Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fackboss oroad för nedskärningarna i den sociala tryggheten

Jarkko Eloranta. Taustalla puita.
Bildtext Jarkko Eloranta: Regeringen är inte lyhörd för fackets åsikter
Bild: Lauri Karo / Yle

FFC:s ordförande Jarkko Eloranta ryter till mot den nya regeringens försämringar av arbetslivet och den sociala tryggheten.

De arbetsgrupper som bereder förändringarna är bara ett spel för gallerierna, ren teater, säger Eloranta.

Arbetsgivarna har till och med krävt kraftigare försämringar för arbetstagarna än vad som står i regeringsprogrammet, säger han.

Arbetsminister Arto Satonen (Saml) säger att regeringen lyhört lyssnar på arbetsmarknadsorganisationerna, men enligt fackbasen stämmer det inte.

”Det verkar som om regeringen först begränsar den arbetande befolkningens frihet att uttrycka sina åsikter och därefter driver igenom försämringar och nedskärningar som berör just de här människorna.”

Samma människor drabbas hårt

Nedskärningar i den sociala tryggheten bekymrar också Eloranta.

”Regeringen håller på att göra många olika nedskärningar i den sociala tryggheten. Sammanlagt handlar det om hundratals miljoner euro.

Man har väldigt bråttom och har inte gjort de bedömningar som FFC har efterlyst, av vilken sammanlagd effekt de olika försämringarna inom den sociala tryggheten har.

Nu finns det en risk för att samma familjer och människor drabbas oproportionerligt hårt av de olika nedskärningarna.”

Eloranta säger att arbetstagarnas fackförbund är mycket frustrerade just nu. Diskussionen om att begränsa strejkrätten handlar om att förbjuda symptomen - inte om att ta reda på vad de beror på.

Svår höst väntas

FFC-basen Eloranta konstaterar i ett pressmeddelande att facket vid behov kan vidta andra åsikter för att få sin röst hörd. På fackligt håll har man varnat för en svår höst.

Vissa av regeringens inskränkningar på arbetsmarknaden ska träda i redan kraft vid nyår. Dem vill facket förhindra, med stridsåtgärder om det behövs.

Industrifacket utesluter inte generalstrejk – så här kan arbetstagarna protestera