Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

”Lukten har börjat släppa och vattnet ser bättre ut” – oljebekämpningen i Skuru hamn fortsätter åtminstone en vecka till

Drönarbild över oljeläckaget i hamnområdet i Skuru.
Bildtext Mellan sex och tolv personer har jobbat varje dag med att få bort oljan från vattnet i Skuru.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Oljeolyckan i Skuru hamn i Pojo har sysselsatt flera räddningsenheter under veckoslutet. Läckan upptäcktes på torsdagskvällen.

Med hjälp av bommar har räddningsverket försökt hindra den lätta brännoljan att sprida sig längre ut i vattnet.

Oljebekämpningen pågår åtminstone den här veckan. Gränsbevakningsväsendet utreder vad oljeutsläppet beror på. Enligt undersökningsledaren Tommi Lehtonen är det oklart hur stora mängder olja som rann ut.

Olja i vatten intill en strand.
Bildtext Det är oklart hur mycket olja som runnit ut.
Bild: Pia Santonen / Yle

Juha Virolainen, brandchef på Västra Nylands räddningsverk, berättar för finska Yle Uutiset att oljan nu är begränsad till ett ännu mindre område, vilket gör det lättare att få bort det från vattnet.

– Oljebekämpningen har gått bra och vädret har dessutom varit bra så det har underlättat arbetet, säger Virolainen.

Det kräver tid och tålamod att få bort oljan, men vi får bort den, säger Virolainen.

Mellan sex och tolv personer har jobbat varje dag med att få bort oljan från vattnet i Skuru.

Pojo FBK med i bekämpningsarbetet

Bland dem som jobbar för att suga in oljan finns också avtalsbrandkårerna. Kortast väg till hamnen har Pojo FBK som var på plats under torsdagen, fredagen och lördagen, berättar Emil Nyman som är ordförande från Pojo FBK.

– På torsdagen började vi att spärra av de värsta läckagen. Då drog vi det vi kallar korvar, som suger upp det värsta materialet. I fredags bytte vi ut de korvar som hade sugit i sig mest och i lördags gjorde vi i princip samma sak.

Pojo FBK:s ordförande om oljebekämpningen i Skuru hamn: ”Lukten har börjat släppa och vattnet ser bättre ut”

4:52

Hur bra beredskap har Pojo FBK vid oljebekämpning?

– Vi har så många andra enheter i närheten som har den där utrustningen. Vi har till exempel Ekenäs. Det har kommit mycket därifrån. Pojo kanske inte har så himla mycket men det som behövs skaffas fram.

Nyman minns inte att Pojo FBK skulle ha övat specifikt oljebekämpning, men det går bra ändå.

– Med bondförnuft klarar man sig ganska långt på sådana här ”keikkor”.

Orsaken till olyckan låter vänta på sig

Prover från det förorenade vattnet har nu skickats för analys. Samtidigt har utredarna tagit prover från det Antigua och Barbuda-flaggade fartyget Karin Lehmann som låg i hamnen förra veckan. Efter att proverna togs har fartyget fått lov att lämna hamnen.

Det finns ändå inget som tyder på att utsläppet skulle komma från just det fartyget, betonar undersökningsledaren Tommi Lehtonen.

Inget brott misstänks och därför har ingen brottsutredning påbörjats. Det kan ta flera månader innan proverna från vattnet och fartyget har jämförts.

Diskussion om artikeln