Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Över tiotusen demonstrerade mot rasism i Helsingfors

Uppdaterad 03.09.2023 19:22.
Demonstration kräver slut på rasism - Spela upp på Arenan

Arrangörerna bakom Vi håller inte tyst-demonstrationen bedömer att 25 000 personer deltog. Polisen räknade med över 10 000 deltagare i demonstrationen som startade från Senatstorget.

I Tölövikens evenemangspark sträcker sig folksamlingen ända till Finlandiahuset och enligt Yle Uutisets redaktör Elina Jämsen påminner stämningen om en parkkonsert.

– Familjer och alla sorters människor sitter på gräsmattan, en del dansar, säger Jämsen.

Enligt Helsingforspolisen har mer än 10 000 personer, kanske så många som 11 000, deltagit i demonstrationen. Enligt arrangörerna är det fråga om 25 000 som deltagit i demonstrationen.

Ett stort antal människor i publiken, många vinkar.
Bildtext Evenemanget fortsätter med tal och musik i Tölövikens evenemangspark.
Bild: Jaani Lampinen / Yle

Elina Sagne-Ollikanen är en av arrangörerna bakom demonstrationen och säger att den ordnas för att arrangörerna vill se ett Finland som är fritt från rasism, även när det gäller den högsta politiska ledningen.

Sagne-Ollikainen upplever att regeringens meddelande till folket är mycket viktigt.

– Det är ett jätteviktigt budskap till hela Finlands befolkning och innehåller åtgärder som jag upplever kommer vara effektiva. Men när vi vet att den sannfinländska politiken länge har byggt på rasistiska idéer ger det här lite dubbla budskap.

En kvinna sitter i en rund fåtölj och tittar in i kameran.
Bildtext Elina Sagne-Ollikainen
Bild: Petter Christian Blomqvist / Yle

Hon har själv upplevt rasism på många plan även om hon har vuxit upp i en uppskattande miljö.

– Jag har till exempel upplevt diskriminering i arbetslivet och fått frågor i en intervju som man aldrig skulle ställa till en vit finländare.

Mia Hafrén
Bildtext Mia Hafrén
Bild: Lars Sjöblom / Yle

Mia Hafrén deltar i dagens demonstration för att hon tycker att det borde vara en självklarhet att rasism och fascism inte längre ska finnas i Finland.

– Först och främst tycker jag att om man sagt något och vill be om ursäkt för det ska man göra det så att man förstår att någon faktiskt har bett om ursäkt – för det tycker jag inte syns.

Hafrén upplever att det är väldigt bra att det förs diskussion om rasism eftersom regeringen enligt henne varit oklar med vad rasism egentligen betyder.

– Det är härligt att se att vi är unga och gamla och alla sorters människor som samlas här i dag. Det är väl det som är meningen, att säga att nu får det vara slut på det här tjafset.

Kraven på utländsk arbetskraft upplevs som rasistiska

Tino Singh hör också till en av dem som varit med och arrangerat demonstrationen. Han har reagerat på de uttalanden som en del av de sannfinländska ministrarna gjort tidigare och säger att en person som uttalat sig så inte skulle få jobb till exempel på ett daghem eller i en skola.

– Hur kan det då vara okej att en sån person får vara minister och påverka vilken riktning Finland tar?

Tino Singh vid Vi håller inte tyst-demonstrationen.
Bildtext Tino Singh
Bild: Lars Sjöblom / Yle

Singh flyttade till Finland som femåring tillsammans med sina föräldrar på 70-talet och minns hur det var då.

– Då bodde det bara 5 000 utlänningar i Finland och jag kommer ihåg att folk skrek åt oss när vi var ute och gick, men också att det fanns personer som aldrig sett en mörkhyad person förr och ville röra vid vår kind eller vårt hår.

Han anser det vara tydligt rasistiskt att regeringen inte vill att personer som kommit från länder utanför EU ska få stanna i Finland i mer än tre månader i väntan på nytt jobb.

– Varför skulle någon välutbildad människa då vilja komma hit med sin familj?

Paleface i ett demonstrationståg.
Bildtext Paleface i demonstrationståget.
Bild: Jaani Lampinen / Yle

Artisten Paleface (Karri Miettinen) deltar i demonstrationen och säger att han känner sig frustrerad.

– Det kanske mest oroväckande är att vi har krafter bland maktens toppar som hela tiden försöker skapa förvirring när det gäller gränserna för människovärdet och definitionerna av rasism och som hela tiden försöker göra sig till offer när man försöker föra en diskussion om de här sakerna.

Människor i ett demonstration som tar upp hela gatans bredd, längst fram håller flera demonstranter upp ett stort tygstycke med texten "Vi tiger inte!" på finska.
Bild: Jaani Lampinen / Yle
Maria L är mycket kritisk till regeringen. - Spela upp på Arenan
Ivar Bremer: Man måste påverka på något sätt - Spela upp på Arenan

Arrangörer trodde på stor uppslutning

Demonstrationen ”Vi håller inte tyst – Rasister och fascister ut ur regeringen” inleddes klockan 13 på söndagen. Enligt arrangörerna är det en fredlig och politiskt obunden demonstration.

Arrangörerna uppger att bakgrunden till evenemanget är besvikelse över den nuvarande regeringen och dess rasismskandaler samt med det meddelande till riksdagen som regeringen offentliggjorde på torsdagen. Över hundra olika organisationer har meddelat att de stöder demonstrationen.

Inför demonstrationen trodde arrangörerna att den kommer att bli en av årtiondets största medan polisen räknade med att tusentals människor kommer att delta.

Demonstrationen inleddes med program på Senatstorget klockan 13. Klockan 14 satte demonstrationståget sig i rörelse via Unionsgatan, Alexandergatan, Mannerheimvägen och Tölöviksgatan till Tölövikens evenemangspark. I Tölövikens evenemangspark fortsatte programmet med tal och annat program.

Demonstrationen påverkade trafikarrangemangen i Helsingfors centrum.

Mera: ”Regeringens meddelande ändrar inte den politik som enskilda partier driver” – sommarens debatt om rasism drev tidigare SFP:aren Elina Sagne-Ollikainen till handling

Uppdaterad 14:59 med bilder från demonstrationen och en kommentar från Paleface, 16:22 med fler bilder och uppgifter om antalet deltagare, 17:26 med intervju med Elina Sagne-Ollikainen, 17:40 med intervju med Mia Hafrén och 18:01 med intervju med Tino Singh. Uppdaterad 18:27 med arrangörernas uppskattning om deltagarmängden.