Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Grumligt kranvatten plågar Isnäsbor år efter år – Katja Simonen har tröttnat och tänker flytta bort

Uppdaterad 08.09.2023 11:00.
En kvinna håller i en mugg med brunt vatten. Hon tittar ner i muggen.
Bildtext Katja Simonen är trött på problemet med mangan och järn. Vattnet i muggen är det som har blivit kvar då Simonen har hällt ut en del av vattnet hon sparat och sen blandat om det som är kvar så att bottensatsen färgar vattnet.
Bild: Edith Krohn / Yle

Mycket mangan och järn har samlats i vattenrören i Isnäs och med jämna mellanrum kommer det grumligt vatten ur kranen.

Isnäsbon Katja Simonen trodde att hon redan hade sluppit problemet, men i fredags fick hon sig en otäck överraskning.

– Jag satte proppen i handfatet och fyllde det med vatten. Jag märkte att det var mörkt till färgen, mörkgrått. Eftersom jag förstod vad det var frågan om lät jag vattnet stå. Efter några timmar lät jag det rinna ut och det såg ut som om det skulle vara sot på bottnen av det vita handfatet, berättar Simonen.

Svart avlagring på bottnen av en vit lavoar.
Bildtext Kranvattnet som Simonen tappade upp på fredagen lämnade efter sig en svart beläggning i handfatet.
Bild: Katja Simonen

Hon sparade en del av det grumliga vattnet i en vattendunk och i en halvliters vattenflaska. Manganet och järnet har lagt sig på bottnen och syns som en mörk beläggning av små svarta korn. Simonen skakar om vattenflaskan och vips blandar sig kornen med vattnet så att det ser klart ut för en stund.

Det demonstrerar en sak som gör Simonen orolig: Hur mycket manganvatten har hon och hennes barn druckit utan att förstå det? I stora mängder kan mangan vara skadligt, särskilt för barn.

– Jag har tidigare fått höra från vattenaffärsverket att problemet inte ska gälla de nya vattenrören på den här sidan om Frimansvägen, så jag har inte förstått att akta mig. Om man häller upp vatten i ett glas och dricker det genast så syns inte manganet och järnet, säger Simonen.

Mörk beläggning på bottnen av en vattenflaska.
Bildtext Mangan- och järnpartiklarna lägger sig på bottnen.
Bild: Edith Krohn / Yle

Simonen bodde tidigare på en annan adress i Isnäs där hon ofta hade problem med grumligt vatten och svarta avlagringar i både badkar och hushållsapparater. Hon har bott på sin nuvarande adress sedan början av 2020 och har inte tidigare lagt märke till grumligt vatten där.

Invånaren Katja Simonen orkar inte mer

Hur stora halter mangan och järn det finns i kranvattnet i Isnäs varierar. Hos de flesta är vattnet för det mesta klart och bra. Tryckändringar i vattennätet, som vid strömavbrott eller när Isnäs FBK tankar brandbilen, skjutsar iväg metallerna som samlats på olika håll i vattenrören. De kommer ursprungligen från ett gammalt vattentag som inte har använts på många år.

Vattnet som kommer ur kranen kan då vara alldeles mörkt och grumligt eller så kan det se bra ut tills man låter det stå en stund så att partiklarna faller till bottnen. Missfärgningar syns bättre i större behållare och mot ljus botten.

Vad är mangan?

Yle Östnyland har intervjuat Katja Simonen om samma problem redan 2019 då hon bodde på sin tidigare adress i Isnäs. Hon tog kontakt med Yle Östnyland när hon märkte av problemet igen.

– Jag har bott i området sedan 2017 och problemet fanns redan då. Vattenaffärsverket vet om det men gör ingenting, säger Simonen.

Hon upplever att ingen riktigt vill ta ansvar för saken och att vattenaffärsverket förringar problemet.

Efter fredagen har familjen inte längre druckit av kranvattnet. Istället hämtar Simonen vatten hos en vän i Borgå.

Hon har fått nog nu.

– Jag har tagit beslutet att flytta bort från Lovisa just på grund av det här med vattnet. Andra saker spelar också in, men det här var pricken över i:et, säger Simonen.

