Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tidning: Nordkoreas ledare Kim Jong-un träffar Putin i Ryssland i september

Uppdaterad 04.09.2023 22:10.
Kim Jong-Un och Vladimir Putin svarar på frågor efter toppmötet i Vladivostok i Ryssland
Bildtext Arkivbild från 2019 då Kim Jong-un och Vladimir Putin träffades i Vladivostok, Ryssland.

Nordkorea och Ryssland ska bland annat diskutera vapenleveranser, uppger The New York Times.

Nordkoreas ledare Kim Jong-un, planerar att resa till Ryssland i september i år för att träffa president Vladimir Putin.

Ledarna ska diskutera leverans av vapen för Rysslands krig i Ukraina och annat militärt samarbete, uppger amerikanska och allierade tjänstemän enligt tidningen The New York Times.

Kim, som ytterst sällan reser utanför sitt hemlands gränser, tros resa från Nordkoreas huvudstad Pyongyang, förmodligen med bepansrat tåg, till Vladivostok på den ryska stillahavskusten eller till Moskva.

Putin vill att Kim går med på att skicka artillerigranater och robotar till Ryssland. Kim uppges för sin del vilja att Ryssland förser Nordkorea med avancerad teknologi för satelliter och kärnkraftsdrivna ubåtar, säger tjänstemännen.

De båda ledarna kommer att vara på Far Eastern Federal University i Vladivostok för att delta i ett ekonomiskt forum som ska hållas den 10–13 september.

Vita husets nationella säkerhetstalesman John Kirby uttryckte nyligen USA:s oro över vapenförhandlingarna mellan Ryssland och Nordkorea.