Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fiskaren Lasse Sundström hoppas att den sista strömmingen inte är fångad: ”Nog är det dramatiskt, inte är det fråga om annat”

Äldre man håller upp ett fiskenät.
Bildtext Lasse Sundström har varit yrkesfiskare tiotals år. Hans huvudsakliga fångst består av strömming.
Bild: Jakob Lillas / Yle

För Lasse Sundström i Öja kom EU-kommissionens förslag om att förbjuda strömmingsfiske som en chock. Han säger att ett förbud skulle slå hårt mot den nationella satsningen på inhemsk fisk, där strömmingen har en nyckelroll.

Vi träffar fiskaren Lars ”Lasse” Sundström i Gröithamn i Öja, där han är i färd med att filea en del av dagens fångst. Just nu är det abborrar som ligger på skärbrädan, men den huvudsakliga fångsten består av strömming.

För Sundström kom beskedet om att EU-kommissionen vill förbjuda strömmingsfiske som en chock. Han letade genast upp förslaget för att ta reda på vad som egentligen står där.

– Nog är det dramatiskt. Inte är det fråga om annat.

Strömmingar på is.
Bildtext Får EU-kommissionen sin vilja igenom kan det vara slutfiskat när det gäller strömming.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Han ser ändå en del kryphål i förslaget.

Förbudet skulle gälla riktad fångst, det vill säga när man specifikt fiskar strömming. Fiske där strömming är en bifångst berörs inte.

– Jag tror inte jag skulle drabbas så hårt. Men en sak är säker: fiskeriövervakningen skulle bli ännu värre än den är i dag, säger Sundström.

Satsning på inhemsk fisk

De senaste åren har Finland satsat på den inhemska fiskenäringen.

I juli 2021 godkände regeringen Marin programmet för främjande av inhemsk fisk. I det nämns strömmingen specifikt som en fisk finländarna borde äta mer av. I regeringen Orpos regeringsprogram finns inskrivet att genomförandet av programmet fortsätter.

Lasse Sundström är rädd att ett strömmingsförbud skulle drabba satsningen på inhemsk fisk.

– Vi ska inte som hittills behöva importera en massa främmande arter som ska finnas på matbordet i restauranger eller skolor. Där måste vi få till en förändring, och strömmingen är bas för hela det systemet.

Jag sover nog gott för den här saken i alla fall. Men vi får se, mitt i allt blir det värre.

Lasse Sundström

Enligt Sundström har fiskeritjänstemännen lyckats med att ge de finländska fiskarna bra fiskekvoter sedan Finland gick med i EU. Han har tilltro till att det ska ordna sig även denna gång.

– Jag sover nog gott för den här saken i alla fall. Men vi får se, mitt i allt blir det värre.

Strängare reglering

Katariina Partanen, verksamhetsledare på föreningen Pro Kala, ser EU-kommissionens förslag som katastrofalt.

– Strömmingen är fiskeribranschens hörnsten och den art som utgör den största fångsten för yrkesfiskare i Finland, säger hon i en intervju med Yle Pohjanmaa.

Den inhemska strömmingen har alltid varit viktig i fiskbutikernas sortiment, även om det är importerad lax som äts mest i Finland.

Äldre man filear en abborre.
Bild: Jakob Lillas / Yle

Lasse Sundström berättar att strömmingsfisket inte är lika viktigt för honom nu som det var för ett par årtionden sedan, men fortfarande har han kunder som kommer till honom för att hämta strömming.

– Nog skulle jag vilja fortsätta tillfredsställa deras matbehov.

Diskussion om artikeln