Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tony Björk ny fullmäktigeordförande i Kyrkslätt: ”Det är viktigt att arbeta för hela gruppen och inte bara för sitt parti”

En man pratar i en mikrofon och kisar med ögonen
Bildtext Tony Björk vill vara hela gruppens ordförande.
Bild: Yle/ Nadine Nousiainen

Kyrkslätt kommunfullmäktige valde på sitt måndagsmöte Tony Björk från SFP till ny ordförande efter Anders Adlercreutz som nu är Europa- och ägarstyrningsminister i regeringen.

Kyrkslätt har fått en ny kommunfullmäktigeordförande i Tony Björk. Han ser fram emot att axla sin nya roll inom kommunalpolitiken.

– Det känns lite spännande. Det är ett nytt ledarskap och visst är det stora skor, långa steg och långa ben jag ska ersätta men jag är en ganska spänstig person så det ska nog gå bra, berättar han om sitt nya uppdrag.

När det gäller ledarstilen säger Björk att det givetvis finns skillnader i hur han själv tar sig an sin nya post jämfört med föregångaren.

– Man måste ju vara trygg i sin egen roll och sitt ledarskap. Jag kommer att utveckla mitt eget sätt att styra, berättar han.

Viktigt att arbeta för hela fullmäktige

Tony Björk är från tidigare vice ordförande i Kyrkslätt kommunstyrelse och arbetar till vardags som rektor i Mattlidens skola i Esbo.

– Man måste komma ihåg att man är ordförande för hela fullmäktige och inte bara sitt eget parti. Det är så man arbetar, att precis alla är lika viktiga oberoende av politisk inriktning, säger Björk.

Det att Tony Björk kommer från skolvärlden syns i de frågor som ligger honom nära hjärtat.

– Åttio procent av kommunekonomin är bildning, det måste vi komma ihåg, säger han. Kyrkslätt är en så stor, växande kommun att vi inte har problem med att kunna upprätthålla servicen, fortsätter han.

Tung period bakom

Kyrkslätt har haft en turbulent tid då en hel del utnämningar av tjänstemän har skapat diskussion och till och med lett till rättstvister. Tony Björk hoppas att det nu kommer att lugna ner sig.

– Vi har haft goda diskussioner med nya kommundirektören Virpi Sailas och hon har lovat att skapa språkfred. En hel del har vi ju redan fått till stånd nya skolcentrum och andra investeringar så det är inte så illa som det har målats upp, säger han.

Diskussion om artikeln