”Vad kan man göra då försäljningen minskat” – dålig lönsamhet sätter lapp på luckan för tre matställen i Lovisa
Mat- och kaffevänner i Lovisa får nu vänja sig vid ett lite magrare utbud. Förra veckan stängde tre företagare sina ställen: restaurang Locale, matbaren Safcafe och kaféet Selli.
Det doftar nygräddad bulle inne i kafé Kahvila Huoltamo Selli. Ägare Katja Latikas bakar på kvällen för de kunder som kommer in nästa morgon.
Den här dagen är en av de sista hon ännu har öppet i den gamla bensinstationen intill busstationen i Lovisa centrum.
– Visst är det tråkigt att sluta, men vad kan man göra då försäljningen har minskat. I sociala medier har en del Lovisabor klagat på att staden borde hjälpa oss företagare bättre, men jag ser det mer som att det handlar om konjunkturen, människor är försiktiga konsumenter nu.
Ett knappt år hann Katja Latikas driva kaféet, nu väntar nya uppgifter på henne.
– Allra mest kommer jag att sakna våra trevliga kunder, att jobba här har varit fint.
Kunderna vill kunna lita på öppethållningstider
På hotell Ziltons uteservering sitter Maria med ett stop öl. Hon känner till att restauranger nu stänger.
– Det är synd eftersom Lovisa är en mycket trevlig liten stad och här finns så många trevliga restauranger och fint folk som har dem. Men jag förstår att det börjar gå mot hösttider och det kanske inte kommer lika mycket turister som under bostadsmässan och Lovisa historiska hus.
Ibland står det på nätet att något ställe är öppet, men sedan är det inte öppet när man kommer
Maria, restaurangbesökare
En sak tycker Maria att restaurangerna i Lovisa kunde göra bättre.
– Om restaurangerna skulle göra det lite lättare för kunderna att veta när de är öppna och när de inte är det. Det är något som vi har märkt. Ibland står det på nätet att något ställe är öppet, men sedan är det inte öppet när man kommer.
Att tre stycken ställen nu stänger kommer till en del att påverka stadsbilden tycker Maria.
– Jo, jag tror att det i långa loppet blir ett hål. Det är bra att ha olika ställen att besöka och olika sorters mat.
Smaku och bostadsmässan lockade besökare
Den här regniga vardagskvällen sitter ett par sällskap och äter inne på Bistro Kronan.
– Det är en lugn dag hos oss. Vi tände faktiskt ljus här på borden. Det är så regnigt och ruskigt. Vi hoppas att ljusen är välkomnande, säger Mia Heijnsbroek-Wirén.
Hon har förståelse för de val som företagarna som nu stänger har gjort.
– Det är tråkigt. Det har varit tre tuffa år i restaurangbranschen och det syns kanske inte riktigt något ljus i tunneln. Då måste man avväga. Jag tror att väldigt många har haft röda siffror hela året och haft en liten solglimt på sommaren.
Solglimten var bland annat bostadsmässan och Smaku-festivalen.
– Men nu är det höst och en lång vinter kommer, då måste man fundera på om det är ekonomiskt hållbart.
Restaurangbesök hör till de första sakerna som människor väljer bort. Man kan laga sin spagetti bolognese hemma
Mia Heijnsbroek-Wirén, restaurangägare
Hög inflation, högre räntor, högre elkostnader och sämre privatekonomi syns lätt inom restaurangbranschen.
– Det har märkts redan från förra vintern. Restaurangbesök hör till de första sakerna som människor väljer bort, för att man kan laga sin spagetti bolognese hemma. Det är väldigt många personer som har blivit i ekonomisk kläm, säger Mia Heijnsbroek-Wirén.
Hon konstaterar också att kostnaderna för restaurangägarna också har stigit, men att det är väldigt svårt att höja priserna.
Hur måste du tänka som företagare?
– Jag måste försöka vara positiv. Det bästa med mässan var att vi hade 50 000 gäster i Lovisa som aldrig hade varit här förut. De blev jätteförtjusta. Vi hoppas de kommer på nytt.
Mia Heijnsbroek-Wirén hoppas att de nu tomma restaurangerna snabbt tas över av nya företagare.
– Jag hoppas verkligen att det hittas nya företagare. Det är den livskraften vi behöver. Vi behöver vara många för att Lovisa ska vara en trivsam stad som lockar.