Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Fågelinfluensa och röster om att förbjuda pälsnäringen påverkar inte höstens auktion: ”Det finns ett genuint intresse att köpa och använda päls”

Kommersen löper på pälsauktionen i Vanda, trots fågelinfluensan och många röster om att förbjuda pälsnäringen i Finland.

Årets tredje och sista auktion inleddes den 5 september. Under sju dagar i september förväntar Saga Furs att omkring 4 miljoner minkskinn byter ägare, och efter det följer två dagar av rävskinnsförsäljning.

– Det här avslutar säsongen, och sen väntar vi på nya skinn som kommer in från och med slutet av året, säger Saga Furs vd Markus Gotthardt.

En man i kostym framför olika pälsplagg som hänger på rad.
Bildtext Tiderna är svåra, men det är inte fågelinfluensan som är tyngst för pälsnäringen, säger Saga Furs vd Markus Gotthardt.
Bild: Heini Rautoma / Yle

Saga Furs är ett stort internationell auktionshus med säte i Vanda. Åtta av tio köpare är från Kina, och köpare finns också i Grekland, Turkiet och Sydkorea.

De rävskinn som säljs på auktion är inhemska, men av minkskinnen kommer bara omkring 7 procent från finländska farmer. Största delen kommer från minkar som fötts upp i andra europeiska länder och i Nordamerika.

Människor sitter på en läktare i en sal och ser på en skärm med siffror i eurovaluta.
Bildtext Septemberauktionen körde i gång på tisdagen i Vanda med omkring 150 köpare på plats.
Bild: Heini Rautoma / Yle

Så även om minkar avlivas på finska pälsfarmer påverkas inte utbudet så mycket. Det skulle oavsett märkas först senare, eftersom man börjar pälsa djuren i november inför följande års försäljning.

– De här skinnen som vi säljer nu har alltså kommit in förra vintern eller tidigare år. Så fågelinfluensan har inte en påverkan den här auktionen, men självklart påverkar den skinn som kommer från Finland kommande vinter, säger Gotthardt.

En pälshatt i vitt minkskinn.
Bildtext Den här huvudbonaden i mink står framme i Saga Furs aula under auktionen.
Bild: Heini Rautoma

Omkring 130 000, alltså en tiondel av 1,3 miljoner finländska minskar, avlivades efter att hälsomyndigheterna fattade beslut om att djur ska avlivas på gårdar där fågelinfluensa påträffats.

Läs också: Tusentals rävpälsar försvinner nu med soporna – så här påverkas pälsnäringen av fågelinfluensan

Även om dubbelt så många av de finska minskarna skulle avlivas så är det ändå frågan om en mycket liten del av helheten.

– Om 20–30 procent försvinner, så talar vi om en till två procent som vi skulle kunna ha till salu. Så det har ingen direkt inverkan på oss, men det är förstås en stor tragedi för de enskilda uppfödarna.

Att sälja skinnet av de avlivade minkarna är inte möjligt.

– Skinnen utvecklas mycket under hösten, under de sista månaderna, så det skulle inte ha varit lyckat att försöka använda dem, säger Gotthardt.

Två människor håller i ett pälsplagg.
Bildtext Tytti Kotipelto (till vänster), chef för kommunikation och hållbarhet vid Saga furs, framhäver att pälsplagg håller länge och därmed är ekologiska.
Bild: Heini Rautoma

Coronapandemin var värre än fågelinfluensan

Fågelinfluensan är alltså inte betydande ur Saga furs synvinkel, men Gotthardt säger att tiderna är svåra i coronapandemins efterdyningar.

– Pandemin var den stora förändrande faktorn, eftersom hela Danmarks minkproduktion försvann. Fågelinfluensa har funnits i 15 år, och den kommer inte att försvinna fastän minkfarmerna skulle försvinna från Finland.

En mjukisapa och en mjukishund gjorda i päls.
Bildtext De ivrigaste köparna får ett pälsmjukisdjur som passar den största kundnationaliteten – här finns maskotar för apans och hundens år, enligt den kinesiska kalendern.
Bild: Heini Rautoma / Yle

Gotthardt säger ändå att det är bra att vara på sin vakt, och att samarbetet med myndigheterna är gott.

– Det är jättebra att finska myndigheter är vakna och ser till att sjukdomen inte kan spridas i Finland.

Möjlig flytt om Finland förbjuder pälsnäring

Utöver fågelinfluensan finns ett politiskt tryck.

I Finland vill många att man förbjuder pälsuppfödning, och ett medborgarinitiativ har gått vidare till riksdagen.

Även om många är emot att minkar och rävar föds upp i burar, ser Gotthardt det inte som problematiskt att styra över ett pälsförsäljningsbolag.

– Det finns ett genuint intresse för att köpa och använda päls.

Enligt Gotthardt är minkuppfödning en viktig del av den levande finländska landsbygden, eftersom där används som biprodukter från köttproduktionen.

– Under de bästa åren äter minkarna ungefär hundra miljoner kilo av biprodukter från slakt av grisar och kycklingar och så vidare.

En telefon där skärmen visar en "Fur traceability report".
Bildtext Saga Furs har börjat märka sina produkter med en NFC-tagg, som gör att konsumenten via telefonen kan spåra skinnets ursprung ändå till uppfödningsgården.
Bild: Heini Rautoma

Om produktionen försvinner härifrån kanske också den internationella pälsförsäljaren packar sina pälsar från Vanda och drar utomlands.

– Vi tar emot pälsar från Europa och Nordamerika och säljer dem till en världsomspännande publik. Än så länge har det inte funnits någon diskussion om att vi inte skulle kunna fungera i Finland. Men visst är Finland långt ifrån båda marknaderna, om ingen produktion finns i Finland. Vi kan flytta till ett annat ställe om det behövs, säger Gotthardt.

Auktionshusets omsättning är mellan 40 och 50 miljoner euro per år, och skinn säljs för hundratals miljoner euro årligen.

– Så visst kommer det in en hel del pengar till landet. Auktionen är viktig för hotell, taxiföretagare och restauranger i huvudstadsregionen. Vi ger också jobb åt över 300 personer.

Att ta fram tekniker för fuskpäls är inte aktuellt.

– Det är inte vår grej att göra något av plast. Vår produkt förblir inte i naturen, utan slänger du bort en päls så finns det inget kvar av den. Det är en helt naturlig produkt.

Diskussion om artikeln