Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Viivi Lehikoinen kritiserar friidrottsförbundet för oklart ledarskap

Viivi Lehikoinen katsoo tulostaululle.
Bild: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Häcklöparen Viivi Lehikoinen anser i en intervju för Iltasanomat att hon bemöttes av oklart ledarskap från Finlands friidrottsförbunds håll, och att den uppståndelse som följde för att hon hoppade över landskampen mot Sverige är orimlig.

Lehikoinen missade förra helgens landskamp mellan Finland och Sverige då hon begav sig till Diamond League China-tävlingen i Xiamen.

Efter att Lehikoinens beslut blev offentligt meddelade friidrottsförbundets (SUL) ordförande Riikka Pakarinen att häcklöparen brutit mot idrottarens kontrakt som förpliktar henne att delta i Sverigekampen.

Enligt Pakarinen kommer eventuella sanktioner för Lehikoinen att diskuteras efter säsongen.

Förbundet kände till Lehikoinens planer

Lehikoinen har berättat till Iltasanomat att friidrottsförbundet i förväg visste om hennes beslut att hoppa över landskampen.

Hon övervägde möjligheten att springa i Diamond League först med sin närmaste krets och tränaren Laurent Meuwly och ville informera friidrottsförbundet om möjligheten att delta i Kina.

–Jag berättade det för förbundets grenansvariga tränare Petra Stenman först, säger Lehikoinen till Iltasanomat.

– Jag hade inte fattat något beslut vid det laget, men hon uppmuntrade mig och ansåg att det var en bra möjlighet. Detta var helt och hållet mitt eget beslut.

Förbundet funderade på saken och gav grönt ljus, säger Lehikoinen till Iltasanomat.

–Jag fick träningsledningens välsignelse genom Jani Tanskanen (general manager för landslaget). Vi har haft diskussioner om det med Jani, men Jani pratade om tränarledningen och även om Harri (Harri Aalto, VD för förbundet). Så officiellt hade vi bara Janis välsignelse, men han fungerar som en representant för idrottarna och vi går inte igenom dessa med många människor.

– Jag har själv sedan dess pratat med Harri och av det samtalet fick jag intrycket att han har varit medveten hela tiden, och han kontaktades också först. Harri har undertecknat kontraktet.

Oklart ledarskap gör idrottare till spelbrickor

Lehikoinen kritiserar i intervjun i Iltasanomat friidrottsförbundets oklara ledarstil. Enligt Lehikoinen har idrottarna i praktiken ingen annan möjlighet än att underteckna kontraktet.

–Att en enskild idrottare blir måltavla för en sådan uppståndelse och på grund av förbundets oklara ledarskap blir en spelbricka är orimligt enligt mig. Ordföranden har praktiskt taget slängt både idrottaren och träningsledningen under bussen, kommenterade Lehikoinen för Iltasanomat.

Lehikoinen beklagar att det inte talas lika mycket om hennes deltagande i världens tuffaste friidrottsliga som om kontraktsbrottet.

–Många idrottare söker på konstgjord väg läkaruttalanden eftersom det är bättre för deras karriärer, eller för att risken för skador är för stor.

–Det här systemet är inte bra för någon, och jag tycker att det är bra att prata om huruvida det här systemet sätter idrottaren först, säger hon.

Finland förlorade både herr- och damlandskampen med små marginaler.

Källa: Iltasanomat