Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kan Jimmy Wargh rädda IFK Mariehamns ligastatus? Kommande vd:n blev snabbt huvudtränare och axlar enorm utmaning: ”De flesta räknar med att vi åker ur”

Uppdaterad 13.09.2023 22:27.
IFK Mariehamn och Jimmy Wargh.
Bildtext Jimmy Wargh kom till IFK Mariehamn från Jaro i vintras och har snabbt blivit en nyckelfigur på Åland.
Bild: All Over Press & Yle

Jimmy Wargh har sex ligamatcher som huvudtränare för att underlätta sin start som vd i IFK Mariehamn. I höst handlar allt om att rädda klubbens existens i högsta serien. ”Vi ligger risigt till”, säger Wargh.

Först assisterande tränare, sedan en position som assisterande tränare och kommande vd – och nu den minst sagt annorlunda ställningen som huvudtränare och kommande vd.

På ett par veckor i augusti tog Jimmy Warghs liv i IFK Mariehamn oväntade vändningar.

– När jag fick vd-tjänsten fanns ingen tanke på att jag plötsligt också skulle vara huvudtränare. Det kom som en blixt från klar himmel, säger Wargh till Yle Sporten.

Det var den 14 augusti som IFK Mariehamn presenterade Wargh som ny vd efter Peter Mattsson. Nio dagar senare hade Daniel Norrmén gjort sin sista match som huvudtränare och Wargh fick frågan att leda tabelljumbon under höstsäsongen.

– Först lovade jag att ta hand om matchen mot SJK. Sedan kom vi överens om att jag sköter tränaruppdraget året ut. Många spelare tyckte att det var en bra lösning, och det gjorde det lite lättare för mig också.

Daniel Norrmén i IFK Mariehamn.
Bildtext Cupsemifinalen mot Honka blev Daniel Norrméns sista match som IFK Mariehamn-tränare.
Bild: All Over Press / Juha Tamminen

Hur annorlunda är det här läget när du sitter vid ratten som tränare och delvis styr hur ditt jobb som vd blir?

– På sätt och vis är det ju så, men jag hade inte alls tänkt att det skulle bli så. Jag var inte beredd på att ta tränarjobbet direkt när jag fick frågan. Jag hade börjat ställa in mig på vd-jobbet och göra en del förarbete, men nu är det satt på paus och fullt fokus på att vara tränare.

– Det är klart att vårt läge är speciellt, vi ligger risigt till. De andra i botten har ett bättre utgångsläge – men det betyder inte att jag inte tror på våra chanser att fixa det.

”Kan inte försvara oss kvar”

I den sista grundserieomgången tar IFK Mariehamn emot VPS. Det är redan garanterat att IFK Mariehamn startar den nedre slutserien som jumbo – laget är fyra poäng efter elvan FC Lahti just nu.

– Det är ingen slump att VPS är formstarkast i hela ligan. De är effektiva och stabila i båda boxarna, men jag vill att vi ska vara modigare än tidigare och flytta fram lite fler spelare för att skapa mer. Den stora grejen är att våga mer.

IFK Mariehamn mot HJK 2023.
Bildtext IFK Mariehamn har förlorat över hälften av årets ligamatcher.
Bild: All Over Press

Det gäller inte bara mötet med VPS.

När Wargh ska ringa in vad som blir det allra viktigaste för att IFK Mariehamn ska behålla sin ligastatus betonar han att laget behöver våga mer.

– Efter förra matchen mot SJK har jag tryckt på att vi inte kan försvara oss kvar i ligan. Vi behöver mer mentaliteten att satsa framåt. Det får hellre bli 4–1, 5–2 eller liknande så att vi vågar mer. Vi har offensiva spelare som inte har nått den nivå som de själva eller vi i klubben hade hoppats på.

Vill inte tänka på degradering

Wargh medger att IFK Mariehamn, som bara har vunnit tre matcher i ligaspelet, är uträknade av många.

– Om man går runt i Fotbollsfinland och frågar så räknar de flesta kallt med att IFK är laget som åker ur, de andra i botten slåss om att undvika kval. Det är en morot att försöka bevisa att folk har fel, och hela laget vill visa att vi kan ta oss ur den här positionen.

Peter Mattsson skakar hand med Jimmy Wargh.
Bildtext Peter Mattsson ger över stafettpinnen på vd-posten till Jimmy Wargh efter säsongen.
Bild: IFK Mariehamn

Det här är IFK Mariehamns 19:e raka säsong i fotbollsligan och klubben är en av de mest långlivade i serien. Inför premiären tippades IFK Mariehamn i botten och i våras konstaterade Peter Mattsson att en degradering kan vara ödesdiger.

– Det skulle vara en jättestor förlust pr-mässigt om IFK Mariehamn åker ur något år, sa Mattsson.

– Jag har inte varit involverad i den typen av diskussioner och vet inte vad det skulle betyda ekonomiskt eller sportsligt – och jag vill inte fundera på det. Jag kan inte tänka på det och visa utåt att jag funderar på vad som eventuellt händer. Det är fokus på matcherna, säger Wargh nu.

Wargh tar över som vd i december. Den 21 oktober spelas den sista omgången i fotbollsligan. Med sex finaler kvar av ligahösten gräver Wargh efter krafter från fjolåret som tränare i Jaro.

– Vår höga målsättning var att gå upp. Efter åtta omgångar låg vi näst sist, men lyckades vända trenden och var till slut med i kvalet. Något liknande tänkte vi göra här.

Diskussion om artikeln