Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spanska herrlandslaget fördömer fotbollsförbundets ordförande för tvångskyssarna under prisutdelningen

Spanksa herrlandslaget
Bildtext Lagkaptenen Alvaro Morata läste upp ställningstagandet.
Bild: EPA-EFE

Spaniens herrlandslag i fotboll har fördömt beteendet av Luis Rubiales, ordförande för landets fotbollsförbund efter damernas VM-seger. Herrlaget läste sitt uttalande inför de kommande EM-kvalmatcherna.

Rubiales tvångskysste Jennifer Hermoso på munnen under prisutdelningen efter VM-finalen. Efter händelsen som väckte stort uppståndelse har damlandslaget meddelat att man inte spelar representionsmatcher förrän ledningen i förbundet byts ut.

Också Spaniens herrlandslag ger nu damlandslaget sitt stöd. Herrlagets uttalande lästes av lagkaptenen Alvaro Morata inför kvalmatcherna mot Georgien och Cypern. Ett uttalande som kritiserade ordföranden publicerades också på landets fotbollsförbunds hemsida.

Laget sa att incidenten skadade spansk fotbolls rykte och sa att Rubiales beteende var oacceptabelt.

– Vi står fast och otvetydigt för de värderingar som vår sport representerar. Spansk fotboll måste vara en drivkraft för respekt, inspiration, inkludering och mångfald. Den måste föregå med gott exempel i sitt beteende både på och utanför planen, heter det i uttalandet.

Luis Rubiales suuteli Jennifer Hermosoa MM-finaalin jälkeen.
Bildtext Luis Rubiales beteende väckte avsky under VM-prisutdelningen.
Bild: Getty Images

Rubiales är för närvarande avstängd i 90 dagar av det internationella fotbollsförbundet FIFA. Trots att såväl politiker som regionchefer i landets fotbollsförbund har krävt Rubiales avgång har han vägrat att avgå.