Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kungen övervägde att nobba Nobelfesten – Nobelstiftelsen gör helomvändning och portar kontroversiella ambassadörer

Kazuo Ishiguro tar emot Nobelpriset i litteratur.
Bildtext Kazuo Ishiguro och Sveriges kung Carl Gustaf i samband med utdelningen av 2017 års Nobelpris i litteratur.
Bild: All Over Press

Flera svenska partiledare har tidigare meddelat att de tänker utebli från Nobelprisets utdelning efter att Nobelstiftelsen valt att bjuda in Rysslands, Belarus och Irans ambassadörer. Även hovet reagerade med stor förvåning.

Nobelstiftelsen backar från beslutet att bjuda in Rysslands, Belarus och Irans ambassadörer till årets Nobelprisutdelning. Ursprungligen ville stiftelsen bjuda in dem för att nå ut med de värderingar som Nobelpriset står för.

”Vi tar till oss av de starka reaktionerna i Sverige som fullständigt överskuggat detta budskap. Nobelstiftelsens styrelse väljer därför att upprepa förra årets undantag från vanlig praxis – att inte bjuda in Ryssland, Belarus och Irans ambassadörer till prisutdelningsceremonin i Stockholm”, skriver Nobelstiftelsen i ett pressmeddelande.

Det svenska Kungahuset har reagerat med stor förvåning på Nobelstiftelsens beslut att bjuda in Rysslands ambassadör till Nobelprisutdelningen, rapporterar Sveriges Radio. Det svenska hovet meddelade att Kungen överväger att inte medverka under prisutdelningen och att ett officiellt beslut kommer fattas de närmsta dagarna.

Igår meddelade Nobelstiftelsen att de valt att bjuda in ambassadörerna från Ryssland, Belarus och Iran, i motsats till ifjol då de inte fick någon inbjudan på grund av det världspolitiska läget. Det här har väckt stark kritik och bland annat har flera svenska partiledare meddelat att de inte kommer att delta i Nobelprisutdelningen.