Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Höst med fotbollsdramatik att vänta: Axel Vidjeskog låg bakom målen då KuPS behöll närkontakten med HJK – ruskigt formstarka VPS går för brons

HJK och KuPS spelade 2-2 - Spela upp på Arenan

Minimimålet för KuPS var att ha guldet att spela för i övre slutserien. Uppgiften är avklarad efter poäng i toppmatchen mot HJK. ”Vi kom inte hit för att spela oavgjort”, säger Jani Honkavaara.

Två goda vänner kunde kramas och känna sig hyfsat nöjda efter seriefinalen i Tölö mellan HJK och KuPS. Tränarna Toni Korkeakunnas och Jani Honkavaara tackade varandra för god match i katakomberna – och det var verkligen inget fel på underhållningen

Utsålda läktare, 2–2 i ett spelmässigt utmärkt toppmöte och ett resultat som säkrade att guldstriden lever inför höstens övre slutserie i fotbollsligan. HJK leder med en poäng då landslagsuppehållet inleds.

– Inför säsongen sa vi att målet är att vi har guldet att spela för då fem matcher återstår. Nu står vi där och det är kul – men vårt enda mål här var full pott och då känns det ändå lite frustrerande, säger KuPS-mittfältaren Axel Vidjeskog.

Axel Vidjeskog och Lucas Lingman.
Bildtext Axel Vidjeskog var slitstark på KuPS-mittfältet.
Bild: Lehtikuva

Vid sidan om nyttigt slitgöra på mitten var Vidjeskog direkt inblandad i båda bortamålen. Först skickade han in säsongens andra fullträff till 1–0 i första halvlek och i andra halvlek spelade han fram Tete Yengi till 2–2-målet.

– Det var lite studsar och tur före mitt mål, men träffen var ren och det var skönt. Jag skötte mitt bra i dag, säger Vidjeskog.

Kämpat för att få Yengi att passa in

I ett försök att pressa stormakten HJK hela vägen till den sista omgången kommer Yengi att bli en nyckel. Vidjeskog kallar dagens poängräddare för en klasspelare – något han visade med eftertryck i VPS i fjol.

Den första månaden i Kuopio har däremot varit trevande för den stora och ramstarka Yengi, säger Honkavaara.

– Ärligt talat har det varit ett stort jobb för att få in nyförvärven i vårt lag och spelsystem. Det har inte stämt i en del matcher. Men vi spelade egentligen utan en renodlad anfallare under den första halvan av säsongen och Tete var vårt huvudspår då transferfönstret var öppet.

Tete Yengi firar mål.
Bildtext Tete Yengi gjorde sitt första mål i KuPS.
Bild: Lehtikuva

KuPS, som inte har förlorat i Helsingfors mot HJK sedan 2017, visade i perioder att de har spelarna för att kunna hota om guldet.

– Jag är riktigt nöjd med vår mentala styrka. Vi klarade av att pressa HJK hela vägen och är svårslagna. Vi kom inte hit för att spela oavgjort och baklängesmålen irriterar lite, men resultatet var väl rättvist, säger Honkavaara.

HJK-tränaren: ”Ingen dum vecka”

Samtidigt som KuPS kommer att kunna fokusera precis allt på de fem avslutande ligamatcherna dubblerar HJK med spel i Europa.

– Den där sista matchen i oktober känns väldigt avlägsen, konstaterar både Korkeakunnas och Honkavaara.

Korkeakunnas stack raka spåret hem för att packa väskorna och åka med landslaget till EM-kvalet i Kazakstan.

– Vi har rätt många resor innan vi spelar mot KuPS igen. Då vi klev in med den nya tränarstaben var målen att ta ligaguld och gå till gruppspel i Europa. Nu har vi säkrat Europamatcher och tagit hem grundserien. Den här veckan var inte så dum.

– Fram till nu har vi nästan bara haft måstesegrar under min tid här. Vi låg så långt efter i ligan att vi inte hade råd att tappa poäng. Det här var första gången som det inte var så. Nu behöll vi åtminstone förstaplatsen i tabellen.

HJK firar mål.
Bildtext Matti Peltola (i mitten) gjorde HJK:s första mål.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

I torsdags gjorde HJK en råstark prestation då man säkrade gruppspelsplatsen i Conference League. I söndagens duell med KuPS var mästarfavoriten segstartad, men då Bojan Radulovic rullade in 2–1 var känslan att HJK kliver ifrån.

– Nu har vi med oss en lämplig dos hunger till nästa möte med KuPS. Det råder ingen tvekan om att det var ligans två starkaste lag som möttes, säger Korkeakunnas.

VPS rakt in i medaljstriden

Det bevisas av hur SJK har rasat ihop. I dagens omgång kom nästa smäll då Haka besegrade SJK med 1–0.

SJK går in i övre slutserien med sex poäng upp till HJK och just nu pekar det mesta mot att vårens succélag främst får titta sig över axeln.

VPS slog jumbon IFK Mariehamn med 2–1 på Åland, tog tionde raka segern och är bara två poäng efter rivalen. Vasalagets helomvandling är ligasommarens stora berättelse – och nu väntar ett riktigt getingbo bakom toppduon.

Även Honka och Inter har närkontakt med SJK inför fortsättningen.

I den nedre slutserien har IFK Mariehamn alla odds emot sig. Dagens resultat gör att avståndet upp till säker mark är fem poäng. Räddningsplankorna stavas just nu KTP och Ilves.

Videobilder från Ruutu.

Fotbollsligan

HJK–KuPS 2–2 (1–1)

Haka–SJK 1–0 (0–0)

Inter–AC Oulu 2–1 (1–1)

KTP–Honka 1–2 (1–0)

IFK Mariehamn–VPS 1–2 (1–2)

FC Lahti–Ilves 3–2 (0–1)

Tabellen

1. HJK 44
2. KuPS 43
3. SJK 38
4. VPS 36
5. Honka 35
6. Inter 34

7. AC Oulu 31
8. Haka 24
9. Lahti 22
10. Ilves 20
11. KTP 20
12. IFK Mariehamn 15

Så fortsätter säsongen

  • Lagen delas upp i en övre och nedre slutserie. De sex bästa fortsätter i övre och de sex sämsta i nedre. Lagen tar med sig sina poäng från grundserien.

  • Övre och nedre slutserien består av fem omgångar. Lagen möts alltså en gång.

  • Övre slutseriens etta vinner ligatiteln och tar kvalplatsen till Champions League nästa år. Tvåan säkrar kvalspel i Conference League nästa år.

  • De fyra övriga i övre slutserien samt segraren i den nedre slutserien avslutar säsongen med ett slutspel om den sista Conference League-kvalplatsen.

  • Jumbon i nedre slutserien degraderas och nästjumbon spelar kval mot ett division 1-lag.

Diskussion om artikeln