Ett strömmingsförbud skulle påverka matsedlar på sjukhus och boenden
I dag serveras strömming regelbundet på vårdenheter i Österbotten. Ett fiskeförbud skulle innebära att man blir tvungen att hitta en ersättande fiskprodukt, säger Minna Jokinen på Teese Botnia.
EU-kommissionen har föreslagit att strömmingsfiske ska förbjudas. Hur skulle det här påverka matsedlarna på till exempel skolor och vårdenheter?
För att ta reda på det kontaktade vi Alerte, som tillreder maten som serveras i skolor, daghem, serviceboenden och sjukhus i Jakobstad, samt Teese Botnia, som har hand om matservicen i skolor och daghem i Vasa och på flera av Österbottens välfärdsområdes enheter.
Carina Svanbäck, kosthållschef på Alerte, berättar att man strävar efter att servera fisk i enlighet med näringsrekommendationerna, det vill säga en till två gånger i veckan i skolor och daghem.
– Främst är det lax. Vi använder norsk lax för tillfället. Sedan tycker barnen om citrontorsk, så det serverar vi också en gång på sex veckor.
Svanbäck berättar att strömmingsflundra serveras på sjukhuset och serviceboendena. För tillfället serveras ingen strömming i skolorna och daghemmen. I våras hade man dock fiskbullar som innehåller strömming, siklöja och braxen på prov i en skola.
– De var kanske lite för fiskstarka för barnen ännu, men de försöker hitta ett bra recept. Blir de bra ska vi försöka få in dem på matsedeln, berättar Svanbäck.
Fiskrätter är populära bland kunderna
Minna Jokinen, direktör för mattjänster på Teese Botnia, säger att strömming förekommer regelbundet på vårdenheternas matsedel. Den genomsnittliga åtgången per sex veckor är cirka 160 kilo.
Också andra inhemska fiskar används i bland annat fiskfärsbiffar. Inhemsk lax används ibland, beroende på tillgång och pris.
”Ett strömmingsfiskeförbud skulle påverka vår matsedelplanering. Vi skulle bli tvungna att leta efter en ersättande fiskprodukt”, skriver Jokinen i ett e-postmeddelande.
Enligt Jokinen är särskilt fiskschnitzlar och fisksoppa populära rätter bland kunderna. Carina Svanbäck på Alerte säger att också strömmingsflundran går hem bland de äldre kunderna.
– De är vana att äta strömming, så de tycker om den.
Finländarna borde äta mer fisk
Priset är avgörande
Under hösten kommer Alerte att göra om hela sin matsedel från grunden, vilket gör det möjligt att ta in nya produkter. Svanbäck skulle gärna se att man använder mer inhemsk fisk än i dagens läge.
– Många gånger är det priset som är avgörande.
Minna Jokinen på Teese Botnia säger att de i mån av möjlighet använder sig av inhemsk fisk i matlagningen. Alla fiskprodukter finns ändå inte att få med inhemsk fisk som råvara.
”Till exempel torsk är en väldigt typisk råvara i fiskschnitzlar”, skriver Jokinen.
Carina Svanbäck ser inte ett strömmingsförbud som någon god idé.
– Den behöver nog finnas.