Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Erdoğan träffar Putin i ett försök att återuppliva spannmålsavtalet i Svarta havet

Uppdaterad 04.09.2023 14:56.
Erdoğan träffar Putin i ett försök att återuppliva spannmålsavtalet i Svarta havet - Spela upp på Arenan

Ryssland vägrade att förlänga spannmålsavtalet i somras men Erdoğan hoppas att man kan sluta ett nytt avtal. Ryssland har bombat ukrainska hamnar i Odessa och vid Donau inför mötet i Sotji.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan träffar idag Rysslands president Vladimir Putin i sydryska Sotji i ett försök att få till stånd ett nytt avtal om spannmålsleveranser i Svarta havet.

Spannmålsavtalet slöts ursprungligen i juli i fjol men Ryssland vägrade att förlänga avtalet med Turkiet och FN i somras.

Det har lett till att spannmål från Ukraina nu transporteras via floden Donau till Europa och omvärlden.

Erdoğan har med sig ett nytt avtalsutkast som han hoppas att Putin kan gå med på. Förslaget går ut på att Ryssland kan transportera spannmål via Turkiet om Ryssland i gengäld tillåter ukrainska spannmålstransporter via Svarta havet.

Turkiets samarbetsavtal med Ukraina irriterar Ryssland

Turkiets allierade Qatar har dessutom lovat att betala för en del av Rysslands spannmålstransporter till Afrika om Putin går med på ett nytt avtal.

USA och andra länder i väst tros inte motsätta sig Erdoğans förslag eftersom det handlar om livsviktiga transporter för omvärlden, särskilt fattiga länder i Afrika och Asien.

Folk på stranden tittar på ett lastfartyg.
Bildtext Det sista lastfartyget innan spannmålsavtalet slutade att gälla seglade får Ukraina i juli år 2023.
Bild: Sedat Suna / EPA

Ryssland har lagt fram sina egna krav

Ryssland har lagt fram en rad krav för att det skall gå med på ett nytt avtal. Putin har bland annat krävt att Rysslands export av spannmål och gödsel underlättas och det har kritiserat FN för att löften om sådana lättnader inte har hållits.

Ryssland har också krävt att jordbruksbanken Rosselhozbank återansluts till det internationella betalningssystemet SWIFT.

Omvärlden med Kina och Turkiet i spetsen har egna stora intressen för att spannmålsavtalet återupplivas.

Rysslands allierade Kina har varit den största köparen av ukrainskt spannmål medan Turkiet är den tredje största kunden.

Turkiet lider av hög inflation och matpriserna har skjutit i höjden vilket oroar Erdoğan även av rent inrikespolitiska skäl, säger den turkiska analytikern Kerim Has i en intervju för finska Yle

- Spannmålsavtalet är viktigt för Erdoğan med tanke på hans internationella anseende. Erdoğan vill upprätthålla bilden av sig själv som medlare mellan Ukraina och Ryssland, säger Kerim Has som följer med utvecklingen från Moskva.

Lastfartyget Razoni avgår från hamnen i Odessa.
Bildtext Endast två lastfartyg med jordbruksprodukter har seglat från hamnen i Odessa sedan Ryssland vägrade att förlänga spannmålsavtalet i Svarta havet.
Bild: Turkin Puolustusministeriö / AOP

Matpriserna stiger

Både Ryssland och Ukraina är ledande exportörer av väte, korn, solrosolja och andra jordbruksprodukter.

Matpriserna har stigit över hela världen men prisstegringen kunde ha varit ännu värre om ukrainskt spannmål inte hade nått ut till omvärlden.

Det har också hjälpt fattiga länder som inte hör till de största köparna av ukrainskt eller ryskt spannmål.

Ukraina har anklagat Ryssland för medvetna försök att förvärra matkrisen i världen, bland annat genom attacker mot Odessa och andra ukrainska hamnar vid Donau.

Ryssland angrep senast i söndags hamnen i den ukrainska staden Reni invid den rumänska gränsen. Rumänien fördömde attacken mot Reni som ligger på andra sidan om Donau.

Två personer skadades då Ryssland avfyrade minst 25 drönare mot civil infrastruktur i och omkring Reni.

G7-ländernas ledare står på en scen och poserar tillsammans med representanter från EU och Ukraina.
Bildtext Turkiets stöd för Ukrainas medlemskap i Nato irriterar Ryssland.
Bild: Artur Widak/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Ansträngda relationer

Erdoğan och Putin har träffats många gånger i det förflutna och de personliga relationerna mellan dem lär vara goda även om relationerna mellan Ryssland och Natolandet Turkiet tidvis har varit ansträngda.

Erdoğan har bland annat stött Ukrainas medlemskap i Nato och Turkiet har ur rysk synvinkel närmat sig väst under de senaste månaderna.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj besökte Turkiet i juli då Ukraina och Turkiet undertecknade ett samarbetsavtal om tillverkning av strategiska produkter.

Turkiet har också exporterat vapen till Ukraina, bland annat drönare som är oerhört viktiga för Ukraina som hoppas att Turkiet delar med sig av sin expertis om drönare.

- Samarbetsavtalet mellan Ukraina och Turkiet irriterar Ryssland och Turkiets stöd för Ukrainas medlemskap i Nato är symboliskt viktigt, enligt Kerim Has.

Turkarna har också irriterats av hur muslimska tatarer på Krim trakasseras och förtrycks av Ryssland.

Turkiet har fördömt Rysslands ockupation av Krim som enligt Turkiet är olagligt, men det har inte anslutit sig till sanktioner mot Ryssland.

Lyftkranar och lastbilar vid kärnkraftsbygge i staden Mersin i Turkiet
Bildtext Ryssland bygger som bäst Turkiets första kärnkraftverk i Mersin i södra Turkiet.
Bild: Sercan Avci / Stella Pictures

Växande handel, turism och kärnkraft

Handeln mellan Ryssland och Turkiet har ökat kraftigt och det allt mer isolerade Ryssland är också allt mer beroende av Turkiet.

Ryssland har bland annat kringgått sanktioner genom att importera västerländska varor via Turkiet. Turkiet är också ett viktigt land för ryska turister som inte längre kan semestra i EU-länder vid Medelhavet. Ryssar utgör numera den största utländska turistgruppen i Turkiet.

I år väntas omkring sju miljoner ryska turister besöka Turkiet.

Turkiet får för sin del spannmål och energi från Ryssland som är i färd med att bygga det första kärnkraftverket i Mersin i södra Turkiet.