och finansminister Riikka Purra (Sannf).

– Svenska riksdagsgruppen samlades i onsdags och nu är vi i en sådan situation att vi vill sitta i regeringen. Och då vi röstar om regeringens förtroende är det viktigt att SFP röstar för.

– Om man sitter i regeringen kan man påverka politiken mer än om man sitter i oppositionen. Då kan man inte påverka på samma sätt.

Då det gäller förtroendet för enskilda ministrar är det inte lika självklart.

Eba Biaudet.
Bildtext Riksdagsledamot Eva Biaudet har uppgett att hon inte beslutat hur hon kommer rösta i misstroendeomröstningarna mot Rydman och Purra.
Bild: Silja Viitala / Yle

SFP-ledamoten Eva Biaudet har uppgett att hon inte vet hur hon kommer rösta och om hon, likt i omröstningen kring förtroendet för tidigare näringsminister Vilhelm Junnila (Sannf), kommer rösta emot.

Henriksson konstaterar att hon vill ge Eva Biaudet utrymme att överväga frågan.

– Jag har inte information om hur Eva kommer rösta och jag tror inte ens att Eva vet det. Jag och Otto Andersson vill ge Eva tid att tänka och vi ska inte gå händelserna i förväg. Jag tänker inte spekulera, jag har gett Eva tid att tänka.

Kommer SFP gå ur regeringen om det kommer fram fler rasistiska skriverier av ministrar?

– Vi har gjort ett enormt jobb för att komma så här långt. Vi är fyra partier i regeringen som vill verkställa regeringsprogrammet och förnya Finland. Jag vill inte förutse vad som händer nu när vi kommit så här långt.

Vad händer om någon minister beter sig rasistiskt?

– Vi har förbundit oss till meddelandet mot rasism och varje minister vet att han har godkänt det. Man kan inte vara med i regeringen om man inte följer det här.

Oklart om SFP ställer upp presidentkandidat

Under intervjun fick Anna-Maja Henriksson också flera frågor om andra teman än rasism. Yle frågade bland annat Henriksson vad läget med SFP och presidentvalet är.

– Vi har inte hunnit behandla frågan och vi måste diskutera tillsammans om vi ska lägga fram en egen kandidat eller inte. Vi har ett intressant läge och måste gå igenom det från olika synvinklar.

Det faktum att Alexander Stubb ställer upp i valet för Samlingspartiet kan påverka SFP:s lägesanalys, enligt bedömare. Det här i och med att det kan hända att Stubb vinner många finlandssvenska röster.

Anna-Maja Henriksson - Spela upp på Arenan

Artikeln har uppdaterats 2.9 klockan 11.31. Otto Anderssons namn lades till i ett citat, det stod tidigare felaktigt Anders Adlercreutz där i stället.