Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finlandssvenska socialdemokrater om livet efter Sanna Marin – så här vill de fortsätta locka unga väljare

Viktor Kock, Jonatan Wikström och Rebecka Åkers sitter vid ett bord under socialdemokraternas partimöte i Jyväskylä.
Bildtext Viktor Kock, Jonatan Wikström och Rebecca Åkers tror på att sätta politiken i fokus igen efter tiden med Sanna Marin.
Bild: Toni Määttä / Yle

I riksdagsvalet 2023 var det inte längre pensionärerna som totaldominerade bland SDP:s väljare. Frågan är hur partiet ska hålla fast vid de unga väljarna.

SDP:s nya partiledare Antti Lindtman börjar visserligen med ett guldläge.

Partiets fixstjärna Sanna Marin lämnar över ett parti med fler väljare än när hon tillträdde. Partiet gick framåt i riksdagsvalet och toppar partimätningarna. I Yles senaste mätning får SDP 22,8 procent av väljarstödet.

Särskilt har Sanna Marin under sin tid som partiledare lockat unga väljare till det tidigare pensionärspartiet SDP.

I valet 2023 röstade enligt Åbo Akademis valundersökning omkring 20 procent av 25–35-åringarna socialdemokratiskt. I valet innan 2019 var andelen bara 10 procent.

Partiets mål är nu att växa i opposition och bli största parti i riksdagsvalet 2027. En stor fråga är ändå hur man ska hålla kvar de unga väljarna som charmats av Sanna Marin.

Svenska Yle ställde frågan vid partikongressen i Jyväskylä. Fyra finlandssvenska socialdemokrater svarar.

Jonatan Wickström SDP:n puoluekokouksessa Jyväskylässä.
Bild: Toni Määttä / Yle

Jonatan Wikström, ordförande för Finlands Svenska Unga Socialdemokrater

1. Hur ska SDP fortsätta att locka unga väljare?

– Sanna Marin har så klart gett vårt parti ett jättestort lyft. Hon har inspirerat, men nu får vi fortsätta och locka med ett bra program.

Wikström sätter sitt hopp till det nya politiska program som SDP väntas anta på söndag. Själv jobbar han aktivt för att programmet ska förespråka sänkt åldersgräns för rösträtt.

2. Var bör tyngdpunkten ligga i oppositionspolitiken?

– Ska man beskriva SDP med ett ord är det hållbarhet, inte bara ekologiskt utan också socialt. När vi talar ekonomi finns det en uppfattning om att vänstern inte vet vad de talar om, men det är helt fel. Vi har ett alternativ som baserar sig på hållbarhet, inte på snabba upprivande lösningar. Vi kommer så klart att stå emot försämringarna i arbetsvillkor och strejkrätt.

Rebecca Åkers SDP:n puoluekokouksessa Jyväskylässä.
Bild: Toni Määttä / Yle

Rebecca Åkers, ordförande för FSD i Österbotten

1. Hur ska SDP fortsätta att locka unga väljare?

– Vi kommer att fortsätta på Sannas linje. Jag tror fortfarande att rättvisa, jämlikhet, grön omställning och tron på att det finns en framtid är något som kan ge unga hopp. Om man talar för mycket om att vi måste få ordning på ekonomin är det inte på samma sätt något som känns trevligt att se fram emot.

2. Var bör tyngdpunkten ligga i oppositionspolitiken?

– Oppositionspolitiken ska vara modig. Man ska våga komma med egna initiativ och lyfta fram det regeringen gör som påverkar vanliga människor, som att det kommer att kosta att bli sjuk eller att arbiskurser försvinner. Jag tror att vi får se många strejker när regeringen försöker genomföra de arbetsmarknadsreformer som har föreslagits. Majoriteten av Finland gynnas inte av den politik som förs nu, vi måste bara vara modiga och ta plats.

Viktor Kock  SDP:n puoluekokuksessa Jyväskylässä.
Bild: Toni Määttä / Yle

Viktor Kock, delegat från Pedersöre

1. Hur ska SDP fortsätta att locka unga väljare?

– Vi ska fortsätta med vår progressiva politik. Sanna Marin har varit den stora stjärnan, men framför allt är det regeringsprogrammet som Antti Rinne utformade som har lett till det ökade stödet bland unga. Man ser väldigt många unga på plats här i salen, jag tror inte det förändras överhuvudtaget.

2. Var bör tyngdpunkten ligga i oppositionspolitiken?

– Det är viktigt att vi tar fasta på sakfrågorna. Den här regeringen går väldigt hårt åt arbetsmarknaden, vilket kommer att kännas både i börsen och i tryggheten för vanliga finländare. Vi måste fortsätta klimatarbetet och se till att vi får kunnigt arbetsfolk till Finland. Vi saknar speciellt experter inom många branscher och här måste vi trygga det nordiska samarbetet. I Norden kan vi tillsammans gå i bräschen för den gröna omställningen.

Nina Wessberg på socialdemokraternas partistämma.
Bild: Toni Määttä / Yle

Nina Wessberg, delegat från Raseborg

1. Hur ska SDP fortsätta att locka unga väljare?

– Vi måste ge de unga hopp om en bättre framtid. Främst handlar det om trygghet i arbetslivet. Det regeringen Orpo nu föreslår med försämringar av arbetslöshetsskyddet och arbetslagstiftningen är skrämmande. Det är inte den nordiska välfärdsstat vi är vana vid.

2. Var bör tyngdpunkten ligga i oppositionspolitiken?

– Utbildningen är viktig. Som ett litet land måste vi satsa på att utbilda människor och livslångt lärande. Viktiga är givetvis också klimatåtgärderna. Regeringen Marin hade ett väldigt trovärdigt klimatprogram och vi har inga orsaker att tumma på det.

Nyvalda partiordförande Antti Lindtman ser svenskan som viktig för SDP - Spela upp på Arenan