Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Galna division 1-dramat – Ekenäs IF tog hem grundserien efter två stopptidsmål i Karleby, har identiskt saldo som Gnistan inför slutserien

Spelarna jublar över målet.
Bildtext Noah Lundström satte kvitteringen i Karleby (arkivbild).
Bild: Patric Westerlund / Yle

Ett osannolikt sammanträffande. Efter grundserien toppas division 1-tabellen av Gnistan och Ekenäs IF – som har samma resultatsaldo och målskillnad. Lördagens avslutande omgång blev dessutom minst sagt dramatisk.

Gnistan och EIF gick in i den avslutande grundserieomgången av division 1 med identiska saldon. Övre slutserien kommer de också att inleda med likadana siffror – efter att båda vunnit med 3–2 på lördagen.

I Åggelby slog Gnistan SalPa med 3–2, efter att ha vänt matchen i den andra halvleken. Joakim Latonen kvitterade i den 70:e minuten och Eero Markkanen avgjorde i minut 83.

Då EIF samtidigt var illa ute i Karleby verkade grundseriesegern vara Gnistans. Men efter Ekenäslagets sensationellt sena vändning passerade man Gnistan tack vare inbördes möten.

– Vi ville ha förstaplatsen i grundserien, men den var inte helt i våra händer. Vi borde ha gjort fler mål, kunde Eero Markkanen konstatera för Ruutu.

Bisarrt jämnt efter 22 matcher

Det var alltså i Karleby som slutrundans stora drama utspelade sig. Ekenäs IF spelade under långa stunder inte alls som en kandidat till ligaavancemang.

Men trots det blev det full poängpott för gästerna. Hemmapubliken kände redan segervittring då supporterfavoriten Oke Akpoveta gjorde 2–1 till KPV i den 81:a minuten.

Kvarten senare lämnade Karlebypubliken i stället ilsket läktarna.

EIF:s Noah Lundström kvitterade i den fjärde tilläggsminuten, och i den åttonde tilläggsminuten fick Tobias Fagerström in 3–2 efter en tilltrasslad sekvens framför hemmamålet.

– Det där var galet. Vi litade först på att vi skulle fixa ett kryss, och sen på att lösa segern. Det är svårt att ens beskriva vad som hände, säger EIF:s Stanislav Efimov till Ruutu.

Slutdramat betydde som sagt att EIF tog hem grundserien, samtidigt som KPV är kvar som nästjumbo med tre poäng ned till JJK.

– Det är svårt att förklara vad som hände. Under de sista tio minuterna ska man knyta ihop matchen, men nu blev folk trötta och det blev en del misstag, medger Akpoveta som stod för 1+1.

Tittar man närmare på toppduon ser man ett bisarrt sammanträffande. EIF och Gnistan är identiska då det kommer till mängden vinster, kryss och förluster och ligger därmed på samma poäng.

Men lagen har dessutom samma målskillnad, 38–18. Ekenäs IF toppar tabellen tack vare inbördes möten.

Jaro fortsätter floppa

Ett av grundseriens stora fiaskon var Jaro, som får ställa in sig på spel i nedre slutserien. Det blev bara fyra segrar på 22 matcher för Jakobstadslaget.

I dag var det just jumbon JJK som lyckades stjäla en pinne från Centralplan. Gästernas Oskar Pihlaja lyckades kvittera två gånger om i andra halvleken.

– Kanske vi blev lite trötta mot slutet, det måste jag åtminstone själv erkänna att jag blev. Samtidigt hade JJK inga andra alternativ än att trycka på för kvittering, säger Jaros Severi Kähkönen som gjorde sin första hela match efter sin långtidsskada.

Sju poäng bakom ledande EIF och Gnistan hittas sommarens skrällag MP. Och bara en poäng efter S:t Michel-laget hittas TPS – som lyckades bortaslå MP med 1–0 tack vare Alhaji Geros mål i den 24:e minuten.

– Det blev precis en sån kamp som vi tänkt oss, och vi förtjänade segern. Vi har haft svårt att hålla ihop på naturgräs, sammanfattar Jere Koponen som höll nollan i TPS-kassen.

Division 1

KPV–EIF 2–3 (1–0)

Gnistan–SalPa 3–2 (1–2)

Jaro–JJK 2–2 (1–0)

MP–TPS 0–1 (0–1)

JäPS–KäPa 4–4 (2–3)

HIFK–SJK Akatemia 1–2 (0–0)

Slutställningen i grundserien
LagPoäng
1. Ekenäs IF48
2. Gnistan48
3. MP41
4. TPS40
5. SJK Akatemia39
6. HIFK30
7. SalPa26
8. JäPS21
9. Jaro21
10. KäPa20
11. KPV15
12. JJK12

Så fortsätter säsongen

  • Lagen delas upp i en övre och nedre slutserie. De sex bästa fortsätter i övre och de sex sämsta i nedre. Lagen tar med sig sina poäng från grundserien

  • Övre och nedre slutserien består av fem omgångar. Lagen möts alltså en gång.

  • Övre slutseriens etta avancerar till ligan. Tvåan, trean och fyra kvalspelar om att få möta det ligalag som placerar sig på elfte plats. Vinnaren i ligakvalet spelar i ligan 2024.

  • Ettans tre sämsta lag degraderas.

Diskussion om artikeln