Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Piken till svenska publiken – Sara Lappalainen klagade på stämningen i Stockholm: ”Inte som i Helsingfors”

Se då Sara Lappalainen spurtade till seger på 1 500 meter. - Spela upp på Arenan

Förhandstipsen vittnade om att Finlands Sverigekamp kunde bli sällsynt festlig. Inför söndagen är landskampen både på dam- och herrsidan ändå jämnare än väntat.

Sara Lappalainen har missat stora delar av säsongen.

Men i Sverigekampen löper hon både 1 500 och 800 meter. I det förstnämnda tog hon en tydlig seger med tiden 4.09,32 – nytt landskampsrekord.

Borgå Akilles-löparens förstaplats kom inför halvtomma stadionläktare i ett kyligt Stockholm.

– Det var kul att löpa. Men här är det ju inte alls samma stämning som i Helsingfors. Och stadion är inte heller lika fin, log Lappalainen i Yles intervju.

Sverige tog ändå mer poäng än väntat i loppet då Nathalie Blomqvist och Eveliina Määttänen hamnade på jumboplatserna. Falkenlöparen Blomqvists tid var 4.11,43.

Raitanen avslutade ”konstig” säsong

Efter fjolårets EM-guld var förväntningarna höga på hinderstjärnan Topi Raitanen inför den här säsongen. Men det träningsprogram som han skapat tillsammans med tränaren Janne Ukonmaanaho var inte allt optimalt – och i VM fanns formen inte där.

Se Raitanens ryck! - Spela upp på Arenan

Raitanen avslutade sin säsong med 3 000 meter hinder i Sverigekampen – och där blev det uppvisning. Raitanen ryckte i väg på sista varvet och vann majestetiskt med tiden 8.41,39 i den svenska snålblåsten.

– På slutet visade jag vem som bestämmer, sa Raitanen efter loppet där Finland tog grensegern med 12–10.

– Det här var den konstigaste säsongen i min karriär. Jag inledde med ett rekord (3.38,47 på 1 500 meter i maj) och avslutade med riktigt dåliga lopp.

Här klarar Murto 465 - Spela upp på Arenan

VM-bronsdamen Wilma Murto ställde upp i sin andra tävling efter medaljen i Budapest. I torsdags blev hon utan resultat i Diamond League-tävlingen i Zürich – i dag blev det en stabil Sverigekampsseger med 465.

Efter urladdningen i Ungern har det varit svårt att ladda om.

– Värst många hela arbetsdagar har det inte blivit, men man har fått flyga en del och haft tunga dagar. Efter säsongens huvudmål pustar man ut, och då tar det en stund att samla sig, menade Murto.

Elina Lampela blev tvåa i samma tävling med 441, men det finländska poängsaldot blev ändå lite mindre än väntat. Detta då Esbo IF:s Saga Andersson slutade sist, efter att bara ha klarat 390.

Också sett till de totala poängen är den finländska poängskörden lite svagare än väntat – både på dam- och herrsidan. Enligt papperslandskampen borde Finland leda i båda landskamperna inför söndagen, men i stället är det knappa svenska ledningar efter den första dagen.

Sverigekampen, läget efter lördagen

Damer:

Sverige 114,5 – Finland 112,5

Herrar:

Sverige 104 – Finland 101

Diskussion om artikeln