Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

En finlandssvensk institution byter ägare – efter 64 år säljer familjen Weegar den anrika veckotidningen Kuriren

Uppdaterad 04.09.2023 16:05.
Två personer, man och kvinna, framför en tegelvägg och med tidningen Kuriren i händerna
Bildtext Kustmedias projektledare Jennifer Hägen och vd Tomas Bäck med det senaste exemplaret av tidningen Kuriren i sina händer.
Bild: Peter Lüttge / Yle

”Vi välkomnar Kuriren in i vår gemenskap och ser fram emot att lära oss utav varandra”, säger Tomas Bäck, vd för magasinets nya ägare Kustmedia.

Även om du är en ung finlandssvensk och inte direkt hör till tidningen Kurirens målgrupp har du troligen någon gång haft tidningen i din hand. Den brukar ligga på mormors eller farfars spetsprydda soffbord eller på tant Agdas köksbord med vaxduk på.

Tidningen Kuriren fick ny ägare

12:39
Intervju med Kurirens nya ledning

Enstaka exemplar hittas säkert också på en sommarstuga som du brukar besöka. Ofta finns den på utedasset i den där högen med gulnade och sköra tidningar som ligger bredvid torrtoalettens värmesits.

Vilken trevlig tidning, tänker du kanske, när du börjar bläddra i den och fastnar på en artikel om Leif Enfors som har svingat klotet i 50 år; tills någon annan med samma behov som du bankar på dörren.

Ett uppslag ur veckotidningen Kuriren: Leif Enfors har svingat klotet i 50 år
Bild: Peter Lüttge / Yle

Finns den ännu, tänker du kanske. Och visst finns den.

Tidningen Kuriren är en finlandssvensk legend, även om du känner av det först när du börjar prenumerera på den efter att du blivit pensionär. Ungefär samtidigt som du också börjar lyssna på Vega Dans, någonting du inte heller drömt om för fem år sedan.

Ny ägare

– Tidningen Kuriren är ett viktigt finlandssvenskt forum och kulturarv, säger Tomas Bäck, vd för tidningshuset Kustmedia som just har köpt den mycket anrika finlandssvenska veckotidningen.

– Vi är väldigt glada över att få förvalta och utveckla Kuriren.

Kuriren

Också Kurirens tidigare ägare Ragna Weegar som tog över tidskriften av sin far Frejvid 2018 är nöjd över att tidningen får ett nytt hem.

– Det känns jättebra och jag vet att min far skulle ha tyckt detsamma, säger hon.

Kuriren har alltid funnits

– Jag minns Kuriren bra från när jag var barn, berättar Jennifer Hägen, projektledare på Kustmedia och den som ska ta hand om tidningen framöver.

– Den har alltid funnits i mitt föräldrahem. Min mamma är trogen prenumerant ändå sedan 80-talet, gissar jag. Och jag har skickat in teckningar till Kuriren när jag var barn så för mig är det en produkt som alltid har funnits runt omkring.

Två personer, man och kvinna, framför en tegelvägg. På väggen reklamskylt med texten Kustmedia.
Bildtext Jennifer Hägen och Tomas Bäck vill förnya Kuriren med varsam hand.
Bild: Peter Lüttge / Yle

Till skillnad från många andra finlandssvenska publikationer är Kuriren en utpräglad papperstidning med en trogen stam av prenumeranter. Någonting som Tomas Bäck inte vill ändra på i första taget.

– Fördelen med en papperstidning är att den ligger på vardagsrumsbordet. Den är ganska tidlös, man kan ta upp den när som helst och läsa i den.

Jennifer Hägen håller med:

– Vad jag tycker är så fint med den är att där finns saker som man inte riktigt ännu kan göra på webben: korsord, mönster och sådana saker. Det är lättare att ta till sig från en fysisk tidning. Det tycker jag själv också. Jag bläddrar gärna i fysiska magasin och veckotidningar.