Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Putin och Erdoğan diskuterade spannmålsavtal – Putin ställer villkor

 Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan 4.9.2023 i Sotji.
Bildtext Rysslands president Vladimir Putin och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan 4.9.2023 i Sotji.
Bild: Lehtikuva

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan och Rysslands president Vladimir Putin träffades på måndagen i den sydryska staden Sotji. Efter mötet upprepade Putin en rad tidigare ryska ståndpunkter.

Avsikten med mötet var bland annat att komma överens om spannmålsleveranser i Svarta havet. Spannmålsavtalet slöts ursprungligen i juli i fjol men Ryssland vägrade i somras att förlänga avtalet med Turkiet och FN.

Det har lett till att spannmål från Ukraina nu transporteras via floden Donau till Europa och omvärlden.

Erdoğan och Putin ställde sig tillsammans inför medierna i Sotji efter mötet.

President Putin upprepade den ryska ståndpunkten, och sa att Ryssland är redo att åter ansluta sig till exportavtalet om spannmål i Svarta havet, men bara då alla villkor som är relevanta för överenskommelsen klart har uppfyllts.

Putin upprepade också sin tidigare kritik mot västländernas förhållningssätt. Han sa att handeln kan återupptas så snart restriktionerna för rysk jordbruks- och gödselexport har hävts. Enligt Putin har de västliga restriktionerna för sjöfart, logistik, betalningssystem och försäkringar hämmat den ryska jordbrukshandeln.

– Västländer fortsätter att blockera tillgången på spannmål och gödselmedel från Ryska federationen till världsmarknaderna.

Skilt avtal med sex länder i Afrika nära förestående

Vidare sa Putin att Ryssland är nära att ingå ett avtal som går ut på att tillhandahålla gratis spannmål till sex afrikanska länder. Han sa att Ryssland kommer att skicka 1,1 miljoner ton billig spannmål till Turkiet för bearbetning och leverans till fattiga länder.

Enligt Putin kommer Ryssland att leverera maten och utföra logistik gratis. Han tillade att leveranserna inleds inom de närmaste veckorna.

Men han sa också att spannmålsleveranserna till Afrika via Turkiet, med finansiellt stöd från Qatar, inte är tänkt att fungera som ett alternativ till ett avtal om leveranser på Svarta havet.

Erdoğan försöker se positivt på ett förnyande av avtalet

President Erdoğan sa å sin sida att Turkiet i samråd med FN har utarbetat ett nytt förslagspaket, och att han tror att det är möjligt att nå ett resultat.

Turkiet har föreslagit att Ryssland får transportera spannmål via Turkiet om Ryssland i gengäld tillåter ukrainska spannmålstransporter att röra sig tryggt i Svarta havet.

Erdoğan hävdade efter mötet med Putin att han tror att en lösning snart kan hittas och att man ska kunna återuppliva det FN-förmedlade avtalet om spannmålsleveranser

Natomedlemmen Turkiet försöker upprätthålla en god relation med både Ryssland och Ukraina.

Källor: Reuters, AFP