Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Strejken i Hollywood känns av också i Finland säger filmproducenten Ilkka Matila

Mielenosoittajia Netflixin pääkonttorilla Los Angelesissa.
Bildtext Medlemmar från manusförfattarnas fackförening och skådespelarnas fackförening strejkar utanför Netflix huvudkontor i Los Angeles i mitten av augusti.
Bild: Allison Dinner / EPA

Om strejken pågår länge blir följderna mer allvarliga även här, ändå kan det också finnas en positiv öppning. Samtidigt är det stora förändringar på gång inom film- och tv-marknaden.

– Små vågor av strejken har träffat den europeiska kusten, det stormar ännu inte på Atlanten men om strejken fortsätter kan det bli mer allvarligt.

Det säger filmproducenten Ilkka Matila på MRP Matila Röhr Productions, på frågan hur strejken i Hollywood påverkar film- och tv-produktionen i Europa och speciellt i Finland.

Inom filmbranschen är man alltid optimist och försöker se positivt

I maj inledde manusförfattarna i Hollywood en strejk som i korthet handlar om löner, ersättningar från streaming-bolagen och skydd vad gäller AI. I juli anslöt sig även skådespelarna till strejken. Och det verkar inte finnas något slut.

Här i Finland är det oklart hur det gått för den amerikanska produktionen av Tove Janssons Sommarboken, den finska samproducenten vill inte kommentera.

Matila säger att strejken på lite olika sätt också syns och påverkar finländska produktioner.

Ilkka Matila står på en brygga och ler medan han tittar in i kameran.
Bildtext Ilkka Matila talar om en marknad som är i förändring.
Bild: YLE / Silja Sahlgren-Fodstad

– Jag talade nyligen med en finländsk filmproducent som berättade att de varit tvungna att skjuta på arbetet med en filmproduktion eftersom de samarbetar med en manusförfattare i USA som på grund av strejken nu inte får arbeta.

Men han berättar också att skådespelarnas fackförening, Screen Actors Guild, förhåller sig annorlunda till europeiska produktioner.

– För några veckor sedan träffade jag en tysk och en isländsk skådespelare som båda också är medlemmar i Screen Actors Guild och de hade fått lov att jobba med europeiska produktioner. Så de två fackföreningarna tycks ha lite olika villkor.

Matila producerar Klaus Härös kommande film Aldrig ensam och även den filmen har känt av strejken. Härös film handlar om en man som försökte hjälpa de judiska flyktingar som överlämnades till Tyskland under andra världskriget.

Eftersom det är en historisk film behöver skådespelarna kläder som påminner om 1930- och 40-talet. Kostymerna hyrs från Madrid där Europas största kostymuthyrning finns.

– De var helt i panik då alla stora produktioner som har amerikanska pengar eller amerikanska skådespelare har lagts ner eller skjutits upp. Situationen är så pass dålig för dem att vi var tvungna att betala hela hyran för kostymerna i förväg, annars hade vi inte fått något från deras förråd.

En öppning för europeiska filmer och serier?

Streamingtjänster, tv-kanaler och biografer behöver hela tiden nya filmer och serier att publicera och sälja och här kan strejken ha en viss positiv inverkan på europeiska och nordiska produktioner.

– Jag har talat med producenter här i Finland som funderat att om strejken pågår länge så kan det hända att streamingtjänster och tv-kanaler börjar köpa mer icke-amerikanska produktioner.

– Det är lite ”wishful thinking” önsketänkande, man hoppas på det bästa, inte det värsta. Inom filmbranschen är man alltid optimist och försöker se positivt.

Det värsta är om det kommer en ny kris, säger Matila och nämner att pandemin satt spår, liksom också kriget i Ukraina och inflationen gjort det tufft för film och tv-branschen.

Oviss framtid

Det är mycket som händer inom film- och tv-branschen just nu, marknaden är i förändring och det blåser snåla vindar för streamingtjänsterna.

Matila pratar om en förändring av marknaden som pågår just nu och som inte direkt har med strejken i Hollywood att göra.

– Vi är på väg in i en oviss framtid och de stora bolagen, streamingtjänsterna och tv-kanalerna försöker anpassa sig. Man blir helt enkelt försiktigare, beställer färre produktioner och är noggrannare med kostnaderna.

Guardian skrev förra veckan att Disney+ drar tillbaka serien Nautilus som är färdigt inspelad men som man inte längre tänker sända. Disney och även Warner Bros Discovery tänker också dra tillbaka vissa serier och filmer från sina plattformer för att kunna skriva ner bolagens värde och därmed minska skatterna.

Dolores och Teddy står mittemot varandra och ser allvarliga ut.
Bildtext Westworld är en av de serier som Warner Bros Discovery har tänkt dra tillbaka.
Bild: HBO

Viaplay meddelade i somras att de har problem och förlorat en massa beställare och i mitten av augusti meddelade MTV om omställningsförhandlingar.

I augusti meddelade också Elisa Viihde att deras originalserier flyttas till Nelonen och deras Ruutu+ tjänst.

– Det här samarbetet har gjort att det uppstått två lag på den finska tv-marknaden, Yle och de kommersiella, som i praktiken är Elisa Viihde och Nelonen.

– Och jag är lite rädd för just det här, att det leder till en duopol där konkurrensen är begränsad och det är inte bra för utvecklingen av vår filmbransch.

Ändå är det klart att det behövs program, alla streamingtjänster och kanaler behöver något de kan visa. Matila tror därför att intresset för katalogfilmer ökar, man börjar alltså visa gamla filmer och serier på nytt.

– Men det är naturligtvis bara en temporär lösning. Streamingtjänsternas villkor drabbar oss alla, manusförfattare och skådespelare, regissörer och producenter, hela branschen är i samma båt. Det är exakt samma situation överallt i världen. Varje marknad talar om hur man ska definiera arbetsvillkoren på ett nytt sätt.

Förmodligen håller den på till julen men jag tror att man kommer fram till någon slags lösning under hösten

– Det hela handlar om att det just nu inte finns klara regler vad gäller nya medier och rättigheter och de stora bolagen vill inte ta ställning till det. Ingen vill röra sig från sin position. Det är naturligtvis en oförmånlig situation för att komma till någon slags kompromiss.

Ändå tror Matila att strejken inte kommer att pågå länge till.

– Förmodligen håller den på till julen men jag tror att man kommer fram till någon slags lösning under hösten, så under vintern börjar man filma igen.