Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Socialdemokraternas nya ordförande: ”Regeringen förtjänar inte vårt förtroende”

En man med runda glasögon, iklädd en mörkblå kostym, ser bekymrad ut. Han står på en scen, och bakgrunden är röd och vit.
Bildtext Antti Lindtman besökte Yles morgon-tv för första gången som partiordförande för oppositionsledande SDP.
Bild: Silja Viitala / Yle

SDP kommer inte att rösta för regeringens förtroende, då riksdagen på fredag ska ta ställning till statsrådets meddelande om likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering.

– Då vi ser tillbaka på hela sommaren, och de sätt som regeringen har handskats med diverse rasismskandaler, så kan man inte annat än att konstatera att regeringen inte har vårt förtroende, kommenterade SDP:s nya partiordförande Antti Lindtman i Yles morgon-tv på tisdagen.

Riksdagen kommer på onsdag att samlas för att föra diskussion i plenum om det meddelande om likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering som publicerades i början av september.

Enligt Lindtman handlar diskussionen i plenum då om mer än bara vad som står i meddelandet.

– I grund och botten är det ju bra att regeringen nu tagit tag i arbetet mot diskriminering i Finland, men nu behöver vi också mäta hur regeringen har lyckats med att jobba med de problem som den själv har skapat.

Sex personer står på en röd matta, framför en röd vägg. De är alla finklädda, och ser in i en kamera som fotograferar dem. Kameran syns i förgrunden på bilden.
Bildtext Antti Lindtman fick kring tre fjärdedelar av rösterna i ordförandevalet under SDP:s partikongress. Här poserar han tillsammans med de tre vice ordförandena Matias Mäkynen, Nasima Razmyar och Niina Malm, partifullmäktigeordförande Piia Elo och partisekreterare Mikkel Näkkäläjärvi.
Bild: Silja Viitala / Yle

Då det kommer till förtroendet för de enskilda Sannfinländska ministrarna, finansminister Riikka Purra och näringsminister Wille Rydman, så säger Lindtman att riksdagsgruppen fattar beslut om det på sitt möte på torsdagen.

Under det mötet kommer man också att välja en ny ordförande för riksdagsgruppen. Krista Kiuru har meddelat att hon är intresserad av den posten.

”Det största problemet är regeringens inställning”

Lindtman anser också att det som nu behövs är ett verkligt ställningstagande, och avståndstagande, från rasism.

– Det största problemet är regeringens inställning till det hela. Den gemensamma linjen utformas också av de gärningar som varje enskild minister gör, och då kan man inte en dag be om ursäkt för saker man förr skrivit, bara för att följande dag säga att det inte finns något skäl att be om ursäkt.

Med det svaret hänvisar Lindtman också till de nyheter som publicerats sedan Socialdemokraterna samlades till partikongress, och där valde Mikkel Näkkäläjärvi till ny partisekreterare.

Näkkäläjärvi har i sin ungdom bland annat dömts för djurskyddsbrott, och för rattfylleri. Den nyvalda partiordföranden vill ändå dra ett streck över historien.

– Det Mikkel Näkkäläjärvi gjorde som femtonåring, och senare som tjugoåring, det är saker han dömts för, och han har sonat sitt straff, säger Lindtman, och fortsätter.

– I efterhand har han också själv fördömt sina handlingar, och sedan han gått med i vår rörelse så har han tagit till sig våra värderingar, och jobbat enligt dem.

Två män står på en scen, båda iklädda mörk kostym. Mannen till vänster håller en stor blombukett i vänster hand.
Bildtext Antti Lindtman fick under helgen kritik för att ha tagit ställning till valet av partisekreterare. I Yles morgon-tv försvarade han sig med att konstatera att han vill förnya partiet, och därför berätta om sina planer och preferenser öppet, men att valet så klart alltid i slutändan är partikongressens.
Bild: Silja Viitala / Yle

Enligt Lindtman finns det en skillnad mellan de rasismskandaler som skakat regeringen, och de händelser som lyfts upp nu kring den nya partisekreteraren.

– I det här fallet har Näkkäläjärvi klart tagit avstånd från det han gjort, något som jag inte tycker regeringen och ministrarna har gjort, då det kommer till deras förflutna.

Fler internationella medier har lyft upp både Näkkäläjärvis historia, och den bild som finns på dig, i vilken två personer visa nazisthälsningar. Tycker du inte att det skadar Finlandsbilden internationellt?

– I artikeln som tyska Bild har publicerat, så står det klart och tydligt att jag motsätter mig nazism och rasism, att jag jobbar emot det nu och att jag kommer göra det i framtiden också. Det tycker jag är viktigt, och tydligt, svarar Lindtman, och fortsätter.

– Sen är det nog bara så att då vi gör något i Finland, så intresserar det internationellt. Men, så länge sanningen kommer fram i slutändan, så är det inte något problem.