Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Köpenhamns borgmästare vädjar till turister om att inte köpa hasch i Christiania

Efter dödsskjutningen har invånare i Christiania velat stänga Pusher street. Arkivbild från Christiania i maj 2020.
Bildtext Efter dödsskjutningen där, har invånare i Christiania velat stänga Pusher street. Arkivbild från Christiania i maj 2020.
Bild: Lehtikuva

Efter dödsskjutningen i Christiania för drygt en vecka sedan, vill Köpenhamns borgmästare att också de utländska turisterna ger sitt stöd till strävan att stänga Pusher Street.

Köpenhamns överborgmästare vädjar till turister om att sluta köpa hasch på Pusher street, i fristaden Christiania.

Pressmeddelandet från överborgmästaren Sophie Hæstorp Andersen kommer efter dödsskjutningen i Christiania för drygt en vecka sen. En man, som enligt polisen är känd i kriminella mc-kretsar, dödades i skjutningen. Fyra andra människor skadades.

Det har sålts droger öppet på Pusher Street i decennier, men efter den senaste dödsskjutningen höll invånare i stadsdelen ett stormöte där de beslöt att Pusher Street ska stängas. Beslutet beskrivs som historiskt.

Hæstorp Andersen stöder beslutet och vill också få turisternas stöd för det.

”Det kan verka oskyldigt att köpa hasch till en festkväll i stan”

Borgmästarens pressmeddelandet är riktat främst till turister och utländska studenter. Christiania är en av Köpenhamns största turistattraktioner. Stadsdelen besöks av ungefär en halv miljon turister per år.

”Det kan verka oskyldigt att köpa hasch till en festkväll i stan, men tänk på att dina pengar hamnar i händerna på kriminella gäng, som skjuter på våra gator och utsätter oskyldiga människor för fara”, skriver Hæstorp Andersen i sitt pressmeddelande.

Hon beskriver våldsspiralen i Christiania som djupt bekymrande och uppmanar turisterna att ”sluta stödja de cyniska gängen”. Hon vill att invånarna i Christiania blir av med den ”hårda, organiserade kriminaliteten” som tagit fäste där.

Trots invånarnas beslut har droghandeln på Pusher Street ännu inte upphört. Enligt överborgmästaren samarbetar nu Köpenhamns stad, polisen, justitieministeriet och invånarna i fristaden kring att utarbeta en helhetsplan för att stänga Pusher Street. Samtidigt vill man se till att droghandeln inte bara flyttar till någon annan stadsdel.

Källor: Ritzau.dk, TT