Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Spänningar inför USA:s presidentval: Republikanska guvernören DeSantis nobbade Biden i orkandrabbade Florida

En suddig Joe Biden i förgrunden, i bakgrunden träd som fallit över ett hus.
Bildtext President Joe Biden i Live Oak i Florida som drabbades speciellt hårt av orkanen Idalia. Många träd föll över hus, vägar och elkablar.
Bild: Lehtikuva / AFP / Stefani Reynolds

USA:s president Joe Biden skulle träffa Floridas guvernör Ron DeSantis för att utreda hur landets ledning kan hjälpa den orkandrabbade delstaten. Men DeSantis lät bli att dyka upp.

President Joe Biden besökte Florida under lördagen för att inspektera de skador som den senaste orkanen orsakat. Biden konstaterade att han är redo att erbjuda delstaten extra hjälp om det behövs.

– Som jag har sagt till er guvernör: Jag är redo att mobilisera stöd, om det finns något som er delstat behöver. Er nation står bakom er och vi kommer att stödja er tills arbetet är gjort, sa Biden.

Den amerikanska presidenten fick ändå inte framföra budskapet till den republikanska guvernören Ron DeSantis ansikte mot ansikte. DeSantis, som hoppas bli Republikanernas presidentkandidat i valet nästa år, lät bli att dyka upp.

– Jag vet inte var han är. Han kommer inte vara här, sa Biden till journalister som undrade var DeSantis är.

DeSantis: Presidentbesöket distraherar

President Biden hade tidigare bekräftat att han skulle träffa DeSantis, en av favoriterna bland de republikanska presidentkandidaterna, i Florida. Käbbel inför valet i november nästa år överskuggade stora delar av Bidens Floridabesök.

DeSantis stab riktade kritik mot Vita huset i fredags och menade att ett presidentbesök orsakar för stora säkerhetsarrangemang som i sin tur orsakar för mycket störningar, eller distraktioner, i återuppbyggnadsinsatserna.

– Vi vill se till att vi får strömförsäljningen återställd och att hjälparbetet kan fortsätta, sa DeSantis i fredags.

Ron DeSantis fotograferad något nerifrån utomhus medan han tittar åt sidan. Han ser bekymrad ut.
Bildtext Den republikanska guvernören Ron DeSantis i samband med ett kampanjevenemang den 12 augusti.
Bild: EPA-EFE / Alex Wroblewski

Biden hade ändå sällskap av sin fru, första dam doktor Jill Biden. Duon träffade drabbade Floridabor och inspekterade skadorna som ovädret orsakat, både från luften i helikopter och från marken.

Journalisterna fortsatte under hela besöket fråga om DeSantis frånvaro och om det störde Biden.

– Nej, jag är inte besviken. Han kan ha haft andra orsaker, men han var med och planerade det här besöket, sa Biden och tillade att han uppskattade att den republikanska Floridasenatorn och tidigare guvernören Rick Scott dök upp.

Källor: AFP, Reuters