Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Många besökte Matglädje i Houtskär, trots varierande väder: ”Då vi började fanns det ännu inte matfestivaler på samma sätt”

Uppdaterad 04.09.2023 09:50.
Folk vid en massa torgstånd.
Bildtext Smakgatan var populär och regnet skrämde inte bort besökarna.
Bild: Carmela Johansson / Yle

I år är det tio år sedan evenemanget Matglädje ordnades för första gången. I dag finns det ett stort intresse för närmat, men trots det har matproducenterna i Houtskär minskat.

Matfestivalen Matglädje ordnades i år för femte gången. Idén till festivalen föddes redan i samband med kommunsammanslagningen och 2013 ordnades Matglädje för första gången.

Matglädje ordnas av många frivilliga, men arbetsgruppen består av fyra personer, Therese Skaag, Jenni Öhman, Ulla Mattsson-Wiklén och Outi Fagerlund. Skaag och Öhman har båda varit med och arrangerat Matglädje sedan starten.

– Vi ville visa den här talkoandan som finns här ute i skärgården och hur viktig den är. Vi måste visa att vi finns då vi är en så liten ö, säger Öhman.

Två kvinnor framför ett festtält.
Bildtext Jenni Öhman och Therese Skaag har arrangerat Matglädje i många år.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Förutom att sätta Houtskär på kartan var tanken med Matglädje också att lyfta fram lokala företag och produkter som finns på ön och att förlänga sommarsäsongen. Förutom Houtskärsbor lockar festivalen även många fritidsbor och turister till ön.

– Vi tyckte att det var viktigt och aktuellt med närmat och närproducerat, så därför fick festivalen namnet Matglädje. Då vi började fanns det ännu inte matfestivaler på samma sätt. Två år senare då vi ordnade festivalen för andra gången hade vi helt plötsligt konkurrens, säger Skaag.

Årets kock och traktorkavalkaden brukar finnas med varje år, men arrangörerna försöker också få in lite nytt program. Ett tema för i år var förnybar energi och i år var även sjöbevakningen på plats med sin helikopter. I båtmuseet visades sketchen ”Strömg å päärån” på Houtskärsdialekt, som skrivits av Mattsson-Wiklén.

Traktorer och mopeder på en gård.
Bildtext I år fick även mopeder var med i traktorkavalkaden.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Vi måste visa att närproducerat kan vara en lönsam affärsidé”

Sedan Matglädje började har många av de lokala matproducenterna slutat. Oftast handlar det om att de gått i pension och att det inte finns någon som tar över.

– Vi måste visa att det är attraktivt med närproducerat och att folk vill ha det och att det kan vara en lönsam affärsidé. Kanske just sådana specialprodukter som inte kräver stora åkrar, men med de väderförhållanden som det varit nu, så måste det ju finnas tillgång till vatten om du ska kunna odla något, säger Skaag.

Ett torgstånd med grönsaker och burkar.
Bildtext Intresset för att köpa närproducerat har ökat under de senaste åren.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Jag tror att det för många mest är en bisyssla”

De lokala produkterna är förstås viktiga på Matglädje och på smakgatan finns drygt tjugo försäljare som säljer bland annat lunch, kaffe, olika inläggningar, grönsaker och frukter, bröd, hantverk och mycket mer. En av försäljarna är Stina Keinonen som deltar i Matglädje för andra gången.

– Affärerna har gått helt okej, men många skyndar förbi nu när det regnar. Det är jättebra att Matglädje ordnas, det lockar hit sommargästerna och förlänger säsongen. Pandemin har också lett till att många sommargäster stannar lite längre och jobbar från stugan, säger Keinonen.

Keinonen och hennes sambo har bott på Åland i många år, men har nyligen flyttat till Houtskär. Hon konstaterar att närproducerad mat är stort på Åland, men intresset för närproducerat ökar hela tiden också i Åboland. Att livnära sig på sina matprodukter helt och hållet är ändå svårt.

– Det beror förstås på vad man har för produkter, men jag tror att det för många mest är en bisyssla, säger Keinonen.

