Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Riksdagen splittrad om pälsbranschen i Yles enkät – här är argumenten för och emot

Uppdaterad 05.09.2023 17:38.
Flera skinn upphängda på ställningar. På bliden syns det som finns kvar av djurens huvuden, bland annat överkäke och nos.
Bildtext Flera riksdagsledamöter tror att pälsnäringen kommer att försvinna på grund av olönsamhet.
Bild: Janne Järvinen / Yle

Inställningen till pälsbranschen orsakar splittring mellan höger- och vänsterpartierna. Få inom regeringspartierna vill förbjuda uppfödningen, men bland dem finns flera som tror att branschen kommer att självdö.

Borde pälsnäringen förbjudas? Det tog 112 riksdagsledamöter ställning till i Yles enkät och det finns en tydlig splittring mellan högern och vänstern. Den nuvarande regeringen stöder åtminstone inte ett förbud, om man ser på riksdagsledamöternas svar. Frågan splittrar ändå Samlingspartiet och Svenska folkpartiet.

Alla SFP:s ledamöter som svarade på enkäten uttryckte sitt stöd för pälsnäringen. Samtidigt är alla tre som svarade från Vasa valkrets, där en stor del av landets pälsfarmer finns. Valkompassen inför vårens riksdagsval visar ändå att SFP:arna från södra Finland är kritiska mot att pälsnäringen ska vara tillåten i framtiden.

– Situationen är inte så enkel. Jag skulle gärna se en mindre polariserad diskussion, säger Henrik Wickström (SFP) som blev invald i Nylands valkrets.

Porträtt av Henrik Wickström på en gata.
Bildtext Henrik Wickström (SFP) anser att det är bra att Svenska folkpartiet hade en grundlig diskussion om pälsnäringen under sommaren.
Bild: Matti Myller / Yle

På sommaren bestämde SFP att inte verka för ett förbud. Wickström nämner att man samtidigt vill hitta sätt som kan göra branschen mer etiskt hållbar. Samtidigt anser han att Finland har agerat på ett bra sätt, har en stark lagstiftning, samtidigt som företagarna har gjort goda satsningar.

I valkompassen i våras var Wickström delvis av annan åsikt om att pälsnäringen ska vara tillåten i framtiden, samtidigt som han betonade vikten av att ingen lämnas utanför diskussionen.

– Vi talar om en näring vars framtidsutsikter har utvecklats mot ett sämre håll redan en längre tid. Själv vill jag främst diskutera frågan ur det perspektivet, säger Wickström.

En klar majoritet från SDP, Gröna och VF vill förbjuda näringen. Tvärtom inom Sanng, C, KD och SFP.
Bildtext Vänsterpartierna anser att pälsnäringen ska förbjudas. Bland regeringspartierna och Centern är det klart färre som vill ha ett förbud.

Sannfinländarnas Elomaa ändrade åsikt

Mycket få av Sannfinländarnas ledamöter vill se ett förbud mot näringen. Ett av undantagen är Ritva ”Kike” Elomaa, som har profilerat sig när det gäller djurrättsfrågor. För tio år sedan var hon ändå villig att ge pälsnäringen en chans då frågan behandlades i riksdagen.

– Man lovade förbättringar av burarna och utrymmena. Nu har jag följt med branschen i tio år och några väsentliga förbättringar har inte gjorts. Jag förstår att farmarna inte har haft den möjligheten, det är en knivig situation, säger Elomaa.

Kike Elomaa i fokus bakom ett par andra personer.
Bildtext Kike Elomaa (Sannf) tror inte att det är ekonomiskt möjligt att förbättra pälsndjurens förhållanden tillräckligt mycket.
Bild: Silja Viitala / Yle

Vilka förbättringar skulle krävas för att pälsnäringen enligt dig ska kunna fortsätta?

– Bland annat borde burarna vara så mycket större att det knappast är ekonomiskt möjligt, säger Elomaa.

Pälsdjuren lever i små burar med galler som golv. Enligt Elomaa går rävar och minkar inte att jämföra med boskapsdjur, som dessutom har mer utrymme.

– Jag har ändå ett ovillkorligt krav: företagarna måste ersättas fullt ut och de måste få stöd för att hitta ett nytt arbete.

Argumenten för och emot pälsnäringen i Finland

Peter Östman: Virusdebatten har gått över styr

Peter Östman (KD) säger klart nej till att förbjuda pälsnäringen och betonar att det också är Kristdemokraternas linje.

– Det är en näringsgren bland andra, säger Östman.

Debatten om ett förbud har fått nya varv under sommaren, efter att fågelinfluensa spridits på pälsfarmer. Den danska virologen Allan Randrup Thomsen anser att nu att Finland borde avliva alla minkar på pälsfarmarna.

Peter Östman anser att samhällsdebatten har gått över styr, då den fokuserar på uttalanden från en virolog från Danmark. Den danska regeringen beslöt att avliva alla landets minkar under coronapandemin.

Peter Östman står och talar i en mikrofon bredvid Kristdemokraternas banderoll.
Bildtext Peter Östman (KD) tror inte att efterfrågan på pälsar försvinner och anser att det är bättre att de produceras i Finland.
Bild: Eeva-Maria Brotherus/Lehtikuva

– Den danska regeringen har nu fått backa och ställs till svars för att de tog död på minknäringen som nu ska startas upp igen. Det är risken med att alltför ensidigt förlita sig på ett fåtal virologers uttalanden, säger Östman.

Enligt Östman är det marknaden som avgör vad som händer med pälsnäringen.

– Så länge det finns efterfrågan så kommer det att finnas pälsnäring – om inte i Finland, så någon annanstans. Det har redan länge skett en glidning över till den kinesiska marknaden och man kan fråga sig om det sköts bättre där än i Finland. Jag är övertygad om att Finland sköter det på ett bra sätt.

Reporter Isabella Biorac Haaja förklarar vad riksdagsledamöterna tycker om pälsnäring - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln