Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Nu är det männens tur att säga sitt om förhållanden: Den traditionella mansrollen förändras

En man och en kvinna sitter ute och pratar. Hon har ryggen mot kameran.
Bild: Vesa-Matti Ruuska / Yle

Den gamla bilden av buttra finska män som varken pratar eller pussas får inget stöd av de män som Bra sagt har talat med. De är inte rädda för att tala om känslor och uppmuntrar också andra till det.

– Om du inte kan tala om dina känslor när du är nykter är du inte någon riktigt man, säger signaturen Ville, som är lite under 30 år och hemma från östra Finland.

Ville, som jobbar inom försvarsmakten är en av de hundratals män, som deltog i en en gallup inom projektet Bra sagt (Hyvin sanottu). Gallupen handlade om erfarenheter av att dejta och förhållanden. Frågorna publicerades på Yles webbplats och i Facebook gruppen Miestenhuone.

I svaren betonades bland annat hur viktigt det är med kommunikation, såväl när man dejtar som i ett längre förhållande är kommunikationen grunden för allt, säger männen.

Så här säger till exempel 24-åriga signaturen Pete, från Helsingfors:

– Man antar lätt saker, och ofta är antagandena sedan felaktiga. Man måste fråga den andra vad hen vill, också om det kan kännas dumt.

Pete påminner om att kommunikationen behövs också när man går skilda vägar. Han berättar att han själv har upplevt en tråkig skilsmässa.

– På kvällen var vi ute på stan och hade roligt, på morgonen berättade min partner att hen vill skiljas. Där fanns inte längre någon tid för diskussion utan relationen var slut där och då.

Kommunikation underlättar i konfliktsituationer

Ville säger också att han insåg kommunikationens betydelse när en lång relation tog slut.

– Förhållandet tog slut just för att jag inte kunde prata och berätta om mina känslor. Jag tog lärdom och började aktivt fundera på hur jag ska formulera mina önskemål och känslor i ord.

28-åriga Riku Reponen från Hollola konstaterar att förutom kommunikation är lyssnande, närvaro och ärlighet viktiga hörnstenar i en relation.

– Ärlig kan man också vara på många sätt, man behöver inte vara plump.

Han påminner om att också konfliktsituationer är lättare att lösa med kommunikation.

Mies puhuu naisen kanssa.
Bildtext Kommunikation är avgörande i synnerhet i svåra situationer.
Bild: Vesa-Matti Ruuska

Ville medger att det kan vara svårt att klä sina känslor i ord. Samtidigt är han absolut av den åsikten att det är viktigt att uttrycka dem på ett eller annat sätt.

– Också om du inte kan tala om den kan du kanske berätta med meddelanden, säger han.

Också signaturen Lauri, 28 år, från östra Finland säger att det inte alltid är lätt att prata.

– Det blir lättare att prata om man bara orkar fortsätta. Det hjälper också om man får bra gensvar, säger han.

Öppenhet och samtal är viktiga i förhållanden

Ville har också till sin förvåning märkt att en man som är öppen och talar om sina känslor ibland kan kännas förvirrande och nästan skrämmande för kvinnor.

– Jag har fått höra att jag är ”för bra” och så har vi inte träffats mera, säger han och skrattar till.

Öppenhet och att prata är viktiga hörnstenar i ett förhållande, men deras betydelse är också stor när man försöker hitta en partner.

Enligt männen som Bra sagt har talat med är ett problem män som beter sig illa mot kvinnor.

Så här formulerar en tjugoårig studerande från Kuopio, Mikko Nieminen saken:

– Att andra män beter sig illa förstör allas rykte och därför förstår jag bra om kvinnor är reserverade.

Ville håller med.

– Andra mäns dåliga uppförande gör en förbannad och generad, men det lönar sig ändå alltid att försöka om man kan göra det [närma sig kvinnan] på ett bra sätt, konstaterar Ville.

Diskuterar relationer med vänner

Männen berättar att de diskuterar dejtande och relationer med sina vänner. Råd och tips får man från webben, av kompisar och familjen.

– Av min mamma och syster har jag fått goda råd speciellt då försök har misslyckats, berättar Mikko.

Pete berättar att han har fått stöd och hjälp av vänner främst för dejtande, tydligare relationsråd främst i samband med skilsmässor.

Lauri har inte försökt få så mycket tips, för han vill vara äkta och sig själv. Men han har en god vän som han kan diskutera allt, också relationer, med.

Pojkar och män lämnas ensamma och männen är lite borttappade nu.

Riku Reponen

Den traditionella bilden av en finsk man är att han varken pratar eller pussas. Den här myten håller ändå på att lösas upp säger männen som Bra sagt har talat med.

– Samhället förändras, konstaterar Lauri.

Också Riku Reponen tror att den traditionella mansrollen håller på att förändras, men inte nödvändigtvis helt smärtfritt.

– Pojkar och män lämnas ensamma och männen är lite borttappade nu. De gamla förebilderna för manlighet försvinner, men vad kommer istället? Hur ska man vara man, funderar han.

När de gamla normerna bryts kan också hela uppfattningen om parförhållandet och dess nödvändighet förändras.

– Ibland har det slagit mig att jag kanske inte alls behöver ett förhållande, när jag verkar klara mig alldeles bra också utan, skrattar Mikko som lever som singel.

En del av de intervjuade medverkar anonymt i artikeln av säkerhetsskäl. Bra sagt-redaktionen känner till deras identitet.

Den här artikeln är en del av kampanjen #nusnackarkillarna som ingår i projektet Bra sagt. Du kan följa med projektet och kampanjen på Yles kanaler 18-30.9 på svenska, finska och engelska, samt via influerare som deltar i kampanjen. Du kan delta i diskussionen på sociala medier #nusnackarkillarna #miestenvuoro och #mensturn.

I kampanjen #nusnackarkillarna deltar basketspelare Miro Little från podden Jäbät ja tunteet, influerare Veli Koo d.v.s. Tuomo Kasanen, spelstreamaren ZoreAudio d.v.s. Ville Rautinainen, naturfotograf Ossi Saarinen, influerare Joonas Pesonen, ordförande för Trasek rf Kasper Kivistö, influerare och musiker Chico Muya, författare Antti Rönkä, författare Joonas Konstig, redaktör Matti Riitakorpi från Yle Kioski-podden Mikä keissi? Janne Lankoski & Real talk -podden, Yle Summeri, Yle Teen & Skratt Attack samt Yle X3M.

Bra sagt-projektet

Bra sagt (Hyvin Sanottu) är Yles och stiftelsen Dialogpaus femåriga projekt som ska stärka den finländska samtalskulturen och skapa trygga samtalsmiljöer. Samtidigt förstärker man finländarnas förståelse och förtroende för varandra.

Projektets mål är att höja nivån på den finländska samtalskulturen och inspirera människor att diskutera på ett sätt som respekterar andra och värdesätter olika synsätt.

Projektet Bra sagt äger rum åren 2021–2026 och i den deltar en stor grupp av samarbetsparter inom både den offentliga sektorn, näringslivet och tredje sektorn.