En kvinna visar upp två handdukar med mörka fläckar på.
Bildtext Simonen visar upp några handdukar som fått svarta fläckar i tvätten och berättar att det hänt också tidigare men att hon då trott att det varit något som lossnat från själva tvättmaskinen. Förmodligen var det mangan och järn i vattnet som orsakade fläckarna.
Bild: Edith Krohn / Yle

Återkommande, långvarigt problem med vattnet i Isnäs

Simonen säger att många andra Isnäsbor vittnar om samma problem, och att problemen har funnits länge.

Indrek Leetsi, som bor nära det ställe där Simonen bodde tidigare, har skaffat ett eget vattenfiltreringssystem för att kunna använda det kommunala vattnet.

Leetsi berättar att filtret ska bytas fyra gånger per år. Han böt det innan vattenavbrottet och då han tittade på filtret ungefär en vecka senare så var det redan riktigt svart.

Vattenfilter som är alldeles svart.
Bildtext Familjen Leetsis filter, en vecka efter att det bytts ut. Filtret var vitt från början.
Bild: Indrek Leetsi

Isnäsbor har hört av sig till Lovisa vatten

På affärsverket Lovisa vatten är man väl medvetna om problemen med mangan och järn i Isnäsvattnet.

– Nu och då kommer det förfrågningar och feedback om det, det har kommit också nu efter måndagen, säger affärsverkets direktör Joni Haarala.

Haarala uppskattar att färre än tio hushåll kontaktat affärsverket om grumligt vatten efter vattenavbrottet på måndagen den 28 augusti.

Då var det stormväder och frekvensomvandlaren som styr vattenpumparna i Isnäs gick sönder på grund av ett elavbrott. Isnäsborna var utan vatten på måndagseftermiddagen och -kvällen medan felet reparerades. Det här är förmodligen orsaken till att Simonen och andra Isnäsbor fått svart vatten ur kranen vid olika tillfällen under veckan efter vattenavbrottet.

I Yle Östnylands artiklar om problemet från 2019 talas det om att metallerna samlats i en svacka under Pernåviken.

– Det är ett ställe som vi kunnat putsa genom att skölja röret. Men visst finns det på alla håll i rörnätet och det behövs inte en så stor mängd mangan för att det ska färga vattnet, säger Haarala.

Det är alltså ingen skillnad var i Isnäs man råkar bo, har man otur kan man få mycket manganhaltigt vatten ur kranen ändå.

Myndigheterna tar regelbundna vattenprover

Joni Haarala påpekar att det med jämna mellanrum tas vattenprover, och att mängderna mangan och järn hållit sig inom tillåtna gränsvärden. Vattenaffärsverket tar vattenprover på råvattnet och på vattnet som pumpas ut från reningsverket.

Miljövårdsmyndigheterna tar vattenprover från olika ställen i vattennätet.

– Det är när vattennätet används som normalt. Jag vet inte om man har tagit vattenprover efter ett elavbrott när vattnet är alldeles svart, säger Haarala.

Hälsoskyddsplanerare Maarit Lönnroth vid miljöhälsovården i Borgå berättar att myndigheterna tar vattenprover i Isnäs varannan månad som del av den regelbundna tillsynen. Hon minns att man tagit vattenprov efter att det kommit in klagomål om grumligt vatten för några år sedan.

Vattenaffärsverkets råd till invånarna i Isnäs är att låta vattnet rinna tills det är klart. Sedan går det att använda som vanligt.

Svårt att hitta en lösning på problemet

I en artikel från 2021 säger vattenaffärsverkets tidigare direktör att man ska undersöka om det skulle gå att få bort manganet och järnet ur vattnet med att installera något slags vattenreningsapparatur.

Enligt Haarala har man talat om det, men inget har installerats och det är oklart om det skulle löna sig. Även om man kan rena vattnet på ett ställe så finns metallerna utspridda på andra håll i rörsystemet varifrån de flyttas omkring när vattentrycket förändras.

– Manganet som har blivit kvar i rörsystemet minskar med tiden när det lossnar och åker iväg. Vi blir av med det senast då vattennätet saneras, säger Haarala.

Det kommer ändå inte att vara aktuellt förrän någon gång i framtiden.

Tills vidare fortsätter vattenaffärsverket spola rörsystemet då det behövs, och det ska effektiviseras. Snart tas också en vattenlinje från Mörskom till Isnäs i användning. Genom att leda vatten från Mörskom till Isnäs hålls vattentrycket stabilare till exempel vid strömavbrott.

Diskussion om artikeln