Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

EIF och FC Lovisa delade seriepoäng i fotbollstrean - ett slutresultat som ingetdera laget är nöjt med

Uppdaterad 03.09.2023 11:22.
Två spelare följer bollen med blicken.
Bildtext Lagkaptenerna Jill Illman, EIF, och Lotta Mattsson, FC Lovisa, i kapplöpning efter bollen.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Ekenäs IF och FC Lovisa spelade oavgjort i damtrean i fotboll på lördag eftermiddag. Matchen bjöd på en hel del dueller men inte särskilt många målchanser.

Slutresultatet blev 1-1 (1-0).

Innan matchen körde i gång hängde regnmolnen tunga och mörka över centrumplan i Ekenäs. När det var dags för avspark föll också de första regndropparna. Det regnade ändå inte särskilt länge.

Matchens första halvlek gick spelmässigt mera i hemmalagets kommando. Det var ändå gästerna som skapade de bästa mållägena. EIF-målvakten Juliana Drügge kunde hålla målburen ren under första trekvarten.

EIF och FC Lovisa spelade oavgjort i damtrean i fotboll – Jill Illman och Lotta Mattsson kommenterar matchen

5:31

Alexandra Starck i gästernas mål kom ganska lätt undan i första halvleken. Hon var helt chanslös då EIF:s lagkapten Jill Illman gjorde 1-0.

Hemmalagets ledningsmål var väldigt snyggt. Catarina Lopes fick bollen på vänsterkanten av straffområdet. Hon slog en passning med hälen till Sanna Koskinen som genast lyfte in bollen i mitten. Jill Illmans avslut var perfekt och bollen gick in alldeles vid stolproten.

Taggat FC Lovisa i andra halvleken

Lovisaspelarna kom väldigt taggade till andra halvleken. Laget sökte kvittering vilket förstås skapade en del luckor i försvaret. Båda lagen hade lägen att göra mål.

Halvvägs in i andra halvleken lyfte gästernas lagledning mittbacken Josephine Starck högre upp i banan och det gav resultat. En knapp kvart före full tid lyckades också Starck kvittera. Hon blev frispelad och avslutade snyggt och behärskat.

Under matchen sista tio spelminuter hade båda lagen var sitt läge att göra mål. I 83:e minuten kom EIF:s Jill Illman halvt fri men hennes skott gick aningen förbi.

– Den här gången valde jag att skjuta lite tidigare, men tyvärr gick skottet lite förbi, säger Jill Illman.

Några minuter senare hade Josephine Starck ett bra läge men också hennes avslut gick förbi målet.

– Vi gick nog in bara för att vinna den här matchen. Vi skulle ha behövt en seger för att hänga med i tätstriden, säger gästernas lagkapten Lotta Mattsson.

EIF ville ha revansch

FC Lovisa kämpade hårt ändå till slut.

– Jag är nöjd över att alla kämpade bra och spelade hårt i dag. Det var synd att vi inte fick det där målet i slutet, säger Mattsson.

En spelare sträcker ut benet och försöker nå bollen.
Bildtext EIF:s Jill Illman skjuter bollen i mål som FC Lovisas Ulrika Siren tidigare missade.
Bild: Patric Westerlund / Yle

EIF ville givetvis vinna och ta en revansch. Då lagen för några veckor sedan möttes i Lovisa vann FC Lovisa matchen med 9-4.

– Det här var en tuff match och vi hade ledningen. Vi borde ha gjort 2-0, men i stället lyckades de kvittera och så blev det också slutresultatet. Vi hade några spelare borta i dag och inte särskilt många bytesspelare, så krutet tog slut, säger EIF-kaptenen Jill Illman.

Lovisalagets målsättning då säsongen började var klar:

– Vi gick in för att vinna varje match och stiga uppåt. Nu fortsätter vi spela och se vart det räcker. Det beror ju också på hur de andra lagen spelar, men vi går in för att vinna varje match säger Mattsson.

Sex omgångar kvar

I hemmalaget spelade Nea Pulliainen piggt. Rutinerade Josefin Sjöblom spelade stabilt medan Catarina sin vana trogen spelade säkert.

I FC Lovisa var Josephine Starck riktigt bra, först spelade hon säkert i försvaret sedan skapade hon en massa oro för hemmalagets försvar.

Båda lagen ville vinna matchen för att hållas med i tätstriden. Det oavgjorda resultatet gynnar mest Helsingforslagen i tabelltoppen. PK-35/2 leder serien med två poängs marginal till Gnistan. EIF är en poäng efter Gnistan. FC Lovisa är fyra och är sex poäng efter EIF.

Sex omgångar återstår att spela. FC Lovisa har spelat en match färre än topptrion.

Serietabellen finns på Bollförbundets webbplats.

EIF spelar sin följande match på fredag (8.9) mot Nummelan Palloseura i Vichtis. FC Lovisa spelar sin följande match mot Lojolaget Lohjan Pallo på lördag (9.9).

Diskussion om artikeln