Västra Finland är landets matbod – odlingarna där tryggar försörjningsberedskapen
I västra Finland finns 20.000 företag inom jordbruk och trädgård. De står för en stor del av den inhemska livsmedelsproduktionen, och enligt NTM-centralerna kan området med fog kallas Finlands matbod.
På det aktuella området finns landskapen Österbotten, Mellersta och Södra Österbotten, Birkaland, Egentliga Finland och Satakunta. Av allt svinkött som producerades i Finland år 2021 kom mer än 80 procent från de här landskapen och för fjäderfäkött är siffran 90 procent.
– Landskapen i västra Finland är betydande livsmedelsproducenter. För en fungerande livsmedelskedja är det av största vikt att primärproducenterna är aktiva och investerar, säger utvecklingsansvarig Anne Värilä på NTM-centralen i Birkaland.
Då det gäller grönsaker från växthus kom nästan hela landets produktion (95 procent) från västra Finland. Inom frilandsodlingen av grönsaker för matproduktion var motsvarande siffra 65 procent.
Ungefär hälften av bröd- och foderspannmålen i landet produceras i västra Finland.
Flera hundra miljoner euro i stöd
Området har sedan 2014 fått mer än 84 miljoner euro i landsbygdsfinansiering från EU.
Dessutom har jordbruket fått understöd på 426 miljoner euro. Det har enligt NTM-centralerna möjliggjort att livsmedelsproduktionen har tagit stora steg framåt. Det har i sin tur haft en stor inverkan på ekonomi, export och sysselsättning på området.
– Med hjälp av finansieringen har många företag i livsmedelsbranschen kunnat utveckla nya innovationer för marknaden, säger utvecklingsexpert Petri Svanbäck på NTM-centralen i Österbotten.
Han tar som exempel Mö Foods havreprodukter som tillverkas i Lochteå och företaget Kyrö Distillery som blivit känt ute i världen.
Förädling på 1000 ställen
På det aktuella området finns mer än 1 000 verksamhetsställen för förädling av livsmedel och drycker. En arbetsplats inom livsmedelsbranschen beräknas leda till att det uppstår tre arbetsplatser på annat håll i samhället.
– Livsmedelskedjan på vårt område har vilja och potential att växa även i framtiden. Tillväxten måste garanteras med tillräcklig finansiering även i framtiden, säger utvecklingschef Johanna Mattila på NTM-centralen i Egentliga Finland.
Livsmedelsproduktionen ger också avsevärda exportinkomster, cirka 1,8 miljarder euro årligen.