En man och en kvinna vid ett torgstånd med lokala matprodukter.
Bildtext Tom Henriksson och Stina Keinonen konstaterar att man måste vara mångsysslare som företagare i skärgården.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Det är roligt att träffa gamla bekanta”

Lite längre ner längs smakgatan står Houtskärsbon Britt Karlsson som säljer olika bröd och bakverk. Också hon deltar i Matglädje för andra gången.

– Det ger en bra möjlighet för oss som säljer olika saker att visa upp oss. Jag har jobbat i butik hela mitt yrkesliv och det är roligt att vara bland människor och träffa gamla bekanta, säger Karlsson.

En kvinna som säljer bröd på en marknad.
Bildtext Britt Karlsson träffade många gamla bekanta kunder under dagen.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Vid ett annat bord står Måns Broo och hans familj. De är sommarboende i Houtskär och produkterna har familjen gjort tillsammans.

– Den torkade oreganon tog slut nästan genast och rosensirapen var väldigt populär. För oss är försäljningen mer för skojs skull och de pengar vi får in kommer vi att använda för att köpa produkter av andra. Men för de som har en riktig näring är det här evenemanget jätteviktigt, säger Broo.

Ett par vid ett torgstånd.
Bildtext Tanja och Måns Broo är sommarboende i Houtskär.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Houtskär är en fin matby”

Efter marknaden och programmet på scenen fortsätter kvällen med middag och dans på Vesterlid. Middagen har planerats av Jonathan Slotte, som vann den nationella tävlingen årets kock i fjol.

– Jag är jätteglad att jag blev hitbjuden och jag ser fram emot middagen ikväll. Det blir mycket lokalt och lokala råvaror. Vi har både hjort och havtorn från Houtskär, säger Slotte.

Folk som äter vid bord i ett restaurangtält.
Bildtext Redan under dagen passade många på att äta lunch i festivalens mattält. Middagen på kvällen var fullbokad.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Slotte är uppvuxen i Vasa, men bor numera i Helsingfors. Houtskär är ändå bekant för honom eftersom hans flickväns släkt har stuga på Houtskär, så han brukar ofta besöka Houtskär på sommaren.

– Här finns så mycket råvaror direkt utanför dörren. Här finns bär, enbär, svampar och vilt. Närheten till naturen är det som är fint med Houtskär, det är en fin matby i Finland, säger Slotte.

En ung man i kockkläder framför ett restaurangtält.
Bildtext Jonathan Slotte uppskattar naturen på Houtskär.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Barnen har väntat på marthornas lotteri”

Förutom de lokala matprodukterna väckte även gränsbevakningens helikopter mycket intresse bland besökarna.

Bredvid helikoptern står Susanna Eloranta med sin familj. Familjen bor i Tusby, men har en året runt-bostad i Houtskär och har deltagit i Matglädje varje gång det ordnats.

– Det är roligt att komma hit, här finns många bekanta och det är fint att visa vilka lokala produkter som finns i Houtskär. Barnen har väntat på marthornas lotteri, de vann bröd på lotteriet, säger Eloranta.

En familj med två barn framför en helikopter.
Bildtext Susanna Eloranta och Jouni Peltomaa med barnen Roosa och Nooa tyckte också att det var intressant att titta närmare på sjöbevakningens helikopter.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Det skulle vara trevligt om det ordnas varje år”

Esbobon Sanna Kersbergen besöker Matglädje för första gången. Hon har nyligen blivit sommarboende i Houtskär.

– Det var jätteintressant. Det är roligt att se vad som säljs och lära känna alla lokala. Jag har köpt abborröra och rökt fisk. Jag tycker om hösten, men kanske skulle det komma ännu fler besökare om det ordnades ett par veckor tidigare och det skulle vara trevligt om det ordnades varje år, säger Kersbergen.

En kvinna med en bebis i barnvagn.
Bildtext Sanna Kersbergen besökte Matglädje med dottern Evelin.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Planeringen av Matglädje inleddes redan i oktober ifjol och det har krävts många timmar för att få allt klart. Även om många Houtskärsbor varit involverade i planeringen, så är fyra huvuddragare lite för få, konstaterar Öhman.

– Det tar nog en hel del tid. Kanske vi ordnar den igen om två år, men förhoppningsvis får vi lite fler organisatörer med oss nästa gång, säger Öhman.

Allmogesegling i Houtskär - Spela upp på Arenan

Matglädje i Houtskär i tio år

14:04